Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

test: Samsung UE55H6475

Stolpe ut

På papperet är Samsungs 6-serie en mycket välutrustad TV, men bildkvaliteten håller inte riktigt måttet den här gången.

Av / 2014-06-13 - 12:55
Samsung UE55H6475
Audun Hage

Samsung är marknadsledande i TV-segmentet, mycket tack vare sin vinnande kombination av design, smartfinesser och hög bildkvalitet. I år satsar det koreanska märket extra mycket på toppserien H8005 med sin nydanande välvda form. UE55H6475 är en mer traditionell, platt TV med ett lite mindre skyhögt pris, men den har ändå många av de populära finesser vi känner igen från 8-serien.

Användning och finesser
Samsung var tillverkaren som introducerade begreppet Smart TV för ett par år sedan. På senare tid har visserligen konkurrenter som LG knappat in, men när det gäller urvalet av appar ligger Samsung fortfarande i täten. Här får du inte bara Netflix och Viaplay, utan också HBO Nordic som annars bara är tillgängligt från handhållna enheter. Samsung har i likhet med LG en ny menyrad med snabbval av appar. Dessutom jobbar de med lokala TV-utsändare om HbbTV (hybrid TV, även kallat ”catch up TV”), där nya appar förväntas längre fram i år. UE55H6475 är också den billigaste modellen i år som har Samsungs uppdaterade fjärrkontroll med pekfunktion, som förenklar navigeringen betydligt. Elektronisk programguide finns på plats och Samsung-skärmen kan dessutom styra separata TV-mottagare samt programmera inspelningar via PVR.

Bildkvalitet
Trots att den befinner sig lite längre ner på ”rangordningen” är UE55H6475 utrustad med en bildpanel av god kvalitet. I likhet med andra Samsung-skärmar är detta en TV som gör sig allra bäst i ljusa omgivningar. Den har rejält med ljusstyrka och tillräcklig kontrast för att man ska kunna titta på TV en solig dag, och den matta skärmytan plågas inte mycket av reflektioner. Skärpan och avsaknaden av brus är också prisvärd.

I mörkare omgivningar märker vi dock omedelbart att svärtan inte är på samma nivå som hos Sony och LG. Samsung har visserligen en finess som släcker bakbelysningen varje gång skärmen blir svart, men så länge den visar en bild är den mer mörkgrå än riktigt svart. Dessutom är ljusfördelningen lite ojämn, med en antydan till ljusa fläckar runtom panelen och ut mot kanterna.

UE55H6475 är också utrustad med ett moderiktigt ”fotbollsläge” som anpassar ljud- och bildinställningarna för det eleganta bollspelet. Samsung breder dock på lite väl mycket för vår smak: det verkar som om alla inställningar är uppskruvade till max, med kraftigt övermättade färger och överdriven skärpa. Resultatet är en gräsmatta som ser i överkant konstlad ut, samtidigt som de minsta detaljerna smetas ut till fördel för större konturer.

Filmälskare får som nämnts klara sig med ett något begränsat djup i svärtan, men bortsett från detta är TV:ns filmläge utmärkt, med oerhört korrekta och välbalanserade färger. Vi rekommenderar det här läget till de flesta TV-program.

Ljudkvalitet
Samsung har vidtagit en del åtgärder för att förbättra ljudet i årets modeller och UE55H6475 har ett relativt fylligt och varmt ljud med låg förvrängning och bra talförståelse. Ljudet når dock inte riktigt hela vägen upp till de dyrare rivalerna från LG och Sony, vars högtalare är mer påkostade. I år har Samsung ljudlimpor med trådlös ljudöverföring som gör det enkelt och billigt att förbättra ljudet från TV-apparaterna, vilket vi rekommenderar även i detta fall.

Slutsats
Samsung UE55H6475 är en utmärkt ”totallösning” med det bästa urvalet av appar och smarta finesser, plus ett genomtänkt och användarvänligt menysystem. Konkurrensen har dock hårdnat på bildsidan och Samsung-skärmen får bara medelbra betyg för bilden. Även om återgivningen är utmärkt i ljusa rum så saknar den mycket av den viktiga svärtan. Detta spelar mindre roll för den som tittar på TV dagtid och/eller i ett normalt upplyst vardagsrum, men påverkar ändå totalbetyget.

Ljud & Bild tycker

Stilig smal design, bra användarvänlighet med ny pekfjärr och ett stort antal smartfinesser gör Samsung UE55H6475 till en prisvärd totallösning. Färgåtergivningen ser surrealistisk ut i fotbollsläget. Bilden präglas dessutom av tämligen medelmåttig svärta och ojämn ljusfördelning som gör att filmer saknar djup.

Också i detta test:

TV-apparater till fotbolls-VM

LG 55EA980W

TV-revolution!

LG:s OLED-TV tillhör en ny generation TV-apparater med revolutionerande bildkvalitet. Du kommer inte att tro dina ögon!

LG 55LA980W är beviset på att OLED-tekniken har en överlägsen bild. Kontrasten och dynamiken är bländande, färgerna är spektakulära och svärtan är lika kolsvart som den mörkaste natt. Helt enkelt den bästa TV-bilden vi har skådat!
Tyvärr är ljudet långtifrån lika potent som bilden, och den speciella välvda skärmen passar inte för väggmontering. Priset är dessutom astronomiskt – men precis som vanligt kostar det att vara först med banbrytande teknik …
Läs hela testet

Sony KDL-50W805BBN

Lyxbild till budgetpris

Sonys nya budgetmodell 50W805 har inte världens mest spännande utseende eller den tyngsta funktionslistan, men jösses en sådan bildkvalitet! Vi har knappt sett bättre för pengarna.

Sony 50W805 är en mellanstor skärm med utmärkta färger och en speciellt imponerande kontrast och svärta i både ljusa och mörka omgivningar. Designen är minimalistisk men ser långtifrån ”billig” ut. Ett mycket bra köp!
Ljudet är inget att skriva hem om och fjärrkontrollen har sett bättre dagar. TV:n är dessutom inte den bästa för väggmontering.
Läs hela testet

Sharp Aquos LC-70UQ10EN

Varken fågel eller fisk

Den här kolossen från Sharp är ingen vanlig HDTV, och ingen 4K-TV heller – snarare ett slags hybrid!

Hur skarp Sharp-skärmen än är så når den inte riktigt upp till de äkta 4K-modellerna när man tittar på 4K-material. Den stöder inte heller 4K-versionen av Netflix.
Tack vare sin stora skärmyta har LC-70UQ10EN en imponerande bild med skarpa detaljer och briljanta färger. Detta är ingen äkta 4K-TV, men tack vare avancerad skärmteknik lyckas den ändå förbättra bildkvaliteten från vanliga Full-HD-signaler.
Läs hela testet

Panasonic TX-L55AS750

TV för hela familjen

Panasonics nya L55AS750 har mycket att erbjuda familjer som gillar att titta på TV.

Genomgående bra bild med bred betraktningsvinkel, synnerligen bra anslutningar och användarvänlig skötsel gör Panasonic L55AS750 till en bra allround-TV.
Ljudet är inte speciellt kraftfullt och svärtan är (trots bra ljusfördelning) inte lika bra som i de allra bästa.
Läs hela testet

LG 55LB870

Fullträff

LG har givit sina 2014-modeller en komplett genomgång, med ny design, nytt gränssnitt och bättre bildbehandling. 55LB870 kan bli en svår motståndare i kampen om årets TV-pokal.

LG-skärmen har en övertygande bildkvalitet för både film och sport. Kontrast och svärta är helt i toppklassen och TV:n har mycket bra färgåtergivning och bra bildlägen, oavsett om du föredrar bilden neutral eller med lite starkare färger. Dessutom är smartfinesserna väl omhändertagna.
Trots separat ljudlimpa är ljudet inte speciellt kraftfullt.
Läs hela testet

Philips 55PUS7809/12

Budget-4K?

Philips vill också vara med på 4K-kapplöpningen och ställer upp med en ultraskarp TV till ett angenämt pris.

Philips 55PUS7809 ger 4K-bildkvalitet till ett inte alltför avskräckande pris, och den får vanliga HD-sändningar att se riktigt skarpa och stiliga ut.
Bristen på stöd för Netflix 4K begränsar tillgången på det högupplösta videoformatet.
Läs hela testet

Samsung UE55HU7505

Läcker och smäcker

Samsung satsar väldigt hårt på böjda skärmar i år, ändå är den kanske mest spännande modellen fortfarande platt.

UE55HU7505 är mycket välutrustad när det gäller smarta finesser och stöder den viktiga Netflix 4K-appen. Bildkvaliteten passar perfekt till högupplöst TV-underhållning, med strålande färgåtergivning och kontrast.
Ljudkvaliteten är förhållandevis tunn, både kommentatorer och publiksorl låter lite instängt.
Läs hela testet

Panasonic TX-65AX800E

Knivskarp bildmästare

I åratal var Panasonics plasmaskärmar berömda för sin överlägsna bildkvalitet. Med den här nya LCD-modellen hoppas Panasonic än en gång kunna roffa åt sig bildtrofén.

TX-65AX800E har en extremt fin bild som visar både HD och 4K från sin bästa sida. Skärpa och kontrast är suverän och färgåtergivningen påminner om de klassiska plasmaskärmarna.
4K-skärmen stöder inte Netflix. Ljudet är inte heller speciellt bra för att vara i den här prisklassen.
Läs hela testet

Sony KD-65X9005B

4K-kungen

För dig som vill ha en komplett toppklass-TV med gnistrande skarp bild och ett riktigt ljud, är Sonys 4K-toppmodell rätt väg att gå.

Sony-skärmen ger förstklassiga TV-upplevelser med en knivskarp bild och ett glasklart ljud. Bildkvaliteten är utmärkt oavsett om man tittar TV, Blu-ray eller Netflix i 4K.
Betraktningsvinkeln är ganska så snäv, bilden är mattare från sidan.
Läs hela testet

Sony Bravia KDL-60W855B

Hat trick

Stor och skarp bild, smarta finesser och bra ljud. Sonys prisvärda 60-tummare är en riktig vinnare!

Sony 60W855B har en ytterst övertygande bildkvalitet för både sport, film och andra TV-program. Skärpan och kontrasten är imponerande, med nästan bottenlös svärta. Ljudkvaliteten skiljer sig också från konkurrenterna, i positiv bemärkelse.
Sony-skärmens kilformade kabinett är onekligen lite mer klumpigt att titta på än de tunnaste skärmarna där ute. Smartfinesserna är inte heller lika omfattande som hos LG och Samsung.
Läs hela testet

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Färgsprakande underhållning

Är detta Samsungs bästa TV hittills?

Vilken OLED-TV är bäst 2024?

Din egen IMAX-bio

Stort test av billiga 55-tummare

Duell: Lågpris på OLED-TV

Hisense ULED: En OLED-killer?

Läcker och balanserad bild

Suverän spel-TV

Bästa TV-apparaterna för små budgetar

Vi testar TCL:s största och billigaste TV

Större och bättre TV

Rulla till toppen