TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

TEST Apple iPhone 14

iPhone 14 är fortfarande ett bra val

iPhone 14 är bättre än sin föregångare, men den är dyrare också och har inte många betydande uppdateringar.

forfatter
Publicerad 2022-10-25 - 10:00
Karakter
Apple iPhone 14
L&B tycker
Ännu snabbare, bättre kamera och fler funktioner.
Laddare är extrautrustning. Saknar teleobjektiv. Priset har gjort ett hopp.
 • Operativsystem: iOS 16
 • Skärm: 6,1-tums Super Retina XDR OLED, 2532 x 1170 460 ppi
 • Processor: A15 Bionic hexacore 5 nm
  Minne
  : 4 GB RAM
 • Lagring: 128 GB (finns även 256 GB, 512 GB)
 • Kamera: 13 mm f2,4 (12 Mp) + 26 mm f1,5 (12 Mp)
 • Frontkamera: 23 mm f1,9 (12 Mp)
 • Video: 4K/60–24p, Dolby Vision HDR 4K/60fps
 • Trådlöst: 5G, 4G LTE, Wi-Fi 6, Bluetooth 5.3, NFC, GPS, satellit SOS
 • Mått/vikt: 146,7 x 71,5 x 7,8 mm/172 g
 • Batteri: 3 279 mAh, trådlös laddning. Upp till 20 timmar video
 • Övrigt: IP68-vattentät, Lidar-skanner, dual SIM, kollisionsdetektor
 • Färg: Silver, svart, blålila, Product RED
 • Webb: apple.com/se
 • Geekbench 5: 1 738 singlecore, 4 675 multicore
 • Geekbench 5 Compute: 12 380
 • Antutu 8: 840 423
 • 3DMark Wild Life Extreme: 2 747
Riktpris: 12000Pr. 2022-10-25 Produktsida

Även om formfaktorn är praktiskt taget identisk med iPhone 13, eller iPhone 12 för den delen, har iPhone 14 fått tillräckligt med uppgraderingar för att kallas en ny modell. Men inte mer än så heller.

Samtidigt har priset gått upp. Så mycket att iPhone 14 knappast kan kallas en instegsmodell, även om den är billigast av alla nya iPhone-telefoner i den 14:e generationen.

Den saknar den oerhört fina kameran med 48 megapixlar som vi hittar i 14 Pro-modellerna. Den har inte heller 77 mm tele, eller möjlighet till professionell video i 10-bitars Apple ProRes eller RAW-bilder. Eller Apples ProMotion OLED-skärm med 120 Hz uppdateringsfrekvens. Eller Dynamic Island, som förvandlar flärpen – det svarta fältet högst upp på skärmen – till ett fält som kan användas till något aktivt.

Men den har uppgraderade kameror med 12 megapixlar på fram- och baksidan och större pixlar som fångar upp mer ljus.

Liksom de andra modellerna i 14-generationen har iPhone 14 en inbyggd krockdetektor. Den fungerar ganska snarlikt detektorn i en Apple Watch och använder accelerometern i mobilen för att registrera plötsliga stötar på upp till 256 g. Om man råkar ut för en olycka, eller bara välter med cykeln, registrerar mobilen att det har varit en kollision och ringer 112.

iPhone 14 till vänster, iPhone 13 till höger. Inte lätt att se skillnad. Foto: Lasse Svendsen

Samma processor som tidigare

iPhone 14 har inte Pro-versionens nya A16-processor, utan föregående generations A15 Bionic-processor. Trots det är prestanda fortfarande ytterligare lite bättre än i föregångaren.

Det obligatoriska prestandatestet i Geekbench 5 visade att iPhone 14 får 1738 poäng i singlecore och 4 675 i multicore. Som jämförelse fick föregångaren 1 656 i singlecore och 4 373 i multicore. Det här är inte våldsamt mycket, men fullt i klass med prestanda i iPhone 13 Pro.

OLED-skärmen på 6,1 tum saknar fortfarande 120 Hz-frekvensen som gör scroll-, spel- och actionsekvenser mjukare och mindre hackiga, men skärmen levererar mycket bra ljusstyrka med 800 nits. Eller så mycket som 1 200 nits i foton och video i HDR.

Ändå känns iPhone 14 mer finputsad och snabbare än iPhone 13. Appar skvätter upp utan tvekan. Telefonen verkar snabb när man sparar ändringar i bilder eller videoinspelningar med enkla redigeringssteg.

Skärmen på 6,1 tum saknar Dynamic Island som gör flärpen mer användbar och har inte heller 120 Hz-frekvens. Foto: Lasse Svendsen

Den är lättare och på sätt och vis mer behändig än en 14 Pro. Glaset på fram- och baksidan är limmat på en kärna av en aluminiumlegering, vilket håller vikten nere till 174 gram. Som tidigare är mobilen vattentät i upp till 30 minuter på sex meters djup och som med alla mobiler i 14:e generationen är det lättare att reparera och byta ut glaset.

Batteriet håller lika länge som i en iPhone 13, men lite kortare än en iPhone 14 Pro. Som vanligt ingår ingen laddare i kartongen och Apple insisterar på Lightning-till-USB-kabeln. Lite konstigt, med tanke på att alla andra nya Apple-produkter för länge sedan har övergett Lightning och bytt ut det mot USB-C.

Mobilen kan laddas med Apples magnetiska Magsafe-laddare, som fästs magnetiskt på baksidan av mobilen, eller på ett mobilskal med MagSafe.

Kameror och bildkvalitet

Precis som tidigare finns det två kameror. Tele får man bara i Pro-modellerna och nya 14 Pro och 14 Pro Max har som sagt Apples nya 48 Mp-kamera som huvudkamera.

I iPhone 14 får man en 12 Mp 26 mm f1,5-vidvinkel med bildstabilisering och 2x zoom, med större 1,9 µm-pixlar som åtminstone i teorin kan fånga upp mer ljus och ge mindre bildbrus. Den ännu bredare ultravidvinkeln på 13 mm och 12 Mp har samma ljusstyrka som tidigare vid 2,4. Frontkameran är också uppgraderad med 23 mm brännvidd, 12 Mp, f19 och autofokus.

Man ser tydligt att det är skillnad på kamerorna i en iPhone 14 och en 14 Pro. Foto: Lasse Svendsen

Även om iPhone 14 saknar stöd för Apples ProRes- och ProRaw-format för video och stillbilder kan den fortfarande spela in video med upp till 60 fps och 4K-upplösning. Den stöder även Dolby Vision HDR, alltså High Dynamic Range som ger bättre dynamik, och den har Apples väldigt fina Action Mode. Som är mjukvarubaserad bildstabilisering och gör bilden mer stabil.

Cinematic Mode, som debuterade i iPhone 13, har äntligen uppgraderats från 1080 HD. Till 4K/30p.

Som alltid justeras bildbehandlingen i varje ny generation iPhone. Något bättre bildsensor och uppgraderad Photonic Engine, som bearbetningen kallas, ger mindre brus i bilder som tas i svagt ljus. Detaljåtergivningen är något skarpare och färgåtergivningen jämnare. Särskilt hudtoner har fått ett lyft, med mjukare nyanser och mer naturlig tonalitet.

Färre kameror innebär bland annat lägre vikt. iPhone 14 till vänster, 14 Pro till höger. Foto: Lasse Svendsen

Videoinspelning i 4K är mycket bättre än tidigare, men Action Mode fungerar inte lika bra i svagt ljus som i starkt dagsljus. Cinematic Mode gör det roligare att filma eftersom man kan styra fokusdjupet i inspelningen på ett sätt som gör att videoinspelningarna ser mer professionella ut. Skärpedjupet kan ändras i efterhand så att man har full kontroll över uttrycket på inspelningen.

Slutsats

iPhone 14 är ingen stor uppgradering, men för vissa är bättre kameror alltid en anledning att byta mobil. För de flesta andra, som antingen har en iPhone 13 eller en iPhone 12, finns det inte så mycket annat att hämta. Om man inte tycker att till exempel SOS-funktionen är ytterligare en anledning att byta till iPhone 14. Som är lite snabbare, lite bättre och ganska mycket dyrare än sin föregångare. Alltså fortfarande en väldigt bra mobil som fortfarande är snabbare än konkurrenterna, men tyvärr en hel del dyrare.

Läs hela artikeln? Logga in eller bli medlem i LB+. Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

Lämna en kommentar

forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.
MSI RTX 40: Nya prisbelönta serier med bärbara datorer

Ta språnget till en helt ny nivå med de senaste grafikkorten i GeForce RTX 40-serien och 13:e generationens Intel® Core™-processorer.

lbpluss
Bra instegsmodell En smartklocka för barn som även är en mobiltelefon. Skräddarsydd för att passa både barnens och föräldrarnas behov.
Apple lanserar ny streamingtjänst Den nya tjänsten fokuserar på klassisk musik.
Spotify-appen blir smartare: lanserar personlig DJ med AI-teknik Ny version av mobilappen med kraftigt förbättrad användarvänlighet - inklusive en egen DJ med AI-teknik. Däremot inga nyheter om Hi-Fi eller Spatial Audio.
3D är tillbaka! Även om kalendern visar 2023 och inte 2010, försöker sig kinesiska ZTE på en ny surfplatta med glasögonfri 3D-skärm.
Remarkable 2 får äntligen tangentbord Tangentbord och fodral i ett.
Följ Ljud & Bild