Telme F210

Den tröga

Från österrikiska Emporia kommer testets andra deltagare med lucka, Telme F210, som ser väldigt bra ut vid första anblicken, men hur lämplig är den egentligen för en person med speciella behov?

F210 är en snygg och smidig mobil med ett lite ”gummiaktigt” ytmaterial som gör att den inte glider ur ditt grepp så lätt. Skärmen är stor och tydlig men däremot kan du inte välja olika färgteman för att få den kontrast mellan bakgrund och text som passar dig bäst. Grundinställningen är svart text på blå botten, det är visserligen snyggt men har du problem med synen kan det bli bekymmer. Så fort du startar mobilen första gången går startmenyn igång och det är bara att följa instruktionerna, bland annat kan du ändra storleken på texten.

Knapparna är stora och tydliga med bakgrundsbelysning i mörker, dock är de väldigt ”platta” och ligger i stort sett helt i nivå med underlaget, något som gör det lite svårt att hitta rätt knapp om synen inte är fullgod. Dessutom är de svåra att trycka ned. På framsidan av F210 finns tre små symboler i rad som indikerar om det ringer, kommit ett sms, om du missat ett samtal eller behöver ladda, praktiskt och stiligt. Mobilen har kamera samt SOS-knapp på baksidan som går att förprogrammera till fem olika nummer. Tillsammans med mobilen får du en bordsladdare så du själv kan välja om du vill pilla med ladd-kontakten när det är dags för laddning, eller placera den i bordsladdaren. Jag fick min bruksanvisning, som var enkel att förstå, digitalt vilket gör att jag inte kan uttala mig om storleken på den som ska finnas med i paketet. I samtal finns det en antydan till eko, att du hör dig själv, vilket kan vara rätt irriterande, dock fick vi inga klagomål från motparten.

Sammanfattning
Telme F210 får en hel del minus på grund av knapparna, som både är tröga att trycka på och ligger i nivå med underlaget. Skärmen är stor och tydlig, men har du problem med synen kan svart text på blå botten ställa till bekymmer. Dessvärre hör du din egen röst ibland i samtal vilket kan vara lite störande, dock låter ljudet bra för mottagaren. Headset saknas. Designen på själva mobilen är snygg och indikationsknapparna på framsidan är en praktisk detalj, likaså den medföljande bordsladdaren.

Också i detta test:

Panasonic KX-TU301

Den klumpiga

Från Panasonic kommer testets största mobil som mest påminner om en vanlig handenhet till en trådlös hemtelefon och som passar dig som inte vill ha en massa ”extra-allt” som krånglar till det.

Röstbekräftande nummerslagning Bordsladdare Ficklampa SOS-knapp Priset
3,5 mm-kontakt Ljudkvaliteten

Doro 612

Den genomtänkta

Denna vikbara mobil känns robust och väl genomtänkt med många bra funktioner, bland annat kan du ändra textstorleken. Tack vare den lite matta ytan riskerar den inte att slinka ur handen så lätt.

Textjustering Bordsladdare Stor skärm ICE SOS
Priset Saknar ficklampa

MyPhone 1070 Chiaro

Den enkla

MyPhones första bidrag till testet heter 1070 Chiaro och är den första i ”Simple life-serien”. En mobil-serie avsedd för de som vill ha en mobil som är användarvänlig utan en massa lull-lull.

Snabbknapp till radion Överfallslarm SOS-knapp Ficklampa
Hal Ingen bordsladdare Bruksanvisningen Ljudkvaliteten

Doro 715

Den finessrika

Doro 715 är en nätt liten mobil med skjutbar lucka som passar dig som vill ha lite mer finesser. Den är utformad på ett sätt som gör att den ligger stadigt i handen och finns att få i svart eller vitt.

Textjustering Bordsladdare Stor skärm Ficklampa
Små knappar Plastig Priset

MyPhone 5300 Forte

Den talande

MyPhone 5300 är en mobil för dig som inte är ute efter förströelse i form av spel eller kamera, den saknar även SOS-funktion, något som kan vara viktigt för vissa. Knapparna är stora och väl separerade.

Röstbekräftande nummerslagning Snabbknapp till radio Ergonomisk Ljudet
Ingen bordsladdare Ingen SOS-knapp Bruksanvisningen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Åsa Warme


Senaste artiklar: