Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Panasonic TX-L55AS750

TV för hela familjen

Panasonics nya L55AS750 har mycket att erbjuda familjer som gillar att titta på TV.

Av / 2014-06-13 - 12:55
Panasonic TX-L55AS750
Audun Hage

Panasonic ägnade början av året åt att avveckla produktionen av deras omtyckta plasmaskärmar. Från och med nu kommer de i stället att ha fullt fokus på LED-LCD-baserade TV-apparater, och förutom bildkvaliteten har de jobbat hårt på att förbättra användarvänligheten.

Användning och finesser
L55AS750 är väldigt välutrustad för att vara en ”mellanklassmodell”. Den har dubbla TV-mottagare för marknät, kabel och parabol, vilket betyder att du har fina möjligheter att titta på vad du vill samtidigt som du spelar in från en annan källa. Inte bara det, Panasonic har också myntat begreppet ”TV Anywhere”, där du genom att ha en TV ansluten till internet även kan använda den för att titta på lokala TV-kanaler på surfplatta och mobil när du inte är hemma.

Fjärrkontrollen har både styrplatta och mikrofon, men fungerar inte lika sömlöst som exempelvis LG:s Magic Remote. Huvudmenyn ”My Home Screen” kan du anpassa själv genom att placera genvägar till de mest använda apparna på framsidan. Man kan också göra egna, anpassade profiler till olika familjemedlemmar. Menysystemet känns behagligt att använda, framför allt om man är flera som tittar, men grafiken är inte lika läcker som vad LG och Samsung har att erbjuda.

Bildkvalitet
Panasonics plasmaskärmar var kända för sin överlägsna betraktningsvinkel. Därför är det ingen slump att Panasonic har valt en LCD-panel av typen IPS (In-Plane Switching), som är känd just för en bred synvinkel och att färgerna bevaras även när man sitter långt ut mot sidan.

L55AS750 har en bild av hög kvalitet och en bra bildmotor för sport, med mycket fin färgåtergivning. Där ett par av konkurrenterna blir i överkant ”konstgräs-aktiga” bevarar Panasonic en naturligt grön färgton samtidigt som färgnyanserna i matchtröjorna och publiken framträder tydligt. Rörelserna är jämna också: Panasonics ”Intelligent Frame Creation”-interpolering fungerar fint med sportprogram. Här kan det gå undan på planen utan att bilden bryts upp.

Nackdelen med IPS-panelen är att TV:n släpper ut mer ljus från baksidan. Det medför att svärtan av naturliga skäl blir lite gråare än hos de bästa filmskärmarna: L55AS750 ser inte lika kolsvart ut som Sonys W805/W855-modeller med VA-panel. Å andra sidan är kontrasten mycket bra i upplysta rum, med jämn ljusstyrka över hela panelen och en balanserad färgåtergivning även när man sitter en bit ut mot sidan. De som vill ha en Panasonic-TV med rejäl svärta bör nog hellre ta en titt på den lite dyrare AS800-serien med direkt LED-bakbelysning.

Ljudkvalitet
Även om Panasonic har lagt ner mycket resurser på att få en så bra användarvänlighet och bild som möjligt tycks de inte ha satsat särskilt mycket på ljudet. L55AS750 har inte särskilt påkostade högtalare och ljudet är ganska så tunt, utan nämnvärd bas. Röståtergivningen är ändå klar och tydlig, så man hör enkelt kommentatorernas röster, men de som vill återskapa trycket från fotbollsstadion måste definitivt komplettera med en ljudlimpa och en subbas.

Slutsats
Panasonic har en lång tradition av fina allroundskärmar och med L55AS750 kan de återigen hävda sig i toppen. Detta är en trevlig och lättskött TV med många käcka finesser, plus en snygg bildkvalitet för de flesta TV-material. L55AS750 saknar visserligen en kolsvart svärta, men kan hävda sig mot de bästa när det gäller allmän bildkvalitet.

Ljud & Bild tycker

Genomgående bra bild med bred betraktningsvinkel, synnerligen bra anslutningar och användarvänlig skötsel gör Panasonic L55AS750 till en bra allround-TV. Ljudet är inte speciellt kraftfullt och svärtan är (trots bra ljusfördelning) inte lika bra som i de allra bästa.

Också i detta test:

TV-apparater till fotbolls-VM

Samsung UE55H6475

Stolpe ut

På papperet är Samsungs 6-serie en mycket välutrustad TV, men bildkvaliteten håller inte riktigt måttet den här gången.

Stilig smal design, bra användarvänlighet med ny pekfjärr och ett stort antal smartfinesser gör Samsung UE55H6475 till en prisvärd totallösning.
Färgåtergivningen ser surrealistisk ut i fotbollsläget. Bilden präglas dessutom av tämligen medelmåttig svärta och ojämn ljusfördelning som gör att filmer saknar djup.
Läs hela testet

LG 55EA980W

TV-revolution!

LG:s OLED-TV tillhör en ny generation TV-apparater med revolutionerande bildkvalitet. Du kommer inte att tro dina ögon!

LG 55LA980W är beviset på att OLED-tekniken har en överlägsen bild. Kontrasten och dynamiken är bländande, färgerna är spektakulära och svärtan är lika kolsvart som den mörkaste natt. Helt enkelt den bästa TV-bilden vi har skådat!
Tyvärr är ljudet långtifrån lika potent som bilden, och den speciella välvda skärmen passar inte för väggmontering. Priset är dessutom astronomiskt – men precis som vanligt kostar det att vara först med banbrytande teknik …
Läs hela testet

Sony KDL-50W805BBN

Lyxbild till budgetpris

Sonys nya budgetmodell 50W805 har inte världens mest spännande utseende eller den tyngsta funktionslistan, men jösses en sådan bildkvalitet! Vi har knappt sett bättre för pengarna.

Sony 50W805 är en mellanstor skärm med utmärkta färger och en speciellt imponerande kontrast och svärta i både ljusa och mörka omgivningar. Designen är minimalistisk men ser långtifrån ”billig” ut. Ett mycket bra köp!
Ljudet är inget att skriva hem om och fjärrkontrollen har sett bättre dagar. TV:n är dessutom inte den bästa för väggmontering.
Läs hela testet

Sharp Aquos LC-70UQ10EN

Varken fågel eller fisk

Den här kolossen från Sharp är ingen vanlig HDTV, och ingen 4K-TV heller – snarare ett slags hybrid!

Hur skarp Sharp-skärmen än är så når den inte riktigt upp till de äkta 4K-modellerna när man tittar på 4K-material. Den stöder inte heller 4K-versionen av Netflix.
Tack vare sin stora skärmyta har LC-70UQ10EN en imponerande bild med skarpa detaljer och briljanta färger. Detta är ingen äkta 4K-TV, men tack vare avancerad skärmteknik lyckas den ändå förbättra bildkvaliteten från vanliga Full-HD-signaler.
Läs hela testet

LG 55LB870

Fullträff

LG har givit sina 2014-modeller en komplett genomgång, med ny design, nytt gränssnitt och bättre bildbehandling. 55LB870 kan bli en svår motståndare i kampen om årets TV-pokal.

LG-skärmen har en övertygande bildkvalitet för både film och sport. Kontrast och svärta är helt i toppklassen och TV:n har mycket bra färgåtergivning och bra bildlägen, oavsett om du föredrar bilden neutral eller med lite starkare färger. Dessutom är smartfinesserna väl omhändertagna.
Trots separat ljudlimpa är ljudet inte speciellt kraftfullt.
Läs hela testet

Philips 55PUS7809/12

Budget-4K?

Philips vill också vara med på 4K-kapplöpningen och ställer upp med en ultraskarp TV till ett angenämt pris.

Philips 55PUS7809 ger 4K-bildkvalitet till ett inte alltför avskräckande pris, och den får vanliga HD-sändningar att se riktigt skarpa och stiliga ut.
Bristen på stöd för Netflix 4K begränsar tillgången på det högupplösta videoformatet.
Läs hela testet

Samsung UE55HU7505

Läcker och smäcker

Samsung satsar väldigt hårt på böjda skärmar i år, ändå är den kanske mest spännande modellen fortfarande platt.

UE55HU7505 är mycket välutrustad när det gäller smarta finesser och stöder den viktiga Netflix 4K-appen. Bildkvaliteten passar perfekt till högupplöst TV-underhållning, med strålande färgåtergivning och kontrast.
Ljudkvaliteten är förhållandevis tunn, både kommentatorer och publiksorl låter lite instängt.
Läs hela testet

Panasonic TX-65AX800E

Knivskarp bildmästare

I åratal var Panasonics plasmaskärmar berömda för sin överlägsna bildkvalitet. Med den här nya LCD-modellen hoppas Panasonic än en gång kunna roffa åt sig bildtrofén.

TX-65AX800E har en extremt fin bild som visar både HD och 4K från sin bästa sida. Skärpa och kontrast är suverän och färgåtergivningen påminner om de klassiska plasmaskärmarna.
4K-skärmen stöder inte Netflix. Ljudet är inte heller speciellt bra för att vara i den här prisklassen.
Läs hela testet

Sony KD-65X9005B

4K-kungen

För dig som vill ha en komplett toppklass-TV med gnistrande skarp bild och ett riktigt ljud, är Sonys 4K-toppmodell rätt väg att gå.

Sony-skärmen ger förstklassiga TV-upplevelser med en knivskarp bild och ett glasklart ljud. Bildkvaliteten är utmärkt oavsett om man tittar TV, Blu-ray eller Netflix i 4K.
Betraktningsvinkeln är ganska så snäv, bilden är mattare från sidan.
Läs hela testet

Sony Bravia KDL-60W855B

Hat trick

Stor och skarp bild, smarta finesser och bra ljud. Sonys prisvärda 60-tummare är en riktig vinnare!

Sony 60W855B har en ytterst övertygande bildkvalitet för både sport, film och andra TV-program. Skärpan och kontrasten är imponerande, med nästan bottenlös svärta. Ljudkvaliteten skiljer sig också från konkurrenterna, i positiv bemärkelse.
Sony-skärmens kilformade kabinett är onekligen lite mer klumpigt att titta på än de tunnaste skärmarna där ute. Smartfinesserna är inte heller lika omfattande som hos LG och Samsung.
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

UEFA Euro 2024 – De bästa TV-apparaterna till fotbolls-EM

Färgsprakande underhållning

Är detta Samsungs bästa TV hittills?

Vilken OLED-TV är bäst 2024?

Din egen IMAX-bio

Stort test av billiga 55-tummare

Duell: Lågpris på OLED-TV

Hisense ULED: En OLED-killer?

Läcker och balanserad bild

Suverän spel-TV

Bästa TV-apparaterna för små budgetar

Vi testar TCL:s största och billigaste TV

Rulla till toppen