TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

Hörlurar för träning

Din bästa träningskompis

Med en hörlur med rätt passform och av rätt material i öronen kan till och med den tuffaste träningen bli något du ser fram emot.

forfatter
Publicerad 2013-07-12 - 06:00
Produkter i testet
 • Philips SHQ4200
 • Monster iSport Intensity
 • Wicked Audio Helix
 • Sennheiser OCX 685i
 • Audio-Technica ATH-CKP500
 • Sony XBA-S65
 • iLuv Sports
 • Anledningen till att träna kan vara många. Ett personligt mål. En vadslagning med vännerna. Eller är det så att du helt enkelt tycker om att röra på dig och inser att träning, i lagom doser, får dig att må bra i kropp och knopp. För att få ut det mesta och kunna lägga fokus på rätt saker (i detta fall själva träningen) gäller det att ha rätt utrustning. Rätt löparskor, rätt cykel och kläder i rätt material för svettiga träningspass. När du väl fixat den biten är det kanske dags att ta en titt på det där lilla extra som förhöjer upplevelsen och som ger dig en extra kick där bak ute i spåren. Hörlurarna. Här tar vi oss en titt på dagens utbud.

  Varför en träningslur?
  De vanliga traditionella hörlurarna som du antingen får med din telefon vid inköp eller införskaffar i efterhand när du märkt hur uselt ljudet är i de som medföljer förpackningen är sällan, eller aldrig, anpassade för extrem rörelse eller svett. Det har du kanske själv märkt när du som tidsoptimist sprungit efter buss eller tunnelbana med andan i halsen. Lurarna sitter sällan kvar i öronen när du väl kommit fram dit du ska. Fukt gillar de oftast inte heller utan har en tendens att ändra karaktär och börja spraka i tid och otid när de fått nog.

  Eftersom de inte heller klarar av att sköljas av känns de inte direkt fräscha att använda efter ett tag. En träningslur däremot är ergonomiskt utformad för att sitta kvar i/runt örat vid rörelse och de klarar, i de flesta fall, av att utsättas för svettiga träningspass och vissa kan du även skölja av under rinnande vatten.

  Kriterier
  För att delta i testet ställde vi krav på att det skulle vara en sportlur. På riktigt. Inte en lur som passar till träning – typ. Vissa är våtsäkra och andra inte, läs i faktarutan om det är en viktig egenskap för dig. Producenterna fick själva ta fram deltagarna. Som vanligt är det inte säkert att du hittar just din favoritlur – det kan bero på att det är en utgående modell, att det kommit nyare eller att de helt enkelt inte fanns plats i testet. Tidigare fanns det inte så många träningslurar att välja på men idag svämmar utbudet över. Den övre prisgränsen är satt till 1 000 kronor.

  Musiken
  Generellt får man väl säga att de flesta som vill ha musik när de tränar väljer taktfasta låtar med driv. Till detta test har jag därför valt musik med ett tempo som får benen att vilja förflytta min kropp framåt. I låtlistan på min iphone ligger det rock blandat med house och elektropop/rock med väldigt blandade artister såsom bland annat Gotthard, ZZ Top, Volbeat, Manian och Sash! Klassiska stycken och visor är inte det första man förknippar med träningsmusik men jag lät ändå lurarna prova på lite Beethoven, Enya, Mikael Wiehe och Mando Diao.

   

  Produkter i testet

  Philips SHQ4200

  Utstickaren

  Philips deltar med en lur med båge runt nacken, testets enda. Ljudet påverkas knappast men hur påverkas träningsupplevensen?

  Etui Passformen
  Påträngande bas Ingen mick/reglage

  Monster iSport Intensity

  Ergonomisk

  iSport från Monster har den högsta prislappen i testet och därmed de högsta kraven. Återstår att se om den är värd priset.

  Etui Passformen
  Priset Kinkig med musikval

  Wicked Audio Helix

  Överraskningen

  Testets billigaste lur kanske inte är den snyggaste, även om det märks att någon försökt tänka till. Men hur ligger det till med komfort och ljud?

  Priset Ljudet Passformen
  Klen Saknar mick/reglage Saknar fuktmembran

  Sennheiser OCX 685i

  Neutral

  I framtagandet av OCX 685i har Sennheiser sin vana trogen fortsatt sitt lyckade samarbete med Adidas. Hur teamet lyckas denna gång återstår att se.

  Snygg
  Oengagerat ljud

  Audio-Technica ATH-CKP500

  Som gjuten

  Här har vi ännu en lur med vingar, men med bra ljudisolering då den till skillnad från iSport och iLuv ska tryckas in i örat.

  Ljudet Passformen Förlängningssladd
  Saknar etui Saknar mick/reglage

  Sony XBA-S65

  Futuristisk

  En fiffig konstruktion som gör att XBA-S65 sitter som en smäck runt örat gör luren till ett bra sällskap i träningsspåret.

  Etui Ljudet Passformen
  Saknar mick/reglage

  iLuv Sports

  Lite kräsen

  iLuv kan du få i en rad olika pigga färger, men vill du inte sticka ut finns de i både svart och vitt. En lur för alla smaker med andra ord.

  Priset
  Passformen Saknar etui
  Annons

  Senaste artiklar:

  Lämna en kommentar

  Kolla in de läckra hörlurarna! Notera namnet YH-5000SE. Yamahas mest ambitiösa flaggskepp bland hörlurar.
  Ingenting bör låta så Ingen bas, ingen trådlös laddning, ingen brusreducering. Ljudet av ingenting är inte imponerande.
  ... Kosta vad det kosta vill Mark Levinson har aldrig gjort billiga saker och de tänker inte börja nu. Här är deras första trådlösa, brusreducerande hörlurar. Men hur bra är de?
  Hör mer av din omgivning med dessa öronsnäckor Många människor är mest intresserade av ljuddämpning i öronsnäckorna. Men ibland behöver man faktiskt höra sin omgivning. Creative Sensemore Air går längre än de flesta.
  Sticker ut En, i sammanhanget, tung och stor sportpropp som levererar både med komfort och ljud.
  Förbaskat bra från Focal Focal Bathys är en ”måste ha”-produkt med exceptionell ljudkvalitet, fantastisk komfort och strålande brusreducering.
  Följ Ljud & Bild