Fujitsu Stylistic M532

Till arbete och vardags

Fujitsu har försökt bygga en surfplatta som både kan användas på jobbet och därhemma. Det har de lyckats delvis med.

Tanken med Fujitsus Stylistic M532 är att den ska kunna användas i diverse företagslösningar och därför levereras den bland annat med både W-Fi och 3G (HSPA+) och ett komplett officepaket, diverse säkerhetslösningar samt appar till Citrix och VMware. Så långt är allt bra. Dessvärre har Fujitsu inte nöjt sig med det, utan ersatt en del standard-Android-appar med andra lösningar. Till exempel är den sedvanliga utforskaren utbytt mot den hopplösa ES File Explorer, som inte ens är anpassad för surfplattor och dessutom omöjligt att hitta i.

På papperet har Fujitsu-plattan samma skärm som Acer Iconia Tab A510, men i själva verket är Fujitsus skärm snyggare och mer ljusstark, med skarpare färger. Kameran är likadan som den i Asus Transformer Pad Infinity – alltså 8 Mp med LED-blixt – och tar därför stora och stiliga bilder som är knivskarpa och har naturliga färger. Man har dock inte riktigt samma inställningar i kamera-appen, som i övrigt är likadan. På Asus-plattan kan man till exempel ställa in ISO manuellt, vilket inte går i Stylistic M532. Det problemet hör dock hemma på avdelningen för petitesser.

Surfkänslan har både bra och dåliga sidor. De flesta sidor laddas snabbt, men navigeringen i sidorna kan hacka, och så upptäckte vi märkligt nog att flera sidor inte kunde öppnas alls med Chrome-webbläsaren.

Föga överraskande är media inte den här surfplattans starkaste sida, vilket märks på ett tunt ljud och på problem med avspelning av många filformat och kodekar. Vårt testspel körde däremot helt felfritt och Stylistic M532 har en Geekbench-poäng som är medelbra, så det är inget fel på prestanda.

Ska man övertala företagets IT-avdelning att köpa en surfplatta till alla medarbetare så är Fujitsu Stylistic M532 en ulv i fårakläder, eftersom den naturligtvis kan användas till många roliga saker förutom rent affärsmässiga, samtidigt som den seriösa profilen nog kan lyckas klämma surfplattekamelen genom IT-chefens nålsöga!

Också i detta test:

Google Nexus 7

Ett litet genidrag

Att säga att man får mycket för pengarna med Google Nexus 7 vore årets underdrift. Den här surfplattan omdefinierar begreppet ”bang for the buck”!

Android 4.1 Jelly Bean Rena fyndet för 2 500 kronor Höga prestanda och blixtsnabb Läcker skärm
Max 16 GB, inget SD-kort Ingen ordentlig kamera Stöder få videoformat

Samsung Galaxy Tab 2 7.0

Slätstruken

Galaxy Tab 2 7.0 känns billigare än den faktiskt behöver vara för de här pengarna.

Stöder 64 GB microSD Mediespelaren klarar många format Snabb webbläsning
Dålig skärm med låg upplösning Dålig kamera och app

Sony Tablet S

Nytt vin på gammal flaska

Sony Tablet S kom ut 2011 men går nu att uppdateras till Android 4. Det mår den (bara) en smula bättre av.

Kilformad design Briljant ljud PlayStation-kompatibel
Billig finish Dålig kamera-app Stöder få medieformat Hackande surfning

Acer Iconia Tab A510

Ingen fullträff

Testets tyngsta deltagare lyckas inte leva inte upp till förväntningarna.

Spelar de flesta videoformat
För tung Blir varm Eländigt ljud Problem med video och spel Ingen 3G

ASUS Transformer Pad Infinity

En äkta iPad-dödare

Om Samsung är kungen av Android-mobiler så är Asus kungen av Android-surfplattor. Det bekräftar Transformer Pad Infinity med bred marginal!

Snyggaste Android-skärmen Osedvanligt bra ljud Lätt och tunn Blixtsnabb
Super IPS+ drar mycket ström Ganska dyr

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Utvecklingsredaktör och journalist. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.