test : Samsung UE55H6475

Stolpe ut

På papperet är Samsungs 6-serie en mycket välutrustad TV, men bildkvaliteten håller inte riktigt måttet den här gången.

Ljud & Bild tycker

Stilig smal design, bra användarvänlighet med ny pekfjärr och ett stort antal smartfinesser gör Samsung UE55H6475 till en prisvärd totallösning.
Färgåtergivningen ser surrealistisk ut i fotbollsläget. Bilden präglas dessutom av tämligen medelmåttig svärta och ojämn ljusfördelning som gör att filmer saknar djup.
 • 55-tums LED LCD, 1920 x 1080
 • DVB-T2/C
 • 3 HDMI, 2 USB
 • 400HZ CMR
 • Smart Hub-nätportal
 • Pris: 13 000 kr
 • Samsung.se
Visa mer
Visa mindre

Riktpris: 13000 kr

Samsung är marknadsledande i TV-segmentet, mycket tack vare sin vinnande kombination av design, smartfinesser och hög bildkvalitet. I år satsar det koreanska märket extra mycket på toppserien H8005 med sin nydanande välvda form. UE55H6475 är en mer traditionell, platt TV med ett lite mindre skyhögt pris, men den har ändå många av de populära finesser vi känner igen från 8-serien.

Användning och finesser
Samsung var tillverkaren som introducerade begreppet Smart TV för ett par år sedan. På senare tid har visserligen konkurrenter som LG knappat in, men när det gäller urvalet av appar ligger Samsung fortfarande i täten. Här får du inte bara Netflix och Viaplay, utan också HBO Nordic som annars bara är tillgängligt från handhållna enheter. Samsung har i likhet med LG en ny menyrad med snabbval av appar. Dessutom jobbar de med lokala TV-utsändare om HbbTV (hybrid TV, även kallat ”catch up TV”), där nya appar förväntas längre fram i år. UE55H6475 är också den billigaste modellen i år som har Samsungs uppdaterade fjärrkontroll med pekfunktion, som förenklar navigeringen betydligt. Elektronisk programguide finns på plats och Samsung-skärmen kan dessutom styra separata TV-mottagare samt programmera inspelningar via PVR.

Bildkvalitet
Trots att den befinner sig lite längre ner på ”rangordningen” är UE55H6475 utrustad med en bildpanel av god kvalitet. I likhet med andra Samsung-skärmar är detta en TV som gör sig allra bäst i ljusa omgivningar. Den har rejält med ljusstyrka och tillräcklig kontrast för att man ska kunna titta på TV en solig dag, och den matta skärmytan plågas inte mycket av reflektioner. Skärpan och avsaknaden av brus är också prisvärd.

I mörkare omgivningar märker vi dock omedelbart att svärtan inte är på samma nivå som hos Sony och LG. Samsung har visserligen en finess som släcker bakbelysningen varje gång skärmen blir svart, men så länge den visar en bild är den mer mörkgrå än riktigt svart. Dessutom är ljusfördelningen lite ojämn, med en antydan till ljusa fläckar runtom panelen och ut mot kanterna.

UE55H6475 är också utrustad med ett moderiktigt ”fotbollsläge” som anpassar ljud- och bildinställningarna för det eleganta bollspelet. Samsung breder dock på lite väl mycket för vår smak: det verkar som om alla inställningar är uppskruvade till max, med kraftigt övermättade färger och överdriven skärpa. Resultatet är en gräsmatta som ser i överkant konstlad ut, samtidigt som de minsta detaljerna smetas ut till fördel för större konturer.

Filmälskare får som nämnts klara sig med ett något begränsat djup i svärtan, men bortsett från detta är TV:ns filmläge utmärkt, med oerhört korrekta och välbalanserade färger. Vi rekommenderar det här läget till de flesta TV-program.

Ljudkvalitet
Samsung har vidtagit en del åtgärder för att förbättra ljudet i årets modeller och UE55H6475 har ett relativt fylligt och varmt ljud med låg förvrängning och bra talförståelse. Ljudet når dock inte riktigt hela vägen upp till de dyrare rivalerna från LG och Sony, vars högtalare är mer påkostade. I år har Samsung ljudlimpor med trådlös ljudöverföring som gör det enkelt och billigt att förbättra ljudet från TV-apparaterna, vilket vi rekommenderar även i detta fall.

Slutsats
Samsung UE55H6475 är en utmärkt ”totallösning” med det bästa urvalet av appar och smarta finesser, plus ett genomtänkt och användarvänligt menysystem. Konkurrensen har dock hårdnat på bildsidan och Samsung-skärmen får bara medelbra betyg för bilden. Även om återgivningen är utmärkt i ljusa rum så saknar den mycket av den viktiga svärtan. Detta spelar mindre roll för den som tittar på TV dagtid och/eller i ett normalt upplyst vardagsrum, men påverkar ändå totalbetyget.

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 3 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.
  Också i detta test:
  LG 55EA980W - TV-revolution!
  LG:s OLED-TV tillhör en ny generation TV-apparater med revolutionerande bildkvalitet. Du kommer inte att tro dina ögon!
  Sony KDL-50W805BBN - Lyxbild till budgetpris
  Sonys nya budgetmodell 50W805 har inte världens mest spännande utseende eller den tyngsta funktionslistan, men jösses en sådan bildkvalitet! Vi har knappt sett bättre för pengarna.
  Sharp Aquos LC-70UQ10EN - Varken fågel eller fisk
  Den här kolossen från Sharp är ingen vanlig HDTV, och ingen 4K-TV heller – snarare ett slags hybrid!
  Panasonic TX-L55AS750 - TV för hela familjen
  Panasonics nya L55AS750 har mycket att erbjuda familjer som gillar att titta på TV.
  LG 55LB870 - Fullträff
  LG har givit sina 2014-modeller en komplett genomgång, med ny design, nytt gränssnitt och bättre bildbehandling. 55LB870 kan bli en svår motståndare i kampen om årets TV-pokal.
  Philips 55PUS7809/12 - Budget-4K?
  Philips vill också vara med på 4K-kapplöpningen och ställer upp med en ultraskarp TV till ett angenämt pris.
  Samsung UE55HU7505 - Läcker och smäcker
  Samsung satsar väldigt hårt på böjda skärmar i år, ändå är den kanske mest spännande modellen fortfarande platt.
  Panasonic TX-65AX800E - Knivskarp bildmästare
  I åratal var Panasonics plasmaskärmar berömda för sin överlägsna bildkvalitet. Med den här nya LCD-modellen hoppas Panasonic än en gång kunna roffa åt sig bildtrofén.
  Sony KD-65X9005B - 4K-kungen
  För dig som vill ha en komplett toppklass-TV med gnistrande skarp bild och ett riktigt ljud, är Sonys 4K-toppmodell rätt väg att gå.
  Sony Bravia KDL-60W855B - Hat trick
  Stor och skarp bild, smarta finesser och bra ljud. Sonys prisvärda 60-tummare är en riktig vinnare!

  Läs också

  LG SN8YG är en premium-soundbar som har all utrustning du behöver och rent ljudmässigt har LG skärpt till sig. Men hur i hela friden tänkte de med appen?
  Marantz senaste CD-spelare är även en nätverksspelare – och en internetradio och en DAC och en förförstärkare och …
  Det fanns en tid när Apples MacBook Air var det naturligaste valet om man skulle ha en prisvärd och ultratunn bärbar dator. Är det fortfarande så?
  Marantz Model 30 är en magnifik förstärkare för både ögon och öron, och byggkvaliteten överträffar det mesta.
  En nätverksspecialist och ett highend-märke har gått ihop och skapat en smarthögtalare av hifi-kvalitet.
  Ljudet från den enorma V8:an lyckas inte överrösta ljudanläggningen, som är ett självklart val i en BMW.
  För samma pengar som ett par brusreducerande hörlurar ger Philips Fidelio X3 oändligt bättre ljud.
  Andra utgåvan av den minsta Citation-smarthögtalaren ger Sonos en hård match.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Philips OLED805 (65OLED805)

  Riktpris: 32000 kr En riktig färgbomb

  TCL C815 (65C815)

  Riktpris: 12000 kr Fräck och fräsch budget-TV

  Panasonic HZ2000 (TX-65HZ2000E)

  Riktpris: 45000 kr Mästarnas mästare

  Samsung Q950TS (QE75Q950TS)

  Riktpris: 80000 kr Knivskarp dröm-TV
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.