Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: OnePlus 10 Pro vs. Xiaomi 12 Pro

Kinesiska toppmobiler fightas om användarnas gunst

OnePlus 10 Pro och Xiaomi 12 Pro kostar lika mycket och riktar sig mot samma användare. Här kan du läsa vilken av de två kinesiska mobilerna du ska köpa.

Skrivet av / 2022-05-02 - 16:00
OnePlus 10 Pro vs. Xiaomi 12 Pro
Peter Gotschalk

Produkter i detta test

Bortsett från Apple kommer alla de stora mobiltelefontillverkarna från Asien. På den svenska marknaden är det amerikanska Apple som dominerar, men sedan är det asiatiska tillverkare som Samsung (Sydkorea), Motorola (Kina) och OnePlus (Kina) som säljer flest smartmobiler till svenskarna.

Kinesiska Huawei hade fram till för några år sedan en stor marknadsandel, men efter hård press från den amerikanske bojkotten har den före detta mobiljätten på bara ett par år reducerats till en mikroskopisk lilleputt som i stort sett försvunnit från marknaden.

Läs också Därför misslyckades Huawei Jag är inte förvånad över att Huawei nästan har försvunnit från den svenska mobilmarknaden. Det är vad som händer när man inte sätter användaren i centrum.

Huaweis frånfälle från toppen har lämnat ett enormt tomrum efter sig, som både etablerade och nya tillverkare försöker fylla. Framför allt de kinesiska tillverkarna försöker aggressivt hitta fotfäste hos svenska konsumenter. Det gäller både ovan nämnda OnePlus, som visserligen har funnits på marknaden i åtskilliga år men som ännu inte har kunnat hota Samsungs marknadsposition, samt ett märke som Xiaomi, som ännu så länge inte har blivit ett bekant märke hos svenskarna men som på global basis faktiskt är den näst största mobiltillverkaren efter Samsung.

Läs också Nu är Xiaomi större än Apple Xiaomi intar andraplatsen på den globala smartphone-marknaden för första gången.

Både OnePlus och Xiaomi har just släppt splitter nya highend-mobiler i precis samma prisklass och med nästan identiska specifikationer. Och såväl OnePlus 10 Pro som Xiaomi 12 Pro är åtminstone på papperet bland de mest attraktiva Android-mobilerna på marknaden.

Vi har testat båda för att hjälpa dig som har modet att prova en ny kinesisk telefon. För även om det finns många likheter mellan de två mobilerna så finns det också små skillnader som har stor betydelse för många användare. Djävulen finns i detaljerna, som man brukar säga.

Sammanfattning

Ett djupgående test av varje mobil, OnePlus 10 Pro och Xiaomi 12 Pro, kan du läsa nedan. Men för dig som bara vill snabbspola fram till slutsatsen kommer här en sammanfattning som jämför de två mobilerna punkt för punkt.

Utseende och konstruktion

Båda mobilerna utstrålar kvalitet och strömlinjeformad design. Men OnePlus 10 Pro slår Xiaomi 12 Pro med en noslängd på grund av kameramodulens säregna design, medan Xiaomi 12 Pro känns som lite mer anonym.

Skärm och ljud

Xiaomi 12 Pro har lite mer ljusstyrka än OnePlus 10 Pro. I övrigt är de två skärmarna nästan identiska vad gäller storlek, upplösning, uppdateringsfrekvens och så vidare.

Men även här lägger OnePlus 10 Pro beslag på segern. Lägger man de två mobilerna sida vid sida så märker man snabbt att skärmbilden på Xiaomi 12 Pro har en smula mer konstlade färgtoner, medan OnePlus 10 Pro har kalibrerat skärmen så att bilden är mer naturlig och varm.

OnePlus 10 Pro vs Xiaomi 12 Pro
Lägger man de två mobilerna bredvid varandra så ser man snabbt att skärmen på Xiaomi 12 Pro (nederst) verkar lite mer konstlad i färgtonerna, medan OnePlus 10 Pro (överst) har kalibrerat skärmen så att bilden verkar mer naturlig och varm. (Foto: Peter Gotschalk)

När det gäller ljudet är det inget att snacka om. Båda mobilerna stöder högupplöst ljud och aptX, men de inbyggda högtalarna i OnePlus 10 Pro är i en klass för sig.

Kamera

När det gäller kameran är det stor skillnad mellan OnePlus 10 Pro och Xiaomi 12 Pro. Om du föredrar naturtrogna bilder är OnePlus 10 Pro rätt val, medan Xiaomi 12 Pro är utrustad med kamerafunktioner som helt enkelt verkar väldigt ”kinesiska”. Du kan till exempel göra små filmer med en massa olika effekter med Xiaomis mobil, medan OnePlus har erbjuder 150-graders ultravidvinkel och tre utvalda kamerafilter som är utvecklade i samarbete med kameratillverkaren Hasselblad, som är OnePlus partner när det gäller kamerafärgkalibrering, mjukvara, etc.

I slutändan är det en smaksak, men vi tror att OnePlus 10 Pro prickar mer rätt när det gäller svenska användares preferenser.

Prestanda och funktioner

Både OnePlus 10 Pro och Xiaomi 12 Pro har Snapdragon 8 Gen 1-processor och 12 gigabyte RAM, men även om Xiaomi presterar lite bättre i benchmark-tester är det verkligen ingen skillnad när man använder dem i vardagen. Båda är blixtsnabba orkar köra länge.

Xiaomi 12 Pro kan skryta med marknadens häftigaste snabbladdning på 120 watt, medan OnePlus 10 Pro får ”nöja sig” med 80 watt. Båda stöder 50-watts trådlös laddning.

OnePlus 10 Pro vs Xiaomi 12 Pro
OnePlus 10 Pro har 48-megapixels Sony IMX789-optik, en 50-megapixels 150-graders ultravidvinkelkamera samt ett 8-megapixels teleobjektiv med 3,3x optisk zoom. Frontkameran är på 32 megapixlar. Xiaomi 12 Pro har tre objektiv, samtliga med 50 megapixlar. Förutom ett vidvinkelobjektiv med en IMX707-sensor från Sony har kameran ett 115-graders ultravidvinkelobjektiv och ett teleobjektiv att ta bra bilder med. (Foto: Peter Gotschalk)

Men OnePlus 10 Pro har ett 5000 mAh-batteri, medan Xiaomi 12 Pro bara har 4600 mAh, och detta gör en betydande skillnad när det gäller batteritid. Ja, du behöver lägga drygt tio minuter mer på att ladda OnePlus 10 Pro, men å andra sidan har den ström till hela dagen, medan det mycket väl kan bli kritisk sent på kvällen med Xiaomi 12 Pro. Och såvida du inte går runt med den stora 120-wattsladdaren i fickan så hjälper det inte mycket i praktiken att Xiaomi 12 Pro kan laddas till 100 % tio minuter snabbare än konkurrenterna.

Sist men inte minst har Xiaomi 12 Pro ett gränssnitt som har en mycket kinesisk känsla. Dels finns det många överflödiga appar, dels är ikoner och menyer inte så väl anpassade för den europeiska marknaden som man skulle kunna önska. Det finns stavfel i menyerna och vi hittade till exempel en funktion som förskönar dig om du videochattar med WeChat, som är det dominerande sociala mediet i Kina.

Då är OnePlus med sitt OxygenOS-gränssnitt desto mer i linje med europeiska användare. Det har inga överflödiga appar eller funktioner och designen verkar mer ”färdig”.

Summa summarum: även när det gäller prestanda och funktioner slutar OnePlus 10 Pro som totalvinnare.

Slutsats

Vinnaren av duellen är OnePlus 10 Pro, som är den av de två mobiltelefonerna vi skulle rekommendera till de flesta användare. Men vi ger ändå Xiaomi 12 Pro vår särskilda rekommendation, eftersom den definitivt också är en stark Android-mobil. Och speciellt ett alternativ för de som brukade älska Huaweis mobiler.

Produkter i detta test

OnePlus 10 Pro

OnePlus är tillbaka på tronen

OnePlus 10 Pro är kanske den bästa Android-mobilen på marknaden just nu.

Höga prestanda och fantastisk mobilskärm. Plus ett stort batteri med snabbladdning, utmärkt kamera som tar realistiska bilder samt en spännande exklusiv design och det bästa ljudet i någon mobil på marknaden.
Saknar IP68-certifiering. Ultravidvinkelobjektivet saknar autofokus.
Läs hela testet

Xiaomi 12 Pro

Första riktiga flaggskeppet

Xiaomi 12 Pro är den kinesiska tillverkarens bästa highend-telefon hittills.

Blixtsnabb laddning och skyhöga prestanda. Ljusstark och skarp skärm och lagom bra kamera med många roliga funktioner. Läcker, strömlinjeformad design.
Ingen IP68-certifiering. Underdimensionerat batteri. Kameran har bara 2x optisk zoom. Väldigt ”kinesiskt” gränssnitt som inte tilltalar alla.
Läs hela testet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Inte helt såld

Oneplus konkurrerar med sig själva

Gaming-mobilen som är ett hastighetsmonster

Är det verkligen en ny modell?

OnePlus 12 går ett steg längre

Smartklockan för män (och andra med stora handleder)

Lika stark som sin storebror

Xiaomi har lyssnat på kritiken

Google utmanar Apple och Samsung om tid

Till sist en snabbare Apple Watch

Huawei Watch GT 4 är smartklockan som smälter in

Den här vikbara mobiltelefonen är OnePlus paradnummer

Ljud & Bild
Rulla till toppen