Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

test: Philips 55PUS7809/12

Budget-4K?

Philips vill också vara med på 4K-kapplöpningen och ställer upp med en ultraskarp TV till ett angenämt pris.

Av / 2014-06-13 - 12:55
Philips 55PUS7809/12
Audun Hage

Philips är kända för att lägga stor tonvikt på höga prestanda i förhållande till priset. I fjol satsade de stort med en prisvärd 65-tummare och en helgalen 84-tummare i jumboklassen. I år har de riktat in sig på att göra 4K tillgängligt i de lägre prisklasserna och i mindre skärmstorlekar. Först ut är 55PUS7809, som är byggd i välkänd Philips-stil med supersmalt skal: ramen runt panelen syns knappt och skärmen har en vridbar fot. På baksidan sitter Philips tvåsidiga Ambilight som lyser upp väggen med färgljus som matchar handlingen på skärmen. Fjärrkontrollen är också tvåsidig, med tangentbord på baksidan som förenklar inmatning av lösenord och sökningar på internet.

Användning och finesser
I år har Philips lanserat TV-apparater med Googles operativsystem Android, vilket bland annat ger större tillgång till appar och spel. 55PUS7809 drar däremot inte nytta av den här finessen som bara finns i de dyrare TV-modellerna. Däremot har den Philips vanliga smart-portal, med bland annat Spotify och Netlix. Vi var naturligtvis sugna på att testa Netflix i 4K, men fick nöja oss med vanlig Super HD: Philips-TV:n har nämligen inte fått stöd för den uppdaterade versionen som krävs. Enligt specifikationerna klarar HDMI-ingångarna bara 4K med upp till 30 bilder i sekunden (4K/30p) i stället för 4K/60p som HDMI 2.0-standarden kräver. Enligt Philips jobbas det i kulisserna för att lösa saken, men i skrivande stund är alltså 55PUS7809 inte Netflix 4K-kompatibel.

Bildkvalitet
I standardbildläget har Philips-skärmen en knivskarp bild med fina detaljer. Färgåtergivningen är också bra, fast en aning kall i standardläget – men desto mer naturligt i ”spelfilmsläget”.

55PUS7809 gör ett bra jobb med att skala upp våra komprimerade SD- och HD-inspelningar, men det ska sägas att brusreduceringen hade kunnat fungera bättre – ett par av våra inspelningar, framför allt den mörka ”Blade Runner”, präglas av mycket brus, vilket några av konkurrenterna är bättre på att hålla i schack. Philips har dock en bra rörelsekompensation (Natural Motion) som ser till att fotbollsspelarna glider snabbt över planen utan ryckningar eller hack.

Skälet till att man ska välja den här modellen i stället för bra full-HD-modeller som till exempel Sony KLD-60W855, är naturligtvis förmågan att visa äkta 4K. Och 55PUS7809 ser mycket imponerande ut med våra testfilmer via PC med 4K-skärmkort, men den är inte fullt i klass med de bästa 4K-skärmarna. Detaljer och konturer är inte lika skarpa och sömlösa som vad Sony och Samsung lyckas få fram.

Philips TV är en kant-LED-skärm med alla teknikens typiska styrkor och svagheter. Genomsläppningen av bakbelysning är lite ojämn vilket medför att vissa områden på skärmen är ljusare än andra. Standard- och spelfilmsläget är noga fintrimmade för att minimera dessa svagheter, och Ambilight på baksidan bidrar till att höja den upplevda kontrasten. Philips-skärmen har en relativt blank glasyta, men den är inte lika spegelblank som de värsta vi har sett.

Ljudkvalitet
Philips-skärmen har inte ett speciellt påkostat ljudsystem, men högtalarna på baksidan ger ett okej ljud, med bra talförståelse och tillräckligt med bas för att underhålla lite. Ändå är det på sin plats att rekommendera en bra ljudlimpa till de högupplösta bildupplevelserna.

Slutsats
Philips 55PUS7809 är en spännande TV för dig som inte vill krossa en eller flera spargrisar för att köpa en ny TV med 4K-upplösning. 55PUS7809 är den inte den bästa 4K-skärmen vi har sett, och den stöder inte heller Netflix 4K (som är det enklaste sättet att titta på 4K) i dagsläget. Sammantaget har den ändå en mycket bra ”allround”-bild med gnistrande skärpa och kontrast. Svärtan gör kanske någon filmälskare en smula besviken, men det går att kompensera för med lite inställningar.

Ljud & Bild tycker

Philips 55PUS7809 ger 4K-bildkvalitet till ett inte alltför avskräckande pris, och den får vanliga HD-sändningar att se riktigt skarpa och stiliga ut. Bristen på stöd för Netflix 4K begränsar tillgången på det högupplösta videoformatet.

Också i detta test:

TV-apparater till fotbolls-VM

Samsung UE55H6475

Stolpe ut

På papperet är Samsungs 6-serie en mycket välutrustad TV, men bildkvaliteten håller inte riktigt måttet den här gången.

Stilig smal design, bra användarvänlighet med ny pekfjärr och ett stort antal smartfinesser gör Samsung UE55H6475 till en prisvärd totallösning.
Färgåtergivningen ser surrealistisk ut i fotbollsläget. Bilden präglas dessutom av tämligen medelmåttig svärta och ojämn ljusfördelning som gör att filmer saknar djup.
Läs hela testet

LG 55EA980W

TV-revolution!

LG:s OLED-TV tillhör en ny generation TV-apparater med revolutionerande bildkvalitet. Du kommer inte att tro dina ögon!

LG 55LA980W är beviset på att OLED-tekniken har en överlägsen bild. Kontrasten och dynamiken är bländande, färgerna är spektakulära och svärtan är lika kolsvart som den mörkaste natt. Helt enkelt den bästa TV-bilden vi har skådat!
Tyvärr är ljudet långtifrån lika potent som bilden, och den speciella välvda skärmen passar inte för väggmontering. Priset är dessutom astronomiskt – men precis som vanligt kostar det att vara först med banbrytande teknik …
Läs hela testet

Sony KDL-50W805BBN

Lyxbild till budgetpris

Sonys nya budgetmodell 50W805 har inte världens mest spännande utseende eller den tyngsta funktionslistan, men jösses en sådan bildkvalitet! Vi har knappt sett bättre för pengarna.

Sony 50W805 är en mellanstor skärm med utmärkta färger och en speciellt imponerande kontrast och svärta i både ljusa och mörka omgivningar. Designen är minimalistisk men ser långtifrån ”billig” ut. Ett mycket bra köp!
Ljudet är inget att skriva hem om och fjärrkontrollen har sett bättre dagar. TV:n är dessutom inte den bästa för väggmontering.
Läs hela testet

Sharp Aquos LC-70UQ10EN

Varken fågel eller fisk

Den här kolossen från Sharp är ingen vanlig HDTV, och ingen 4K-TV heller – snarare ett slags hybrid!

Hur skarp Sharp-skärmen än är så når den inte riktigt upp till de äkta 4K-modellerna när man tittar på 4K-material. Den stöder inte heller 4K-versionen av Netflix.
Tack vare sin stora skärmyta har LC-70UQ10EN en imponerande bild med skarpa detaljer och briljanta färger. Detta är ingen äkta 4K-TV, men tack vare avancerad skärmteknik lyckas den ändå förbättra bildkvaliteten från vanliga Full-HD-signaler.
Läs hela testet

Panasonic TX-L55AS750

TV för hela familjen

Panasonics nya L55AS750 har mycket att erbjuda familjer som gillar att titta på TV.

Genomgående bra bild med bred betraktningsvinkel, synnerligen bra anslutningar och användarvänlig skötsel gör Panasonic L55AS750 till en bra allround-TV.
Ljudet är inte speciellt kraftfullt och svärtan är (trots bra ljusfördelning) inte lika bra som i de allra bästa.
Läs hela testet

LG 55LB870

Fullträff

LG har givit sina 2014-modeller en komplett genomgång, med ny design, nytt gränssnitt och bättre bildbehandling. 55LB870 kan bli en svår motståndare i kampen om årets TV-pokal.

LG-skärmen har en övertygande bildkvalitet för både film och sport. Kontrast och svärta är helt i toppklassen och TV:n har mycket bra färgåtergivning och bra bildlägen, oavsett om du föredrar bilden neutral eller med lite starkare färger. Dessutom är smartfinesserna väl omhändertagna.
Trots separat ljudlimpa är ljudet inte speciellt kraftfullt.
Läs hela testet

Samsung UE55HU7505

Läcker och smäcker

Samsung satsar väldigt hårt på böjda skärmar i år, ändå är den kanske mest spännande modellen fortfarande platt.

UE55HU7505 är mycket välutrustad när det gäller smarta finesser och stöder den viktiga Netflix 4K-appen. Bildkvaliteten passar perfekt till högupplöst TV-underhållning, med strålande färgåtergivning och kontrast.
Ljudkvaliteten är förhållandevis tunn, både kommentatorer och publiksorl låter lite instängt.
Läs hela testet

Panasonic TX-65AX800E

Knivskarp bildmästare

I åratal var Panasonics plasmaskärmar berömda för sin överlägsna bildkvalitet. Med den här nya LCD-modellen hoppas Panasonic än en gång kunna roffa åt sig bildtrofén.

TX-65AX800E har en extremt fin bild som visar både HD och 4K från sin bästa sida. Skärpa och kontrast är suverän och färgåtergivningen påminner om de klassiska plasmaskärmarna.
4K-skärmen stöder inte Netflix. Ljudet är inte heller speciellt bra för att vara i den här prisklassen.
Läs hela testet

Sony KD-65X9005B

4K-kungen

För dig som vill ha en komplett toppklass-TV med gnistrande skarp bild och ett riktigt ljud, är Sonys 4K-toppmodell rätt väg att gå.

Sony-skärmen ger förstklassiga TV-upplevelser med en knivskarp bild och ett glasklart ljud. Bildkvaliteten är utmärkt oavsett om man tittar TV, Blu-ray eller Netflix i 4K.
Betraktningsvinkeln är ganska så snäv, bilden är mattare från sidan.
Läs hela testet

Sony Bravia KDL-60W855B

Hat trick

Stor och skarp bild, smarta finesser och bra ljud. Sonys prisvärda 60-tummare är en riktig vinnare!

Sony 60W855B har en ytterst övertygande bildkvalitet för både sport, film och andra TV-program. Skärpan och kontrasten är imponerande, med nästan bottenlös svärta. Ljudkvaliteten skiljer sig också från konkurrenterna, i positiv bemärkelse.
Sony-skärmens kilformade kabinett är onekligen lite mer klumpigt att titta på än de tunnaste skärmarna där ute. Smartfinesserna är inte heller lika omfattande som hos LG och Samsung.
Läs hela testet

Kommentarer är stängda.

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Färgsprakande underhållning

Är detta Samsungs bästa TV hittills?

Vilken OLED-TV är bäst 2024?

Din egen IMAX-bio

Stort test av billiga 55-tummare

Duell: Lågpris på OLED-TV

Hisense ULED: En OLED-killer?

Läcker och balanserad bild

Suverän spel-TV

Bästa TV-apparaterna för små budgetar

Vi testar TCL:s största och billigaste TV

Större och bättre TV

Rulla till toppen