TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

TEST Microsoft Surface Laptop 5

Stor, smal och dyr

Microsofts laptop-toppmodell är stor och platt som däcket på ett hangarfartyg.

forfatter
Publicerad 2022-12-22 - 11:00
Karakter
Microsoft Surface Laptop 5
L&B tycker
Elegant och lätt bärbar dator som utstrålar exklusivitet. Bra skärm.
Den är ganska dyr! Man kan få samma prestanda för halva priset. Är två USB-portar verkligen allt som får plats?
 • Processor: 2,6 GHz (max turbo 4,7 GHz) Intel Core i7-1255U (10 kärnor, 12 trådar)
 • Skärm: 15 tum (2496 x 1664), 60 Hz touch
 • Minne: 16 GB LPDDR5
 • Grafik: Intel Iris Xe Graphics
 • Operativsystem: Windows 11 Home, 64-bit
 • Lagring: 512 GB SSD
 • Mått/vikt: 34,0 x 1,5 x 24,4 cm / 1,6 kg
 • Funktioner: Wi-Fi 6E, Bluetooth 5.1, 1 x USB-C (med Thunderbolt 4), 1 x USB-A, HD-webbkamera, 3,5 mm-ljud, Surface Connect-port
 • Webb: microsoft.com
 • Geekbench 5: 8 110 multicore, 1 593 singlecore
 • PCMark 10: 4 193
 • 3DMark Time Spy: 1 790
 • 3DMark Fire Strike: 4 703
 • 3DMark Wild Life: 13 079
 • 3DMark Night Raid: 16 721
 • Cinebench R15: 76 fps/1231 cb
 • Cinebench R23: 7 241 multicore, 1 142 singlecore
 • HDTach: 970 MB/s
 • Batteritest: 4:30 h
Riktpris: 24400Pr. 2022-12-22 Produktsida

Microsoft började med en dröm om att ställa en dator på varje skrivbord – och med Microsoft-programvara. Det var 1975 och drömmen har för länge sedan gått i uppfyllelse. Men det slutade inte där. Nu är det inte skrivbordet som ska erövras, utan väskan och ryggsäcken – med bärbara datorer. Och om Microsoft får bestämma så ska inte bara mjukvaran komma från dem, utan även hårdvaran.

Microsoft Surface Laptop 5 är den senaste i raden av bärbara datorer från Microsoft. En stor och mycket tunn dator som finns i 15-tums- och 13-tumsversion. Här tittar vi närmare på 15-tummaren.

Surface Laptop 5 finns i olika konfigurationer och med en skärm på 15 eller 13 tum. (Foto: Microsoft)

Finns i fem färger

Maskinen är slimmad och det stora skärmformatet gör att den verkar ännu tunnare än den är. Som minst är den nedre delen bara ungefär en halv centimeter tjock. Och med en vikt på 1,6 kilo tillhör Surface Laptop 5 klassens lättviktare.

Skalet är fräst ur ett enda stycke aluminium och datorn finns i inte färre än fem färgvarianter: tre nyanser av grått, svart och en ljusröd metallfärg som kallas för ”sandstone”.

(Foto: Microsoft)

Designen utstrålar dämpad exklusivitet. Inte på ett lika demonstrativt sätt som den superstylade Dell XPS 13 Plus. Men det är en laptop man kan plocka upp ur väskan och ställa på konferensbordet bredvid kollegornas MacBookar med ett självsäkert ”jag följer inte bara strömmen”-leende.

Läs också Snabbaste MacBook Air hittills Apples ultrabook har fått en ny design och en vitamininjektion som märks. Men priset är därefter.
MacBookAirM2 2022 TOP 1536x865 1

Unikt skärmformat

Pekskärmen är på 15 tum i 3:2-format, alltså samma proportioner som en liggande A4-sida. Skärmupplösningen är 2496 x 1664 pixlar, en upplösning som Microsoft är ensamma om att använda, så det finns ingen standardförkortning för den. Men i praktiken är upplösningen behagligt högre än förlegade Full HD, utan att vara lika knivskarp som riktig 4K.

Skärmen är av en typ som Microsoft kallar för PixelSense. Vad det betyder måste vi gå tillbaka i tiden för att förstå.

Ett häftigt koncept

Microsoft Surface startade som ett framtidskoncept 2007: ett digitalt soffbord där flera personer kunde arbeta tillsammans på en enorm, högupplöst skärm som kände igen både beröring och föremål som placerades på skärmen. Första gången jag såg Surface var verkligen en fantastisk upplevelse.

SONY DSC SONY DSC
<
>
Surface-serien började som en experimentell interaktiv datorplattform. (Foto: John Alex Hvidlykke, L&B)

Sedan dess har det häftiga konceptet förenklats till praktisk vardaglig verklighet. Den stora samarbetsskärmen ersätts av pekskärmen på en bärbar dator. Skärmen, som i dag heter PixelSense, har dock behållit förmågan att hantera beröring av annat än mänskliga händer. Man kan till exempel ”måla” på den med en vanlig pensel i målarprogram – i stället för en ha speciell digital sådan.

Eftersom det inte finns någon separat numerisk knappsats verkar ytan på datorn lika stor och rymlig som däcket på ett hangarfartyg. Tangentbordet är för övrigt av utmärkt kvalitet. Tangenterna har en behaglig fjädring och motstånd och vickar inte i sidled som många lite billigare tangentbord brukar göra. Men så är inte Surface Laptop 5 någon billig maskin heller.

Enkelhet är säkert en dygd, men urvalet av portar är helt enkelt ynkligt. En enda USB-C och en enda USB-A. Det är allt. Även om den förstnämnda innehåller Thunderbolt 4 och därmed kan ge tillgång till externa skärmar och mycket mer om man investerar i en docka – som Corsair TBT200 – är det under all kritik.

Medelmåttig interiör

Under den designade metallytan hittar man ett innanmäte som är lite mer traditionellt, på gränsen till förnuftigt. Moderkortet bygger på Intel EVO-specifikationen, som i flera år har gett oss bärbara datorer med snabb uppstart och tillräckligt med RAM och grafik för att lösa vardagliga kontorsuppgifter.

Man kan välja mellan 12:e generationens Intel Core i5 och i7, samt antingen 8 GB eller 16 GB RAM och en SSD på antingen 256 GB eller 512 GB. Alltså rakt igenom dugliga men inte på något sätt överdådiga alternativ. I synnerhet inte i förhållande till priset.

I samtliga fall är grafikkortet Intel Iris Xe Graphics, som är inbyggt i processorn och delar minne med Windows.

Microsoft Surface Laptop 5 utstrålar elegans på utsidan. (Foto: Microsoft)

Benchmarks

Processorn är en Intel Core i7-1255U med en arbetshastighet på 2,6 GHz och upp till 4,7 GHz i turboläge. Det är okej. 10 kärnor och 12 trådar hade varit häftigt för ett par år sedan. Men efter att ha provat flerkärniga monster känns Surface ärligt talat lite slö. Den utför helt vanliga kontorsuppgifter utan problem. Men med ett pris i lyxklassen är förväntningarna höga. GeekBench-processortestet slutar med 8110 poäng multicore och 1593 singlecore.

I Cinebench R23-testet blir resultatet 1142 i singlecore och 7241 i multicore. Och kontorsprogramsimuleringen PCMark 10 slutar på 4193 poäng. Alla mätvärden målar upp en bild av en bärbar dator som klarar alla vardagliga uppgifter utan problem. Men det sätter saker i perspektiv att vartenda benchmark-test överträffas av Acer Swift 5, som kostar nästan tiotusen kronor mindre.

Det gäller även 3D-testerna, som återigen visar att Intel Iris Xe inte är gjord för spel som är tyngre än Minecraft.

För en ultrabook som Surface Laptop 5 är batteritiden mycket viktigare än 3D-förmågan. Och här gör den lyckligtvis ingen besviken. Vårt intensiva batteritest körde i fyra och en halv timme innan maskinen stängde ner. Vid realistisk användning motsvarar detta mer än en hel arbetsdag.

Läs också Skarpaste ultraportabla någonsin Dell XPS 13 Plus är den skarpast designade ultrabook-datorn vi någonsin har sett. Nästan för designad, faktiskt.
XPS Press00340

Slutsats

Microsoft Surface Laptop 5 är en lyxmaskin med läcker design, som är ett nöje att ta ur väskan och lägga händerna på. Den har också en utmärkt 15-tums pekskärm i användbar upplösning. Men med tanke på priset saknar jag en hel del mer överflöd. 16 GB RAM och 512 GB SSD är inte vad jag förväntar mig att hitta i en toppmodell från en ledande tillverkare. Och det är inte svårt att hitta maskiner med samma prestanda som kostar mycket mindre. Oavsett om preferensen är en PC (till exempel den fina Acer Swift 5) eller om man föredrar en MacBook Air M2.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

LB+ Månad

kr 119,00

KÖP

LB+ Vecka

kr 59,00

KÖP
Du kan avsluta prenumerationen när som helst. Prenumerationen löper ut perioden som du har betalat för. Köp- och prenumerationsvillkor gäller.
forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Lämna en kommentar

MSI Creates a Graphics Card with Creators, Designers, and Artists in Mind

Every day, designers and creators sit at their desk to make magic. Whether it is editing the next viral TikTok, or designing a 3D motion graphic character, designers and creators need a graphics card they can rely on.

Spännande 'böcker' från Samsung Samsung Galaxy Book3 kommer i fem versioner, och hårdvaran är helt uppdaterad.
Bättre videokonferenser billigt Logitech Brio 300 är en överkomlig webbkamera som erbjuder bättre kvalitet på Zoom och Teams än datorns inbyggda kamera.
Nya MacBooks och Mac minis med nya, kraftfullare M2-processorer Det blixtsnabba M2-chipet från Apple får två ännu snabbare uppdateringar som hittar in i både Mac mini och MacBook Pro.
lbpluss
En tvättäkta lättviktare Lenovo Yoga Slim 7i Carbon är den lättaste bärbara datorn vi någonsin testat. Tyvärr medför den smala formfaktorn ett par obehagliga kompromisser.
Följ Ljud & Bild