Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Sony KD-65X9005B

4K-kungen

För dig som vill ha en komplett toppklass-TV med gnistrande skarp bild och ett riktigt ljud, är Sonys 4K-toppmodell rätt väg att gå.

Av / 2014-06-13 - 12:55
Sony KD-65X9005B
Audun Hage

Fjolårsmodellen KD-659006A var en oerhört snygg TV på alla sätt och vis, och vi tvekade inte att utse den till Årets bildprodukt 2013. I år har i stort sett alla konkurrenter släppt 4K-TV, så frågan är om Sony fortfarande leder utvecklingen eller om de har tappat sitt försprång?

Årets modell KD-65X9005B liknar föregångaren på många sätt men har fått ett par viktiga ändringar både inuti och utanpå. Skärmen har en ”kilform” som blir gradvis tjockare ner mot botten. Det ger mer plats åt högtalare, men också ett lite tjockare utseende, framför allt om man jämför med millimetertunna OLED-skärmar.

65-tumsversionen är alltså en riktig TV-koloss: de sidomonterade högtalarna gör att den är 1,7 meter bred och nästan 50 kilo tung! Detta är med andra ord en TV man bör vara två när man hanterar, och eventuell väggmontering bör ske med solid förankring …

Användning och finesser
KD-65X9005B har fina anslutningsmöjligheter. Alla fyra HDMI-ingångarna stöder 4K och det ingår en kopplingsdosa (”port replicator”) som kan gömmas undan i ett skåp om TV:n ska väggmonteras, så att man bara behöver ha en enda kabel upp till skärmen. Sony har byggt in kamera för Skype-videosamtal och stöd för sociala medier som Facebook och Twitter. Netflix-appen klarar 4K, under förutsättning att du har tillräckligt bra internetuppkoppling.

Sony-TV:n går att användas med traditionell fjärrkontroll, eller den nya One Flick Remote-fjärren med inbyggd styrplatta, som sköts genom att man låter tummen glida över pekytan. Den förenklar skötseln genom att minska ner antalet klickningar, men det går inte lika smidigt som med LG:s och Samsungs pekfjärrkontroller. Vi föredrog därför att ha den vanliga fjärrkontrollen i närheten när vi skulle göra mer sofistikerade inställningar.

Bildkvalitet
Vi började med diverse PVR-inspelningar i HD-kvalitet (720p) och blev imponerade direkt. Trots sina 65 tum och 3840 x 2160 pixlar får Sony-skärmen den relativt komprimerade signalen att se överraskande bra ut. Bildbehandlingen lägger till lite extra skärpa, utan att konturerna blir för hårda eller grovkorniga. Våra inspelade fotbollsmatcher återges med detaljerna i behåll, och små detaljer som grässtrån och text på tröjorna syns tydligt.

Med actionfilmen ”Total Recall” på Blu-ray får vi smaka på vad Sony-skärmen klarar av när den matas med bättre råvaror. Blu-ray-skivan är nämligen en så kallad ”Mastered in 4K”-originalfilm som skalats ned till Full-HD, med större färgrymd och fler detaljer än vanliga BD-titlar. Sony-TV:ns 4K X-reality Pro-bildprocessor utnyttjar detta för att återskapa en bild som ska påminna om 4K-originalet så mycket som möjligt. Resultatet var mycket riktigt läckert, med imponerande färgrikedom och detaljer även för att vara Blu-ray.

Även om Sony-skärmen till stor del lyckas ”göra vin av vatten” så är det äkta, oförfalskat 4K-material vi är ute efter. Med KD-65X9005B får vi äntligen tillgång till Netflix i 4K-version, så länge du har tillräckligt hög internethastighet (15 megabit per sekund eller högre) känner Netflix-appen automatiskt av att du har en 4K-TV och gör materialet tillgängligt, och du får se den efterlängtade ”4K Ultra HD”-loggan uppe i hörnet.

”House of Cards” säsong 2 är den första serien som går att se med 4K-upplösning och vi blir både imponerande och lite besvikna på samma gång. Jo då, bildkvaliteten är extremt skarp och har betydligt fler detaljer än även de bästa Blu-ray-skivorna. Kevin Spacey och hans politiska anhängare ser skrämmande verklighetstrogna ut. Netflix-överföringen är imponerande bra, utan plågsam komprimering av bilden. Så vad är problemet? Jo, ”House of Cards” är en relativt maklig serie, med många statiska dialogscener, och har inte direkt några stora wow-effekter. Och har man väl vant sig vid 4K-kvalitet så vill man så klart ha mer!

När det gäller den allmänna bildkvaliteten får Bravia-skärmen mycket höga betyg. För det första har den en förstklassig kontrast, med förmågan att visa allt från becksvart och mörka skuggdetaljer till bländande vitt i samma bildruta, på ett sätt som faktiskt kan föra tankarna till de bästa plasma- och OLED-skärmarna. Vi misstänker att Sonys ”Xtended Dynamic Range”-bildbehandling spelar en roll här, men vi kan inte se några bieffekter. Ett par nackdelar har bilden dock: färgåtergivningen är attraktiv och nyanserad, men har en något mer överdriven färgmättnad än Panasonic-rivalen. Den har inte heller lika omfattande fabriksinställningar. Svärtan är bra för att vara LCD, men ljusfördelningen är inte lika jämn som vi hade velat: vårt testexemplar hade synlig ”blödning” av ljus på vänster sida. Betraktningsvinkeln är inte heller imponerande – man måste inte röra sig långt ut mot sidan för att färgerna ska bli bleka och tappa nyanser.

Ljudkvalitet
KD-65X9005B stod inför en svår utmaning om den skulle lyckas ha bättre ljud än förra årets modell, som vi tyckte hade klassens högsta ljudkvalitet. Högtalarna har flyttats ner för att utnyttja den extra kabinettvolymen och har utrustats med mer effektiva förstärkare. Och vi har sällan hört MTV:s live-konserter låta bättre. Diskanten är klar och distinkt och mellanregistret likaså. Ljudbilden är stor och bred och påminner mer om hifi än TV. Högtalarna klarar hög volym och dynamiska händelser utan att ljudet blir hårt, och passar utmärkt till både dialog, film och musikprogram.

Vi fick samtidigt en möjlighet att testa Sonys trådlösa subbas SWF-BR100, som är extrautrustning till årets Bravia-modeller. Den kopplas enkelt till TV:n med en USB-dongel som ingår och ger en märkbart större räckvidd och större tyngd åt baseffekterna. Resultatet är ett komplett ljudsystem som kan konkurrera med de bästa ljudlimporna där ute!

Slutsats
KD-65X9005B är en TV som får höga poäng i alla testkriterier. Även om detta är en 4K-TV så gör den ett solitt jobb även med vanliga HD-sändningar. Bildkvaliteten är otroligt bra vad man än matar den med. KD-65X9005B ger tillgång till äkta 4K-material via Netflix, vilket definitivt bådar gott för framtiden. Det omfattande ljudsystemet kan vara en fördel eller en nackdel beroende på hur man ser på det: de sidomonterade högtalarna tar onekligen en del plats, men har också ett mycket övertygande ljud. För den som letar efter en komplett ”allt-i-ett”-highend-TV är Sony-skärmen ett givet val.

Ljud & Bild tycker

Sony-skärmen ger förstklassiga TV-upplevelser med en knivskarp bild och ett glasklart ljud. Bildkvaliteten är utmärkt oavsett om man tittar TV, Blu-ray eller Netflix i 4K. Betraktningsvinkeln är ganska så snäv, bilden är mattare från sidan.

Också i detta test:

TV-apparater till fotbolls-VM

Samsung UE55H6475

Stolpe ut

På papperet är Samsungs 6-serie en mycket välutrustad TV, men bildkvaliteten håller inte riktigt måttet den här gången.

Stilig smal design, bra användarvänlighet med ny pekfjärr och ett stort antal smartfinesser gör Samsung UE55H6475 till en prisvärd totallösning.
Färgåtergivningen ser surrealistisk ut i fotbollsläget. Bilden präglas dessutom av tämligen medelmåttig svärta och ojämn ljusfördelning som gör att filmer saknar djup.
Läs hela testet

LG 55EA980W

TV-revolution!

LG:s OLED-TV tillhör en ny generation TV-apparater med revolutionerande bildkvalitet. Du kommer inte att tro dina ögon!

LG 55LA980W är beviset på att OLED-tekniken har en överlägsen bild. Kontrasten och dynamiken är bländande, färgerna är spektakulära och svärtan är lika kolsvart som den mörkaste natt. Helt enkelt den bästa TV-bilden vi har skådat!
Tyvärr är ljudet långtifrån lika potent som bilden, och den speciella välvda skärmen passar inte för väggmontering. Priset är dessutom astronomiskt – men precis som vanligt kostar det att vara först med banbrytande teknik …
Läs hela testet

Sony KDL-50W805BBN

Lyxbild till budgetpris

Sonys nya budgetmodell 50W805 har inte världens mest spännande utseende eller den tyngsta funktionslistan, men jösses en sådan bildkvalitet! Vi har knappt sett bättre för pengarna.

Sony 50W805 är en mellanstor skärm med utmärkta färger och en speciellt imponerande kontrast och svärta i både ljusa och mörka omgivningar. Designen är minimalistisk men ser långtifrån ”billig” ut. Ett mycket bra köp!
Ljudet är inget att skriva hem om och fjärrkontrollen har sett bättre dagar. TV:n är dessutom inte den bästa för väggmontering.
Läs hela testet

Sharp Aquos LC-70UQ10EN

Varken fågel eller fisk

Den här kolossen från Sharp är ingen vanlig HDTV, och ingen 4K-TV heller – snarare ett slags hybrid!

Hur skarp Sharp-skärmen än är så når den inte riktigt upp till de äkta 4K-modellerna när man tittar på 4K-material. Den stöder inte heller 4K-versionen av Netflix.
Tack vare sin stora skärmyta har LC-70UQ10EN en imponerande bild med skarpa detaljer och briljanta färger. Detta är ingen äkta 4K-TV, men tack vare avancerad skärmteknik lyckas den ändå förbättra bildkvaliteten från vanliga Full-HD-signaler.
Läs hela testet

Panasonic TX-L55AS750

TV för hela familjen

Panasonics nya L55AS750 har mycket att erbjuda familjer som gillar att titta på TV.

Genomgående bra bild med bred betraktningsvinkel, synnerligen bra anslutningar och användarvänlig skötsel gör Panasonic L55AS750 till en bra allround-TV.
Ljudet är inte speciellt kraftfullt och svärtan är (trots bra ljusfördelning) inte lika bra som i de allra bästa.
Läs hela testet

LG 55LB870

Fullträff

LG har givit sina 2014-modeller en komplett genomgång, med ny design, nytt gränssnitt och bättre bildbehandling. 55LB870 kan bli en svår motståndare i kampen om årets TV-pokal.

LG-skärmen har en övertygande bildkvalitet för både film och sport. Kontrast och svärta är helt i toppklassen och TV:n har mycket bra färgåtergivning och bra bildlägen, oavsett om du föredrar bilden neutral eller med lite starkare färger. Dessutom är smartfinesserna väl omhändertagna.
Trots separat ljudlimpa är ljudet inte speciellt kraftfullt.
Läs hela testet

Philips 55PUS7809/12

Budget-4K?

Philips vill också vara med på 4K-kapplöpningen och ställer upp med en ultraskarp TV till ett angenämt pris.

Philips 55PUS7809 ger 4K-bildkvalitet till ett inte alltför avskräckande pris, och den får vanliga HD-sändningar att se riktigt skarpa och stiliga ut.
Bristen på stöd för Netflix 4K begränsar tillgången på det högupplösta videoformatet.
Läs hela testet

Samsung UE55HU7505

Läcker och smäcker

Samsung satsar väldigt hårt på böjda skärmar i år, ändå är den kanske mest spännande modellen fortfarande platt.

UE55HU7505 är mycket välutrustad när det gäller smarta finesser och stöder den viktiga Netflix 4K-appen. Bildkvaliteten passar perfekt till högupplöst TV-underhållning, med strålande färgåtergivning och kontrast.
Ljudkvaliteten är förhållandevis tunn, både kommentatorer och publiksorl låter lite instängt.
Läs hela testet

Panasonic TX-65AX800E

Knivskarp bildmästare

I åratal var Panasonics plasmaskärmar berömda för sin överlägsna bildkvalitet. Med den här nya LCD-modellen hoppas Panasonic än en gång kunna roffa åt sig bildtrofén.

TX-65AX800E har en extremt fin bild som visar både HD och 4K från sin bästa sida. Skärpa och kontrast är suverän och färgåtergivningen påminner om de klassiska plasmaskärmarna.
4K-skärmen stöder inte Netflix. Ljudet är inte heller speciellt bra för att vara i den här prisklassen.
Läs hela testet

Sony Bravia KDL-60W855B

Hat trick

Stor och skarp bild, smarta finesser och bra ljud. Sonys prisvärda 60-tummare är en riktig vinnare!

Sony 60W855B har en ytterst övertygande bildkvalitet för både sport, film och andra TV-program. Skärpan och kontrasten är imponerande, med nästan bottenlös svärta. Ljudkvaliteten skiljer sig också från konkurrenterna, i positiv bemärkelse.
Sony-skärmens kilformade kabinett är onekligen lite mer klumpigt att titta på än de tunnaste skärmarna där ute. Smartfinesserna är inte heller lika omfattande som hos LG och Samsung.
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

UEFA Euro 2024 – De bästa TV-apparaterna till fotbolls-EM

Färgsprakande underhållning

Är detta Samsungs bästa TV hittills?

Vilken OLED-TV är bäst 2024?

Din egen IMAX-bio

Stort test av billiga 55-tummare

Duell: Lågpris på OLED-TV

Hisense ULED: En OLED-killer?

Läcker och balanserad bild

Suverän spel-TV

Bästa TV-apparaterna för små budgetar

Vi testar TCL:s största och billigaste TV

Rulla till toppen