Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Sharp Aquos LC-70UQ10EN

Varken fågel eller fisk

Den här kolossen från Sharp är ingen vanlig HDTV, och ingen 4K-TV heller – snarare ett slags hybrid!

Av / 2014-06-13 - 12:55
Sharp Aquos LC-70UQ10EN
Audun Hage

Japanska Sharp har länge varit ett slags ”joker” på TV-marknaden. Medan konkurrenterna erbjuder ett brett spektrum av skärmstorlekar har Sharp valt att satsa på de största skärmarna, från 60 ända upp till 90 tum! Till skillnad från många andra TV-tillverkare utvecklar Sharp sina egna bildpaneler. Det kan ge dem en fördel, framför allt nu när utvecklingen går mot allt större TV-apparater med högre upplösning. Nya UQ10-serien lägger sig mittemellan Sharps Full-HD-skärmar och de dyrare 4K-modellerna både när det gäller pris och prestanda: detta är en ny sorts hybrid-TV med högre upplösning än Full-HD men ändå inte riktigt lika hög som 4K. Tanken är att ge en stor och skarp bild till ett förnuftigt pris.

Användning och finesser
För att vara en präktig 70-tummare tar inte Sharp-skärmen onödigt stor plats. En tunn ram ger den en relativt diskret framtoning. Sharp har inte spenderat lika stora resurser på användarupplevelsen som vissa av konkurrenterna. Menysystemet kan kännas lite överväldigande och det finns många inställningar och kateorier att gå vilse bland. Fjärrkontrollen är av den traditionella sorten utan pekkontroll eller röststyrning. Vi hade däremot inga svårigheter att börja använda TV:n. Sharp har dessutom lagt in en ny smart-meny, där man enkelt får tillgång till materialet man vill titta på, inklusive genvägar till appar som Netflix. Urvalet av appar är däremot inte lika brett som hos Samsung eller LG.

Bildkvalitet
Sharp har numera TV-apparater i både 70, 80 och 90 (!) tum, och det är då behovet av högre upplösning gör sig gällande. Med samma antal pixlar fördelade på en allt större skärmyta blir bildpunkter och rutmönster gradvis allt synligare. Detta var också något vi märkte när vi testade Sharps Full-HD i 70 tum förra året.

Problemet är att en stor bild med 4K-upplösning kostar mycket pengar, i synnerhet när vi rör oss upp i storlekar över 70–80 tum. Då kan priset lätt krypa upp i tvåtusen kronor per tum eller ännu mer! Sharps lösning på problemet är hybridtekniken Quattron+. Det är i grund och botten en vanlig Full-HD-panel där färgpixlarna (röd, grön, blå och, i Sharps fall, gul) är uppdelade i två. Med hjälp av programvara kan TV:n styra dessa extra pixlar och ge dem individuell bildinformation. Vilket rent teoretiskt ger en fördubbling av den vertikala upplösningen från 1080 till 2160. TV:n skalar upp allt den tar emot så att det passar den extra upplösningen. Den kan till och med skala ner tvättäkta 4K-material för att det ska passa skärmen. Helt enkelt ett slags ”4K light”!

Det tog inte heller långt tid att konstatera att Sharp LC-70UQ10EN har en mycket skarp och detaljerad bild, som är imponerande sömlös för att vara en 70 tummare. Till och med på nära håll är det svårt att se tendenser till rutmönster eller synlig pixlar, och det ger ett klart bättre intryck än vi hade av fjolårets modell. Till och med uppskalade PVR-inspelningar i 720p/1080i ser övertygande ut på den stora skärmen och vittnar om att bildbehandlingen gör ett mycket bra jobb. Inte bara det, uppskalade Blu-ray-filmer kommer nära bilden på 4K-apparaterna från Sony och Panasonic. Alla skärmar har ju samma utgångspunkt: att bildinformationen måste skalas upp för att passa skärmen.

Det är först med 4K-material som äkta 4K-skärmar har ett reellt försprång: matad med 4K-signaler från PC visar Sharp-skärmen en något mer grovkornig bild än de två rivalerna från Sony och Panasonic, och rörelserna är inte heller lika jämna. Det är också värt att påpeka att även om LC-70UQ10EN är 4K-kompatibel så är den inte helt förberedd för HDMI 2.0-standarden. Vi lyckades inte heller ”lura” Netflix att visa 4K-kvalitet i nedskalad form, bara vanlig uppskalad Full-HD.

Precis som konkurrenterna är Sharp-skärmen en kantbelyst LED-LCD-skärm, där man ofta måste utgå från att svärtan inte blir helt svart och att det dessutom kan förekomma ljusa fläckar (så kallad clouding) i mörka områden. Men med detta i bakhuvudet klarar sig LC-70UQ10EN mycket bra: vårt testexemplar hade en otroligt bra svärta och bara små tendenser till ljus i hörnen. Ganska så imponerande med tanke på den stora bildarean. Betraktningsvinkeln är också godkänd i den här skärmen, du kan sitta en bra bit ut mot sidan utan att bilden och färgerna påverkas.

Ljudkvalitet
Även om bilden är kolossal verkar det inte som om ljudet har fått speciellt mycket prioritet i den här storskärmen. Dialog hörs relativt klart och tydligt, men ljudet är lite för tunt för att ge fullt utbyte av film och musikprogram. Vi tror dock att de flesta som köper TV i den här klassen redan har, eller planerar att skaffa, en separat ljudanläggning.

Slutsats
Sharp-skärmen är ett finurligt experiment som visar sig fungera överraskande väl i praktiken. Med en dubbelt så hög vertikal upplösning i teorin ger LC-70UQ10EN tveklöst ett skarpare intryck än Full-HD-skärmar av samma storlek. Enligt vår mening får detta betraktas som en bonus i förhållande till Full-HD, snarare som en svaghet i förhållande till 4K. Tills 4K-storskärmarna sjunker i pris är LC-70UQ10EN en mycket aktuell storskärm!

Ljud & Bild tycker

Hur skarp Sharp-skärmen än är så når den inte riktigt upp till de äkta 4K-modellerna när man tittar på 4K-material. Den stöder inte heller 4K-versionen av Netflix. Tack vare sin stora skärmyta har LC-70UQ10EN en imponerande bild med skarpa detaljer och briljanta färger. Detta är ingen äkta 4K-TV, men tack vare avancerad skärmteknik lyckas den ändå förbättra bildkvaliteten från vanliga Full-HD-signaler.

Också i detta test:

TV-apparater till fotbolls-VM

Samsung UE55H6475

Stolpe ut

På papperet är Samsungs 6-serie en mycket välutrustad TV, men bildkvaliteten håller inte riktigt måttet den här gången.

Stilig smal design, bra användarvänlighet med ny pekfjärr och ett stort antal smartfinesser gör Samsung UE55H6475 till en prisvärd totallösning.
Färgåtergivningen ser surrealistisk ut i fotbollsläget. Bilden präglas dessutom av tämligen medelmåttig svärta och ojämn ljusfördelning som gör att filmer saknar djup.
Läs hela testet

LG 55EA980W

TV-revolution!

LG:s OLED-TV tillhör en ny generation TV-apparater med revolutionerande bildkvalitet. Du kommer inte att tro dina ögon!

LG 55LA980W är beviset på att OLED-tekniken har en överlägsen bild. Kontrasten och dynamiken är bländande, färgerna är spektakulära och svärtan är lika kolsvart som den mörkaste natt. Helt enkelt den bästa TV-bilden vi har skådat!
Tyvärr är ljudet långtifrån lika potent som bilden, och den speciella välvda skärmen passar inte för väggmontering. Priset är dessutom astronomiskt – men precis som vanligt kostar det att vara först med banbrytande teknik …
Läs hela testet

Sony KDL-50W805BBN

Lyxbild till budgetpris

Sonys nya budgetmodell 50W805 har inte världens mest spännande utseende eller den tyngsta funktionslistan, men jösses en sådan bildkvalitet! Vi har knappt sett bättre för pengarna.

Sony 50W805 är en mellanstor skärm med utmärkta färger och en speciellt imponerande kontrast och svärta i både ljusa och mörka omgivningar. Designen är minimalistisk men ser långtifrån ”billig” ut. Ett mycket bra köp!
Ljudet är inget att skriva hem om och fjärrkontrollen har sett bättre dagar. TV:n är dessutom inte den bästa för väggmontering.
Läs hela testet

Panasonic TX-L55AS750

TV för hela familjen

Panasonics nya L55AS750 har mycket att erbjuda familjer som gillar att titta på TV.

Genomgående bra bild med bred betraktningsvinkel, synnerligen bra anslutningar och användarvänlig skötsel gör Panasonic L55AS750 till en bra allround-TV.
Ljudet är inte speciellt kraftfullt och svärtan är (trots bra ljusfördelning) inte lika bra som i de allra bästa.
Läs hela testet

LG 55LB870

Fullträff

LG har givit sina 2014-modeller en komplett genomgång, med ny design, nytt gränssnitt och bättre bildbehandling. 55LB870 kan bli en svår motståndare i kampen om årets TV-pokal.

LG-skärmen har en övertygande bildkvalitet för både film och sport. Kontrast och svärta är helt i toppklassen och TV:n har mycket bra färgåtergivning och bra bildlägen, oavsett om du föredrar bilden neutral eller med lite starkare färger. Dessutom är smartfinesserna väl omhändertagna.
Trots separat ljudlimpa är ljudet inte speciellt kraftfullt.
Läs hela testet

Philips 55PUS7809/12

Budget-4K?

Philips vill också vara med på 4K-kapplöpningen och ställer upp med en ultraskarp TV till ett angenämt pris.

Philips 55PUS7809 ger 4K-bildkvalitet till ett inte alltför avskräckande pris, och den får vanliga HD-sändningar att se riktigt skarpa och stiliga ut.
Bristen på stöd för Netflix 4K begränsar tillgången på det högupplösta videoformatet.
Läs hela testet

Samsung UE55HU7505

Läcker och smäcker

Samsung satsar väldigt hårt på böjda skärmar i år, ändå är den kanske mest spännande modellen fortfarande platt.

UE55HU7505 är mycket välutrustad när det gäller smarta finesser och stöder den viktiga Netflix 4K-appen. Bildkvaliteten passar perfekt till högupplöst TV-underhållning, med strålande färgåtergivning och kontrast.
Ljudkvaliteten är förhållandevis tunn, både kommentatorer och publiksorl låter lite instängt.
Läs hela testet

Panasonic TX-65AX800E

Knivskarp bildmästare

I åratal var Panasonics plasmaskärmar berömda för sin överlägsna bildkvalitet. Med den här nya LCD-modellen hoppas Panasonic än en gång kunna roffa åt sig bildtrofén.

TX-65AX800E har en extremt fin bild som visar både HD och 4K från sin bästa sida. Skärpa och kontrast är suverän och färgåtergivningen påminner om de klassiska plasmaskärmarna.
4K-skärmen stöder inte Netflix. Ljudet är inte heller speciellt bra för att vara i den här prisklassen.
Läs hela testet

Sony KD-65X9005B

4K-kungen

För dig som vill ha en komplett toppklass-TV med gnistrande skarp bild och ett riktigt ljud, är Sonys 4K-toppmodell rätt väg att gå.

Sony-skärmen ger förstklassiga TV-upplevelser med en knivskarp bild och ett glasklart ljud. Bildkvaliteten är utmärkt oavsett om man tittar TV, Blu-ray eller Netflix i 4K.
Betraktningsvinkeln är ganska så snäv, bilden är mattare från sidan.
Läs hela testet

Sony Bravia KDL-60W855B

Hat trick

Stor och skarp bild, smarta finesser och bra ljud. Sonys prisvärda 60-tummare är en riktig vinnare!

Sony 60W855B har en ytterst övertygande bildkvalitet för både sport, film och andra TV-program. Skärpan och kontrasten är imponerande, med nästan bottenlös svärta. Ljudkvaliteten skiljer sig också från konkurrenterna, i positiv bemärkelse.
Sony-skärmens kilformade kabinett är onekligen lite mer klumpigt att titta på än de tunnaste skärmarna där ute. Smartfinesserna är inte heller lika omfattande som hos LG och Samsung.
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

UEFA Euro 2024 – De bästa TV-apparaterna till fotbolls-EM

Färgsprakande underhållning

Är detta Samsungs bästa TV hittills?

Vilken OLED-TV är bäst 2024?

Din egen IMAX-bio

Stort test av billiga 55-tummare

Duell: Lågpris på OLED-TV

Hisense ULED: En OLED-killer?

Läcker och balanserad bild

Suverän spel-TV

Bästa TV-apparaterna för små budgetar

Vi testar TCL:s största och billigaste TV

Rulla till toppen