test : Philips 55PUS7809/12

Budget-4K?

Philips vill också vara med på 4K-kapplöpningen och ställer upp med en ultraskarp TV till ett angenämt pris.

Ljud & Bild tycker

Philips 55PUS7809 ger 4K-bildkvalitet till ett inte alltför avskräckande pris, och den får vanliga HD-sändningar att se riktigt skarpa och stiliga ut.
Bristen på stöd för Netflix 4K begränsar tillgången på det högupplösta videoformatet.
 • 55-tums 4K, 3840 x 2160
 • 4 HDMI, 3 USB
 • Tvåsidig Ambilight
 • Net TV-smartportal
 • Pris: 17 000 kr
 • philips.se
Visa mer
Visa mindre

Riktpris: 17000 kr

Philips är kända för att lägga stor tonvikt på höga prestanda i förhållande till priset. I fjol satsade de stort med en prisvärd 65-tummare och en helgalen 84-tummare i jumboklassen. I år har de riktat in sig på att göra 4K tillgängligt i de lägre prisklasserna och i mindre skärmstorlekar. Först ut är 55PUS7809, som är byggd i välkänd Philips-stil med supersmalt skal: ramen runt panelen syns knappt och skärmen har en vridbar fot. På baksidan sitter Philips tvåsidiga Ambilight som lyser upp väggen med färgljus som matchar handlingen på skärmen. Fjärrkontrollen är också tvåsidig, med tangentbord på baksidan som förenklar inmatning av lösenord och sökningar på internet.

Användning och finesser
I år har Philips lanserat TV-apparater med Googles operativsystem Android, vilket bland annat ger större tillgång till appar och spel. 55PUS7809 drar däremot inte nytta av den här finessen som bara finns i de dyrare TV-modellerna. Däremot har den Philips vanliga smart-portal, med bland annat Spotify och Netlix. Vi var naturligtvis sugna på att testa Netflix i 4K, men fick nöja oss med vanlig Super HD: Philips-TV:n har nämligen inte fått stöd för den uppdaterade versionen som krävs. Enligt specifikationerna klarar HDMI-ingångarna bara 4K med upp till 30 bilder i sekunden (4K/30p) i stället för 4K/60p som HDMI 2.0-standarden kräver. Enligt Philips jobbas det i kulisserna för att lösa saken, men i skrivande stund är alltså 55PUS7809 inte Netflix 4K-kompatibel.

Bildkvalitet
I standardbildläget har Philips-skärmen en knivskarp bild med fina detaljer. Färgåtergivningen är också bra, fast en aning kall i standardläget – men desto mer naturligt i ”spelfilmsläget”.

55PUS7809 gör ett bra jobb med att skala upp våra komprimerade SD- och HD-inspelningar, men det ska sägas att brusreduceringen hade kunnat fungera bättre – ett par av våra inspelningar, framför allt den mörka ”Blade Runner”, präglas av mycket brus, vilket några av konkurrenterna är bättre på att hålla i schack. Philips har dock en bra rörelsekompensation (Natural Motion) som ser till att fotbollsspelarna glider snabbt över planen utan ryckningar eller hack.

Skälet till att man ska välja den här modellen i stället för bra full-HD-modeller som till exempel Sony KLD-60W855, är naturligtvis förmågan att visa äkta 4K. Och 55PUS7809 ser mycket imponerande ut med våra testfilmer via PC med 4K-skärmkort, men den är inte fullt i klass med de bästa 4K-skärmarna. Detaljer och konturer är inte lika skarpa och sömlösa som vad Sony och Samsung lyckas få fram.

Philips TV är en kant-LED-skärm med alla teknikens typiska styrkor och svagheter. Genomsläppningen av bakbelysning är lite ojämn vilket medför att vissa områden på skärmen är ljusare än andra. Standard- och spelfilmsläget är noga fintrimmade för att minimera dessa svagheter, och Ambilight på baksidan bidrar till att höja den upplevda kontrasten. Philips-skärmen har en relativt blank glasyta, men den är inte lika spegelblank som de värsta vi har sett.

Ljudkvalitet
Philips-skärmen har inte ett speciellt påkostat ljudsystem, men högtalarna på baksidan ger ett okej ljud, med bra talförståelse och tillräckligt med bas för att underhålla lite. Ändå är det på sin plats att rekommendera en bra ljudlimpa till de högupplösta bildupplevelserna.

Slutsats
Philips 55PUS7809 är en spännande TV för dig som inte vill krossa en eller flera spargrisar för att köpa en ny TV med 4K-upplösning. 55PUS7809 är den inte den bästa 4K-skärmen vi har sett, och den stöder inte heller Netflix 4K (som är det enklaste sättet att titta på 4K) i dagsläget. Sammantaget har den ändå en mycket bra ”allround”-bild med gnistrande skärpa och kontrast. Svärtan gör kanske någon filmälskare en smula besviken, men det går att kompensera för med lite inställningar.

PS. Du läser nu en öppen artikel. Om du vill få tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild,
så kan du läsa om våra prenumerationserbjudanden här .
forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.
4 kommentarer

Kommentarer är stängda.

  Också i detta test:
  Samsung UE55H6475 - Stolpe ut
  På papperet är Samsungs 6-serie en mycket välutrustad TV, men bildkvaliteten håller inte riktigt måttet den här gången.
  LG 55EA980W - TV-revolution!
  LG:s OLED-TV tillhör en ny generation TV-apparater med revolutionerande bildkvalitet. Du kommer inte att tro dina ögon!
  Sony KDL-50W805BBN - Lyxbild till budgetpris
  Sonys nya budgetmodell 50W805 har inte världens mest spännande utseende eller den tyngsta funktionslistan, men jösses en sådan bildkvalitet! Vi har knappt sett bättre för pengarna.
  Sharp Aquos LC-70UQ10EN - Varken fågel eller fisk
  Den här kolossen från Sharp är ingen vanlig HDTV, och ingen 4K-TV heller – snarare ett slags hybrid!
  Panasonic TX-L55AS750 - TV för hela familjen
  Panasonics nya L55AS750 har mycket att erbjuda familjer som gillar att titta på TV.
  LG 55LB870 - Fullträff
  LG har givit sina 2014-modeller en komplett genomgång, med ny design, nytt gränssnitt och bättre bildbehandling. 55LB870 kan bli en svår motståndare i kampen om årets TV-pokal.
  Samsung UE55HU7505 - Läcker och smäcker
  Samsung satsar väldigt hårt på böjda skärmar i år, ändå är den kanske mest spännande modellen fortfarande platt.
  Panasonic TX-65AX800E - Knivskarp bildmästare
  I åratal var Panasonics plasmaskärmar berömda för sin överlägsna bildkvalitet. Med den här nya LCD-modellen hoppas Panasonic än en gång kunna roffa åt sig bildtrofén.
  Sony KD-65X9005B - 4K-kungen
  För dig som vill ha en komplett toppklass-TV med gnistrande skarp bild och ett riktigt ljud, är Sonys 4K-toppmodell rätt väg att gå.
  Sony Bravia KDL-60W855B - Hat trick
  Stor och skarp bild, smarta finesser och bra ljud. Sonys prisvärda 60-tummare är en riktig vinnare!

  Läs också

  Huaweis första hifi-högtalare imponerar. Inte så konstigt, med tanke på att det är Devialet som ligger bakom ljudet.
  Mercedes EQC är en tyst, silkeslen och ultra-bekväm körupplevelse. Det enda som bryter tystnaden är den saftiga ljudanläggningen från Burmester!
  LG SN8YG är en premium-soundbar som har all utrustning du behöver och rent ljudmässigt har LG skärpt till sig. Men hur i hela friden tänkte de med appen?
  Marantz senaste CD-spelare är även en nätverksspelare – och en internetradio och en DAC och en förförstärkare och …
  Det fanns en tid när Apples MacBook Air var det naturligaste valet om man skulle ha en prisvärd och ultratunn bärbar dator. Är det fortfarande så?
  Marantz Model 30 är en magnifik förstärkare för både ögon och öron, och byggkvaliteten överträffar det mesta.
  En nätverksspecialist och ett highend-märke har gått ihop och skapat en smarthögtalare av hifi-kvalitet.
  Ljudet från den enorma V8:an lyckas inte överrösta ljudanläggningen, som är ett självklart val i en BMW.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Philips OLED805 (65OLED805)

  Riktpris: 32000 kr En riktig färgbomb

  TCL C815 (65C815)

  Riktpris: 12000 kr Fräck och fräsch budget-TV

  Panasonic HZ2000 (TX-65HZ2000E)

  Riktpris: 45000 kr Mästarnas mästare

  Samsung Q950TS (QE75Q950TS)

  Riktpris: 80000 kr Knivskarp dröm-TV
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.