Sony KDL-50W805BBN

Lyxbild till budgetpris

Sonys nya budgetmodell 50W805 har inte världens mest spännande utseende eller den tyngsta funktionslistan, men jösses en sådan bildkvalitet! Vi har knappt sett bättre för pengarna.
Ljud & Bild tycker
Sony 50W805 är en mellanstor skärm med utmärkta färger och en speciellt imponerande kontrast och svärta i både ljusa och mörka omgivningar. Designen är minimalistisk men ser långtifrån ”billig” ut. Ett mycket bra köp!
Ljudet är inget att skriva hem om och fjärrkontrollen har sett bättre dagar. TV:n är dessutom inte den bästa för väggmontering.
Specifikationer
  • 50-tums 3D LED-LCD, 1920x1080
  • X-reality Pro-bildbehandling
  • 4 HDMI, 2 USB
  • DVB-C, DVB-S, DVB-T
  • Optisk ljudutgång
  • Pris: 9 000 kr
  • sony.se
forfatter

SE gullikon 2014.indd

50W805BBN har ett smalt och stilrent utseende. Ramen runt bildpanelen är bara någon millimeter tjock, med böjda kanter av svarteloxerad, borstad aluminium som tillsammans med den kromade foten ger TV:n ett ganska så exklusivt och påkostat utseende. Det vilar inget ”plastic fantastic” över den här modellen.

TV:n är förhållandevis smal även på baksidan, men nederst där elektronik och kylning sitter sticker den ut markant mycket bakåt. Det tycker vi är lite konstigt i och med att Sony-skärmen dessutom har en separat strömförsörjning, och dessutom tycker vi att anslutningarna hade kunnat vara mer praktiskt placerade. Om du vill hänga TV:n på väggen sticker den ut ungefär 5 centimeter från väggen. Det ingår ”distanser” som gör att man kan använda bordsstativet som väggfäste. Stativet är däremot litet och nätt och gör att TV:n kan stå nära väggen utan att foten är i vägen.

Användning och finesser
Sonys trofasta monolit-kontroll kan verka lite traditionell när det gäller knapplayout och utseende. Å andra sidan reagerar menyerna blixtsnabbt på kommandon, vilket bidrar till att ge en mer bekväm användarkänsla. På smartsidan är Sony-TV:n utrustad med en rad appar som Netflix och YouTube. Andra kommersiellt intressanta appar lyser med sin frånvaro i dagsläget, men det finns förhoppningar om att de uppdateras under sommaren.

Bildkvalitet
50W805BBN är utrustad med Sonys X-Reality Pro-bildbehandling, som kontinuerligt övervakar och optimerar bilden. Kontrast, skärpa och färgåtergivning anpassas efter materialet på ett intelligent sätt. Och även om detta är något som ”alla” tillverkare skryter med så har vi varit imponerade över Sonys bildbehandling de senaste åren.

Just detta är nya 50W805BBN ett bra exempel på. Den lyckas på ett mästerligt sätt visa färger med ordentligt tryck, utan att färgerna blir för starka för sitt eget bästa. Färgerna återges i glidande, sömlösa övergångar utan fula schatteringar – eller ”color banding” som det heter på fackspråk. Resultatet är en naturlig och livlig bild som ger sagolika upplevelser med alla typer av bildmaterial.

De fina färgerna hade naturligtvis varit förgäves om svärta och kontrast varit av den livlösa sorten. Men nej då, Sony-skärmen imponerar där också, skärmen är verkligen svart som natten när bildmaterialet kräver det! Måhända inte riktigt i plasma- eller OLED-klass, men ändå kolsvart för att vara LCD. Bäst av allt är att 50W805BBN i motsats till många andra LED-baserade LCD-skärmar har en mycket jämn ljusfördelning över hela skärmen, faktiskt den bästa vi kan påminna oss ha sett. Sammantaget är det inte illa för en TV i tiotusenkronorsklassen!

Ljudkvalitet
Bilden må vara läcker, men detsamma kan inte sägas om ljudet. Utan rejält dimensionerade högtalare blir Sony-skärmen tunn, utan nämnvärd bas och utan kraft i mellanregistret som ska återge röster. Ljudupplevelsen är så tam att vi rekommenderar alla att ta med en separat ljudlimpa i budgeten när de köper W805.

Slutsats
KDL-50W805BBN är en smal och diskret TV med gott om fina kvaliteter. Fjärrkontroll och styrning kan visserligen verka lite gammaldags i en tid när konkurrenterna har pekfjärrar. De inbyggda högtalarna är också av enklare sort, utan särskilt mycket tryck i ljudet. Sony imponerar dock där det räknas mest: Här får du en TV med gnistrande kontrast och färger, samt en imponerande svärta och ljuskontroll. En av våra solklara favoriter i prisklassen!

Också i detta test:

Samsung UE55H6475

Stolpe ut

På papperet är Samsungs 6-serie en mycket välutrustad TV, men bildkvaliteten håller inte riktigt måttet den här gången.

Stilig smal design, bra användarvänlighet med ny pekfjärr och ett stort antal smartfinesser gör Samsung UE55H6475 till en prisvärd totallösning.
Färgåtergivningen ser surrealistisk ut i fotbollsläget. Bilden präglas dessutom av tämligen medelmåttig svärta och ojämn ljusfördelning som gör att filmer saknar djup.

LG 55EA980W

TV-revolution!

LG:s OLED-TV tillhör en ny generation TV-apparater med revolutionerande bildkvalitet. Du kommer inte att tro dina ögon!

LG 55LA980W är beviset på att OLED-tekniken har en överlägsen bild. Kontrasten och dynamiken är bländande, färgerna är spektakulära och svärtan är lika kolsvart som den mörkaste natt. Helt enkelt den bästa TV-bilden vi har skådat!
Tyvärr är ljudet långtifrån lika potent som bilden, och den speciella välvda skärmen passar inte för väggmontering. Priset är dessutom astronomiskt – men precis som vanligt kostar det att vara först med banbrytande teknik …

Sharp Aquos LC-70UQ10EN

Varken fågel eller fisk

Den här kolossen från Sharp är ingen vanlig HDTV, och ingen 4K-TV heller – snarare ett slags hybrid!

Hur skarp Sharp-skärmen än är så når den inte riktigt upp till de äkta 4K-modellerna när man tittar på 4K-material. Den stöder inte heller 4K-versionen av Netflix.
Tack vare sin stora skärmyta har LC-70UQ10EN en imponerande bild med skarpa detaljer och briljanta färger. Detta är ingen äkta 4K-TV, men tack vare avancerad skärmteknik lyckas den ändå förbättra bildkvaliteten från vanliga Full-HD-signaler.

Panasonic TX-L55AS750

TV för hela familjen

Panasonics nya L55AS750 har mycket att erbjuda familjer som gillar att titta på TV.

Genomgående bra bild med bred betraktningsvinkel, synnerligen bra anslutningar och användarvänlig skötsel gör Panasonic L55AS750 till en bra allround-TV.
Ljudet är inte speciellt kraftfullt och svärtan är (trots bra ljusfördelning) inte lika bra som i de allra bästa.

LG 55LB870

Fullträff

LG har givit sina 2014-modeller en komplett genomgång, med ny design, nytt gränssnitt och bättre bildbehandling. 55LB870 kan bli en svår motståndare i kampen om årets TV-pokal.

LG-skärmen har en övertygande bildkvalitet för både film och sport. Kontrast och svärta är helt i toppklassen och TV:n har mycket bra färgåtergivning och bra bildlägen, oavsett om du föredrar bilden neutral eller med lite starkare färger. Dessutom är smartfinesserna väl omhändertagna.
Trots separat ljudlimpa är ljudet inte speciellt kraftfullt.

Philips 55PUS7809/12

Budget-4K?

Philips vill också vara med på 4K-kapplöpningen och ställer upp med en ultraskarp TV till ett angenämt pris.

Philips 55PUS7809 ger 4K-bildkvalitet till ett inte alltför avskräckande pris, och den får vanliga HD-sändningar att se riktigt skarpa och stiliga ut.
Bristen på stöd för Netflix 4K begränsar tillgången på det högupplösta videoformatet.

Samsung UE55HU7505

Läcker och smäcker

Samsung satsar väldigt hårt på böjda skärmar i år, ändå är den kanske mest spännande modellen fortfarande platt.

UE55HU7505 är mycket välutrustad när det gäller smarta finesser och stöder den viktiga Netflix 4K-appen. Bildkvaliteten passar perfekt till högupplöst TV-underhållning, med strålande färgåtergivning och kontrast.
Ljudkvaliteten är förhållandevis tunn, både kommentatorer och publiksorl låter lite instängt.

Panasonic TX-65AX800E

Knivskarp bildmästare

I åratal var Panasonics plasmaskärmar berömda för sin överlägsna bildkvalitet. Med den här nya LCD-modellen hoppas Panasonic än en gång kunna roffa åt sig bildtrofén.

TX-65AX800E har en extremt fin bild som visar både HD och 4K från sin bästa sida. Skärpa och kontrast är suverän och färgåtergivningen påminner om de klassiska plasmaskärmarna.
4K-skärmen stöder inte Netflix. Ljudet är inte heller speciellt bra för att vara i den här prisklassen.

Sony KD-65X9005B

4K-kungen

För dig som vill ha en komplett toppklass-TV med gnistrande skarp bild och ett riktigt ljud, är Sonys 4K-toppmodell rätt väg att gå.

Sony-skärmen ger förstklassiga TV-upplevelser med en knivskarp bild och ett glasklart ljud. Bildkvaliteten är utmärkt oavsett om man tittar TV, Blu-ray eller Netflix i 4K.
Betraktningsvinkeln är ganska så snäv, bilden är mattare från sidan.

Sony Bravia KDL-60W855B

Hat trick

Stor och skarp bild, smarta finesser och bra ljud. Sonys prisvärda 60-tummare är en riktig vinnare!

Sony 60W855B har en ytterst övertygande bildkvalitet för både sport, film och andra TV-program. Skärpan och kontrasten är imponerande, med nästan bottenlös svärta. Ljudkvaliteten skiljer sig också från konkurrenterna, i positiv bemärkelse.
Sony-skärmens kilformade kabinett är onekligen lite mer klumpigt att titta på än de tunnaste skärmarna där ute. Smartfinesserna är inte heller lika omfattande som hos LG och Samsung.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.