6 stora mobiltelefoner

Ring, ring – alla kan slå en signal!

Varför ska man tvingas avstå från en mobiltelefon bara för att man inte kan hantera en smartmobil på grund av att de är på tok för tekniska för dina behov, för att synen sviktar eller för att fingrarna börjar bli lite stela på grund av sjukdom eller ålder? Här presenterar vi ett antal mobiler för dig som vill kunna hålla kontakt med vänner och bekanta, samtidigt som den kan ge dig en viss trygghet om olyckan skulle vara framme.

Dagens mobiler är ofta rätt tekniskt avancerade och innehåller betydligt mer funktioner och finesser än vad gemene man egentligen behöver. Har du dessutom bekymmer med händer och/eller fingrar är smartmobilerna med sina pekskärmar inte ett speciellt bra alternativ. Men naturligtvis ska man inte diskrimineras för att man börjar få lite krämpor eller börjar bli lite till åren kommen, man ska kunna fortsätta leva ett aktivt liv och hålla kontakt med familj och vänner på ett enkelt och smidigt sätt.

Tidigare var seniormobilerna klumpiga tegelstenar som i många fall uppfattades som diskriminerande på grund av sin brist på design. Idag finns det faktiskt en hel del olika mobiler och utseenden att välja mellan, och de skriker inte alls ”jag-är-en-seniormobil” lång väg. Du kan välja mellan skjutlucka, vikbar lucka eller hålla dig till en mobil helt utan luckor. Många av modellerna finns att få i olika färger och du kan själv välja om du vill kunna skicka och ta emot bilder eller om du är fullständigt nöjd så länge du kan ringa, ta emot samtal och kanske skicka ett sms. De flesta mobiler har även någon form av larmfunktion som gör att du kan förprogrammera in valda nummer som kortval om olyckan skulle vara framme.

Inte enbart seniorer
Nu refererar vi främst till seniorer i detta test men det är naturligtvis inte enbart äldre personer som har nytta av en något enklare mobil med större (och framförallt riktiga) knappar och en tydlig display. För de människor som har någon typ av funktionshinder kan det vara guld värt att ha en mobil som är mer greppvänlig, har tydligare display och mer funktionell knappsats.

Tips & Råd

  • Prova mobilen i affären så du kan prova knappar, display och menysystem.
  • Fundera över vilka dina behov är och köp inte en mobil med funktioner som du inte kommer använda.
  • Bläddra igenom bruksanvisningen för att se om den är begriplig innan köp.
  • Om det är möjligt, var med själv när du ska handla din mobil. Dina barn eller barnbarn har förmodligen en helt annan referensram än vad du har och det är trots allt du som ska använda mobilen
  • Alla mobiler är inte kompatibla med hörapparat vilket gör att du med vissa mobiler måste ta av den och i vissa inte. Kontrollera detta innan köp.

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.
Ingen bindningstid
Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?

Produkter i testet

Panasonic KX-TU301

Den klumpiga

Från Panasonic kommer testets största mobil som mest påminner om en vanlig handenhet till en trådlös hemtelefon och som passar dig som inte vill ha en massa ”extra-allt” som krånglar till det.

Röstbekräftande nummerslagning Bordsladdare Ficklampa SOS-knapp Priset
3,5 mm-kontakt Ljudkvaliteten

Telme F210

Den tröga

Från österrikiska Emporia kommer testets andra deltagare med lucka, Telme F210, som ser väldigt bra ut vid första anblicken, men hur lämplig är den egentligen för en person med speciella behov?

Indikationsknappar SOS-knapp Bordsladdare
Knappsatsen Inget headset Ljudkvaliteten

Doro 612

Den genomtänkta

Denna vikbara mobil känns robust och väl genomtänkt med många bra funktioner, bland annat kan du ändra textstorleken. Tack vare den lite matta ytan riskerar den inte att slinka ur handen så lätt.

Textjustering Bordsladdare Stor skärm ICE SOS
Priset Saknar ficklampa

MyPhone 1070 Chiaro

Den enkla

MyPhones första bidrag till testet heter 1070 Chiaro och är den första i ”Simple life-serien”. En mobil-serie avsedd för de som vill ha en mobil som är användarvänlig utan en massa lull-lull.

Snabbknapp till radion Överfallslarm SOS-knapp Ficklampa
Hal Ingen bordsladdare Bruksanvisningen Ljudkvaliteten

Doro 715

Den finessrika

Doro 715 är en nätt liten mobil med skjutbar lucka som passar dig som vill ha lite mer finesser. Den är utformad på ett sätt som gör att den ligger stadigt i handen och finns att få i svart eller vitt.

Textjustering Bordsladdare Stor skärm Ficklampa
Små knappar Plastig Priset

MyPhone 5300 Forte

Den talande

MyPhone 5300 är en mobil för dig som inte är ute efter förströelse i form av spel eller kamera, den saknar även SOS-funktion, något som kan vara viktigt för vissa. Knapparna är stora och väl separerade.

Röstbekräftande nummerslagning Snabbknapp till radio Ergonomisk Ljudet
Ingen bordsladdare Ingen SOS-knapp Bruksanvisningen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Åsa Warme


Senaste artiklar: