Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Sony Bravia KDL-60W855B

Hat trick

Stor och skarp bild, smarta finesser och bra ljud. Sonys prisvärda 60-tummare är en riktig vinnare!

Av / 2014-06-13 - 12:55
Sony Bravia KDL-60W855B
Audun Hage

60W855B är en ny mellanklassmodell som täpper till glappet mellan den billiga W805B-serien och den mer påkostade W905, som är Sonys dyraste Full-HD-Serie. Den har Sonys kilformade ”Wedge Design”, där skärmen blir gradvis tjockare ner mot botten. Långtifrån de allra tunnaste LED- och OLED-skärmarna, med andra ord. Kilformen gör det också lite mer komplicerat att hänga TV:n på väggen, men det ingår distanser som ska se till att TV:n hänger rätt. Bordsstativet kan sättas fast brett eller smalt, beroende på bänken som TV:n ska stå på.

Användning och finesser
Ingen snofsig fjärrkontroll här, bara Sonys trofasta ”tegelsten” med många knappar. Deras nya One Flick Remote med pekplatta kan dock köpas till som extrautrustning. Sony har givit sitt menysystem en ansiktslyftning i år och det har blivit mycket snabbt och överskådligt att använda, fast inte lika läckert som LG:s WebOS. Netflix finns också på plats, men annars är app-urvalet inte lika stort som hos Samsung och LG. 60W855B har ingen Skype-kamera, men däremot funktionen Social Viewing som är kopplad till Twitter och låter relaterade tweets strömma över skärmen.

Bildkvalitet
Bilden på 60W855B påminner mycket om lillebror 50W805B, fast i större format. Med sina 60 tum är 60W855B också ett klart steg upp från 55-tummarna och ger bättre inlevelse och närvarokänsla med allt TV-material, oavsett om det är film eller fotboll du tittar på.

60W855B är utrustad med Sonys X-Reality Pro-bildbehandling, som kontinuerligt övervakar och optimerar bilden. Och bilden är imponerande att skåda, med en skärpa och en kontrast som tar dig närmare inpå vad som händer på fotbollsplanen. 60W855B har ett särskilt fotbollsläge (som till och med har en egen knapp på fjärrkontrollen) med mycket mer neutrala och nyanserade färger än LG och Samsung. Dessutom är rörelserna mjuka och skärpan bra, utan irriterande störningar eller andra biverkningar. Och där Samsung och LG gillar att framhäva de stora kontrastskillnaderna är Sony-skärmen bättre på att återge de små detaljerna på arenan, till exempel spelartröjorna och publiken. 60W855B bevarar det fina intrycket även när matchen är slut och vi hellre vill gotta oss med en bra film. Svärtan är nämligen snudd på det bästa vi har sett på en vanlig LCD-skärm med kant-LED. Sciencefiction-filmen Gravity med Sandra Bullock är kolsvart när det behövs, utan att det påverkar dynamiken i ljusa områden. Ljusfördelningen är dessutom exemplarisk, med bara småtendenser till ljusare partier ut mot hörnen av skärmen. Sammantaget är detta en mycket potent bildmaskin, oavsett disciplin!

Ljudkvalitet
Medan lillebror 50W805B har ganska så spinkiga fullregisterhögtalare har 60W855B Sonys ”Long Duct”-högtalare med separata diskant- och bas/mellanregisterelement. Eftersom TV:n är tjockare längst ner har den också större volym som högtalarna kan vältra sig i. Röståtergivningen är klar och distinkt i tonen, och här går det dessutom att vrida upp volymen en del utan att vi upplever det typiska instängda TV-ljudet. Bra grejor!

Slutsats
Sony KLD-60W855B är en lite större och klumpigare TV än de allra tunnaste konkurrenterna, men det uppväger den för med ett tyngre ljud – och en övertygande bildkvalitet. Detta är en av ytterst få TV-apparater som kan ge acceptabla ljudupplevelser utan en separat anläggning. Bildkvaliteten tillhör också toppklassen, med briljanta färger och (nästan) bottenlös svärta. Användarvänligheten är också bra, även om skötseln och menysystemet hamnar lite i skuggan av koreanska LG den här gången.

Ljud & Bild tycker

Sony 60W855B har en ytterst övertygande bildkvalitet för både sport, film och andra TV-program. Skärpan och kontrasten är imponerande, med nästan bottenlös svärta. Ljudkvaliteten skiljer sig också från konkurrenterna, i positiv bemärkelse. Sony-skärmens kilformade kabinett är onekligen lite mer klumpigt att titta på än de tunnaste skärmarna där ute. Smartfinesserna är inte heller lika omfattande som hos LG och Samsung.

Också i detta test:

TV-apparater till fotbolls-VM

Samsung UE55H6475

Stolpe ut

På papperet är Samsungs 6-serie en mycket välutrustad TV, men bildkvaliteten håller inte riktigt måttet den här gången.

Stilig smal design, bra användarvänlighet med ny pekfjärr och ett stort antal smartfinesser gör Samsung UE55H6475 till en prisvärd totallösning.
Färgåtergivningen ser surrealistisk ut i fotbollsläget. Bilden präglas dessutom av tämligen medelmåttig svärta och ojämn ljusfördelning som gör att filmer saknar djup.
Läs hela testet

LG 55EA980W

TV-revolution!

LG:s OLED-TV tillhör en ny generation TV-apparater med revolutionerande bildkvalitet. Du kommer inte att tro dina ögon!

LG 55LA980W är beviset på att OLED-tekniken har en överlägsen bild. Kontrasten och dynamiken är bländande, färgerna är spektakulära och svärtan är lika kolsvart som den mörkaste natt. Helt enkelt den bästa TV-bilden vi har skådat!
Tyvärr är ljudet långtifrån lika potent som bilden, och den speciella välvda skärmen passar inte för väggmontering. Priset är dessutom astronomiskt – men precis som vanligt kostar det att vara först med banbrytande teknik …
Läs hela testet

Sony KDL-50W805BBN

Lyxbild till budgetpris

Sonys nya budgetmodell 50W805 har inte världens mest spännande utseende eller den tyngsta funktionslistan, men jösses en sådan bildkvalitet! Vi har knappt sett bättre för pengarna.

Sony 50W805 är en mellanstor skärm med utmärkta färger och en speciellt imponerande kontrast och svärta i både ljusa och mörka omgivningar. Designen är minimalistisk men ser långtifrån ”billig” ut. Ett mycket bra köp!
Ljudet är inget att skriva hem om och fjärrkontrollen har sett bättre dagar. TV:n är dessutom inte den bästa för väggmontering.
Läs hela testet

Sharp Aquos LC-70UQ10EN

Varken fågel eller fisk

Den här kolossen från Sharp är ingen vanlig HDTV, och ingen 4K-TV heller – snarare ett slags hybrid!

Hur skarp Sharp-skärmen än är så når den inte riktigt upp till de äkta 4K-modellerna när man tittar på 4K-material. Den stöder inte heller 4K-versionen av Netflix.
Tack vare sin stora skärmyta har LC-70UQ10EN en imponerande bild med skarpa detaljer och briljanta färger. Detta är ingen äkta 4K-TV, men tack vare avancerad skärmteknik lyckas den ändå förbättra bildkvaliteten från vanliga Full-HD-signaler.
Läs hela testet

Panasonic TX-L55AS750

TV för hela familjen

Panasonics nya L55AS750 har mycket att erbjuda familjer som gillar att titta på TV.

Genomgående bra bild med bred betraktningsvinkel, synnerligen bra anslutningar och användarvänlig skötsel gör Panasonic L55AS750 till en bra allround-TV.
Ljudet är inte speciellt kraftfullt och svärtan är (trots bra ljusfördelning) inte lika bra som i de allra bästa.
Läs hela testet

LG 55LB870

Fullträff

LG har givit sina 2014-modeller en komplett genomgång, med ny design, nytt gränssnitt och bättre bildbehandling. 55LB870 kan bli en svår motståndare i kampen om årets TV-pokal.

LG-skärmen har en övertygande bildkvalitet för både film och sport. Kontrast och svärta är helt i toppklassen och TV:n har mycket bra färgåtergivning och bra bildlägen, oavsett om du föredrar bilden neutral eller med lite starkare färger. Dessutom är smartfinesserna väl omhändertagna.
Trots separat ljudlimpa är ljudet inte speciellt kraftfullt.
Läs hela testet

Philips 55PUS7809/12

Budget-4K?

Philips vill också vara med på 4K-kapplöpningen och ställer upp med en ultraskarp TV till ett angenämt pris.

Philips 55PUS7809 ger 4K-bildkvalitet till ett inte alltför avskräckande pris, och den får vanliga HD-sändningar att se riktigt skarpa och stiliga ut.
Bristen på stöd för Netflix 4K begränsar tillgången på det högupplösta videoformatet.
Läs hela testet

Samsung UE55HU7505

Läcker och smäcker

Samsung satsar väldigt hårt på böjda skärmar i år, ändå är den kanske mest spännande modellen fortfarande platt.

UE55HU7505 är mycket välutrustad när det gäller smarta finesser och stöder den viktiga Netflix 4K-appen. Bildkvaliteten passar perfekt till högupplöst TV-underhållning, med strålande färgåtergivning och kontrast.
Ljudkvaliteten är förhållandevis tunn, både kommentatorer och publiksorl låter lite instängt.
Läs hela testet

Panasonic TX-65AX800E

Knivskarp bildmästare

I åratal var Panasonics plasmaskärmar berömda för sin överlägsna bildkvalitet. Med den här nya LCD-modellen hoppas Panasonic än en gång kunna roffa åt sig bildtrofén.

TX-65AX800E har en extremt fin bild som visar både HD och 4K från sin bästa sida. Skärpa och kontrast är suverän och färgåtergivningen påminner om de klassiska plasmaskärmarna.
4K-skärmen stöder inte Netflix. Ljudet är inte heller speciellt bra för att vara i den här prisklassen.
Läs hela testet

Sony KD-65X9005B

4K-kungen

För dig som vill ha en komplett toppklass-TV med gnistrande skarp bild och ett riktigt ljud, är Sonys 4K-toppmodell rätt väg att gå.

Sony-skärmen ger förstklassiga TV-upplevelser med en knivskarp bild och ett glasklart ljud. Bildkvaliteten är utmärkt oavsett om man tittar TV, Blu-ray eller Netflix i 4K.
Betraktningsvinkeln är ganska så snäv, bilden är mattare från sidan.
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Färgsprakande underhållning

UEFA Euro 2024 – De bästa TV-apparaterna till fotbolls-EM

Är detta Samsungs bästa TV hittills?

Vilken OLED-TV är bäst 2024?

Din egen IMAX-bio

Stort test av billiga 55-tummare

Duell: Lågpris på OLED-TV

Hisense ULED: En OLED-killer?

Läcker och balanserad bild

Suverän spel-TV

Bästa TV-apparaterna för små budgetar

Vi testar TCL:s största och billigaste TV

Rulla till toppen