Panasonic KX-TU301

Den klumpiga

Från Panasonic kommer testets största mobil som mest påminner om en vanlig handenhet till en trådlös hemtelefon och som passar dig som inte vill ha en massa ”extra-allt” som krånglar till det.

Här finns varken kamera, spel eller några direkta extra finesser, detta är helt enkelt en mobil för dig som vill kunna ringa, ta emot samtal och kanske skicka sms. Skärmen kan vi inte klaga på, trots att den skulle kunna vara större med tanke på storleken på mobilen. Knapparna är stora, enkla att trycka ned och lyser bra i mörka miljöer. En riktigt bra sak för dig med lite nedsatt syn är att en röst läser upp den siffra du trycker ned som en bekräftelse på att du slår rätt nummer. Övriga extrafinesser som finns är ficklampa och SOS-knapp där du kan förprogrammera upp till fem nummer som rings upp i tur och ordning om olyckan skulle vara framme.

Mobilen från Panasonic är den enda i testet som har 3,5 mm-kontakt för laddning, något som kan bli knivigt om du glömmer laddaren hemma när du är ute och reser eftersom det inte är helt vanligt med den typen av kontakt på laddare nu för tiden. Som tur väl är ingår det en bordsladdare eftersom luckan över ladduttaget inte är avsedd för personer med begränsad ”pill-förmåga”. Automatiskt knapplås saknas så du bör ta i beaktning att du själv måste tänka på att låsa knapparna manuellt för att inte ringa upp personer av misstag.

Ljudet är inget att hurra för då det är rätt ”burkigt” med ett bakomliggande brus som är rätt störande. Även personen i andra änden upplever detta. Bruksanvisningen är bra men texten skulle kunna vara något större med tanke på målgruppen.

Sammanfattning
Här har du testets största mobil som tack vare sin storlek och utformning känns stabil i handen och passar dig som inte är intresserad av utseende eller behöver en massa extra lull-lull. Det finns dock både ficklampa, SOS-knapp och röstbekräftande nummerslagning. Att det medföljer en bordsladdare är bra, men att kontakten är av typen 3,5 mm ger inga pluspoäng. Vi hade även önskat oss lite bättre ljudkvalitet då personer i båda ändarna upplever ljudet som lite burkigt och brusigt.

Också i detta test:

Telme F210

Den tröga

Från österrikiska Emporia kommer testets andra deltagare med lucka, Telme F210, som ser väldigt bra ut vid första anblicken, men hur lämplig är den egentligen för en person med speciella behov?

Indikationsknappar SOS-knapp Bordsladdare
Knappsatsen Inget headset Ljudkvaliteten

Doro 612

Den genomtänkta

Denna vikbara mobil känns robust och väl genomtänkt med många bra funktioner, bland annat kan du ändra textstorleken. Tack vare den lite matta ytan riskerar den inte att slinka ur handen så lätt.

Textjustering Bordsladdare Stor skärm ICE SOS
Priset Saknar ficklampa

MyPhone 1070 Chiaro

Den enkla

MyPhones första bidrag till testet heter 1070 Chiaro och är den första i ”Simple life-serien”. En mobil-serie avsedd för de som vill ha en mobil som är användarvänlig utan en massa lull-lull.

Snabbknapp till radion Överfallslarm SOS-knapp Ficklampa
Hal Ingen bordsladdare Bruksanvisningen Ljudkvaliteten

Doro 715

Den finessrika

Doro 715 är en nätt liten mobil med skjutbar lucka som passar dig som vill ha lite mer finesser. Den är utformad på ett sätt som gör att den ligger stadigt i handen och finns att få i svart eller vitt.

Textjustering Bordsladdare Stor skärm Ficklampa
Små knappar Plastig Priset

MyPhone 5300 Forte

Den talande

MyPhone 5300 är en mobil för dig som inte är ute efter förströelse i form av spel eller kamera, den saknar även SOS-funktion, något som kan vara viktigt för vissa. Knapparna är stora och väl separerade.

Röstbekräftande nummerslagning Snabbknapp till radio Ergonomisk Ljudet
Ingen bordsladdare Ingen SOS-knapp Bruksanvisningen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Åsa Warme


Senaste artiklar: