Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Panasonic TX-65AX800E

Knivskarp bildmästare

I åratal var Panasonics plasmaskärmar berömda för sin överlägsna bildkvalitet. Med den här nya LCD-modellen hoppas Panasonic än en gång kunna roffa åt sig bildtrofén.

Av / 2014-06-13 - 12:55
Panasonic TX-65AX800E
Audun Hage

SE gullikon 2014.indd

Panasonic har lagt mycket tid och resurser på att övertyga oss bildfantaster om att de nya 4K-LCD-skärmarna är värdiga efterträdare till deras numera avlidna plasmateknik. Det har inte varit någon enkel uppgift, inte ens förra årets toppmodell 65WT600 lyckades övertyga oss helt och hållet. Med en tämligen begränsad svärta, olinjär gråskala och andra små irritationsmoment blev det platt fall för den kostsamma TV:n. Men det var förra året, och vi kan utgå från att Panasonics ingenjörer har arbetat hårt sedan dess för att göra årets modell TX-65AX800E mer attraktiv på alla sätt och vis. Utseendemässigt faller den oss i smaken direkt: tack vare en smal, svart ram runt panelen samt en blytung sockel som vinklar skärmen svagt uppåt, ger den här TV:n ett snyggt och påkostat intryck utan att vara prålig.

Användning och finesser
En av Panasonics fyra HDMI-ingångar är förberedd för 4K. Dessutom finns en Displayport-ingång som förenklar inkoppling av PC och professionell utrustning. Menysystemet har fått sig en överhalning i år, med en ny startmeny (MyHomeScreen) som låter dig anpassa TV-underhållningen för flera olika användare. Panasonics app-urval har rikligt med innehåll och alla de kända apparna utom HBO finns på plats – med ett stort minus: även om den populära Netflix-appen finns där så är det bara i Full-HD-version, så man kan inte titta på andra säsongen av House of Cards i den gnistrande upplösningen. Enligt Panasonic beror detta på ett hårdvaruproblem som är svårt att lösa. Det är utan tvekan synd, eftersom Netflix är en av ytterst få källor till 4K-underhållning hemma i vardagsrummet.

Bildkvalitet
Panasonic-skärmen visar sig vara en extremt kompetent bildmaskin. Den är utrustad med en LED-kantbelyst LCD-panel som ska ge en viss mängd lokal ljusstyrning, så Panasonic har försökt imitera plasmaskärmarnas fina egenskaper så gott det går. Första intrycket med Blu-ray-versionen av ”Total Recall” (den med Colin Farrell i huvudrollen) är att TV:n har en extremt skarp och kontrastrik bild. Även färgåtergivningen framkallar omedelbart wow-tjut av undertecknad: TX-65AX800E återger nyanserade och exakta färger utan att överdriva. Det kan faktiskt påminna om en viss annan bildteknik …

Mörka områden återges också mycket väl. Svärtan är inte fullt i klass med den gamla plasmareferensen TX-P60ZT, och hänger inte heller med LG:s extrema OLED-TV när det gäller kolsvart. Men den är på samma nivå som de allra bästa kant-LED-skärmarna i klassen, inklusive Sonys kandidat. Det ger en bild med snyggt djup och dynamik, inte minst tack vare den fina ljusfördelningen som var ännu jämnare (utan ljusfläckar) än Sonys i de textexemplar vi fick levererade.

Panasonic tycks inte heller har glömt sina trogna fans bland entusiaster och professionella installatörer. 65AX800 har THX-godkända bildlägen direkt från fabrik, vilket ger en förutsättning för väldigt korrekta färger direkt ur kartongen. Dessutom finns särskilda professional-lägen med en möjlighet för full färgkalibrering (CMS). Efter en runda med kalibreringsprogrammet CalMAN (som TX-65AX800E har inbyggt stöd för) kunde vi konstatera att Panasonic-skärmen har en neutral färgåtergivning av referensklass, en klar förbättring mot fjolårsmodellen på nästan alla områden.

Ljudkvalitet
Där Sonys 4K-TV är bestyckad med en arsenal av sidomonterade högtalare är Panasonic-skärmen mer spartanskt utrustad. Högtalarna sitter på undersidan och ger märkbart mindre tryck. Ljudet är klar och tydligt i dialogen, men saknar både djup i basen och ”sprutt” i diskanten för att ge något speciellt liv åt musik och film. Däremot gör TV:n smala inpackning att det är enklare att ställa potenta högtalare bredvid!

Slutsats
Panasonic har varit tvungna att jobba ihärdig för att rätta till ett mediokert intryck från förra året, men visar att de återigen kan hänga med de allra bästa. TX-65AX800E har en extremt tjusig bildkvalitet som visar allt av både HD- och 4K-material från sin bästa sida. Men det är utan tvekan beklagligt att den i övrigt så fina TV:n inte har den viktiga Netflix-appen som ger 4K-kvalitet. Det är synd, för är det någon skärm vi hade velat se Kevin Spacey & co i all sin prakt på, så är det den här!

Ljud & Bild tycker

TX-65AX800E har en extremt fin bild som visar både HD och 4K från sin bästa sida. Skärpa och kontrast är suverän och färgåtergivningen påminner om de klassiska plasmaskärmarna. 4K-skärmen stöder inte Netflix. Ljudet är inte heller speciellt bra för att vara i den här prisklassen.

Också i detta test:

TV-apparater till fotbolls-VM

Samsung UE55H6475

Stolpe ut

På papperet är Samsungs 6-serie en mycket välutrustad TV, men bildkvaliteten håller inte riktigt måttet den här gången.

Stilig smal design, bra användarvänlighet med ny pekfjärr och ett stort antal smartfinesser gör Samsung UE55H6475 till en prisvärd totallösning.
Färgåtergivningen ser surrealistisk ut i fotbollsläget. Bilden präglas dessutom av tämligen medelmåttig svärta och ojämn ljusfördelning som gör att filmer saknar djup.
Läs hela testet

LG 55EA980W

TV-revolution!

LG:s OLED-TV tillhör en ny generation TV-apparater med revolutionerande bildkvalitet. Du kommer inte att tro dina ögon!

LG 55LA980W är beviset på att OLED-tekniken har en överlägsen bild. Kontrasten och dynamiken är bländande, färgerna är spektakulära och svärtan är lika kolsvart som den mörkaste natt. Helt enkelt den bästa TV-bilden vi har skådat!
Tyvärr är ljudet långtifrån lika potent som bilden, och den speciella välvda skärmen passar inte för väggmontering. Priset är dessutom astronomiskt – men precis som vanligt kostar det att vara först med banbrytande teknik …
Läs hela testet

Sony KDL-50W805BBN

Lyxbild till budgetpris

Sonys nya budgetmodell 50W805 har inte världens mest spännande utseende eller den tyngsta funktionslistan, men jösses en sådan bildkvalitet! Vi har knappt sett bättre för pengarna.

Sony 50W805 är en mellanstor skärm med utmärkta färger och en speciellt imponerande kontrast och svärta i både ljusa och mörka omgivningar. Designen är minimalistisk men ser långtifrån ”billig” ut. Ett mycket bra köp!
Ljudet är inget att skriva hem om och fjärrkontrollen har sett bättre dagar. TV:n är dessutom inte den bästa för väggmontering.
Läs hela testet

Sharp Aquos LC-70UQ10EN

Varken fågel eller fisk

Den här kolossen från Sharp är ingen vanlig HDTV, och ingen 4K-TV heller – snarare ett slags hybrid!

Hur skarp Sharp-skärmen än är så når den inte riktigt upp till de äkta 4K-modellerna när man tittar på 4K-material. Den stöder inte heller 4K-versionen av Netflix.
Tack vare sin stora skärmyta har LC-70UQ10EN en imponerande bild med skarpa detaljer och briljanta färger. Detta är ingen äkta 4K-TV, men tack vare avancerad skärmteknik lyckas den ändå förbättra bildkvaliteten från vanliga Full-HD-signaler.
Läs hela testet

Panasonic TX-L55AS750

TV för hela familjen

Panasonics nya L55AS750 har mycket att erbjuda familjer som gillar att titta på TV.

Genomgående bra bild med bred betraktningsvinkel, synnerligen bra anslutningar och användarvänlig skötsel gör Panasonic L55AS750 till en bra allround-TV.
Ljudet är inte speciellt kraftfullt och svärtan är (trots bra ljusfördelning) inte lika bra som i de allra bästa.
Läs hela testet

LG 55LB870

Fullträff

LG har givit sina 2014-modeller en komplett genomgång, med ny design, nytt gränssnitt och bättre bildbehandling. 55LB870 kan bli en svår motståndare i kampen om årets TV-pokal.

LG-skärmen har en övertygande bildkvalitet för både film och sport. Kontrast och svärta är helt i toppklassen och TV:n har mycket bra färgåtergivning och bra bildlägen, oavsett om du föredrar bilden neutral eller med lite starkare färger. Dessutom är smartfinesserna väl omhändertagna.
Trots separat ljudlimpa är ljudet inte speciellt kraftfullt.
Läs hela testet

Philips 55PUS7809/12

Budget-4K?

Philips vill också vara med på 4K-kapplöpningen och ställer upp med en ultraskarp TV till ett angenämt pris.

Philips 55PUS7809 ger 4K-bildkvalitet till ett inte alltför avskräckande pris, och den får vanliga HD-sändningar att se riktigt skarpa och stiliga ut.
Bristen på stöd för Netflix 4K begränsar tillgången på det högupplösta videoformatet.
Läs hela testet

Samsung UE55HU7505

Läcker och smäcker

Samsung satsar väldigt hårt på böjda skärmar i år, ändå är den kanske mest spännande modellen fortfarande platt.

UE55HU7505 är mycket välutrustad när det gäller smarta finesser och stöder den viktiga Netflix 4K-appen. Bildkvaliteten passar perfekt till högupplöst TV-underhållning, med strålande färgåtergivning och kontrast.
Ljudkvaliteten är förhållandevis tunn, både kommentatorer och publiksorl låter lite instängt.
Läs hela testet

Sony KD-65X9005B

4K-kungen

För dig som vill ha en komplett toppklass-TV med gnistrande skarp bild och ett riktigt ljud, är Sonys 4K-toppmodell rätt väg att gå.

Sony-skärmen ger förstklassiga TV-upplevelser med en knivskarp bild och ett glasklart ljud. Bildkvaliteten är utmärkt oavsett om man tittar TV, Blu-ray eller Netflix i 4K.
Betraktningsvinkeln är ganska så snäv, bilden är mattare från sidan.
Läs hela testet

Sony Bravia KDL-60W855B

Hat trick

Stor och skarp bild, smarta finesser och bra ljud. Sonys prisvärda 60-tummare är en riktig vinnare!

Sony 60W855B har en ytterst övertygande bildkvalitet för både sport, film och andra TV-program. Skärpan och kontrasten är imponerande, med nästan bottenlös svärta. Ljudkvaliteten skiljer sig också från konkurrenterna, i positiv bemärkelse.
Sony-skärmens kilformade kabinett är onekligen lite mer klumpigt att titta på än de tunnaste skärmarna där ute. Smartfinesserna är inte heller lika omfattande som hos LG och Samsung.
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

UEFA Euro 2024 – De bästa TV-apparaterna till fotbolls-EM

Färgsprakande underhållning

Är detta Samsungs bästa TV hittills?

Vilken OLED-TV är bäst 2024?

Din egen IMAX-bio

Stort test av billiga 55-tummare

Duell: Lågpris på OLED-TV

Hisense ULED: En OLED-killer?

Läcker och balanserad bild

Suverän spel-TV

Bästa TV-apparaterna för små budgetar

Vi testar TCL:s största och billigaste TV

Rulla till toppen