Sony Tablet S

Nytt vin på gammal flaska

Sony Tablet S kom ut 2011 men går nu att uppdateras till Android 4. Det mår den (bara) en smula bättre av.

Egentligen är det inte riktigt rättvist att jämföra en surfplatta från 2011 som har dualcore-processor med massor av splitter nya modeller från 2012 som samtliga är utrustade med quadcore-processor. Och i Geekbench hamnar Sonys Tablet S mycket riktigt på sista plats med en poäng på 828. Att vi ändå har med Tablet S i detta test beror på att den nu kan uppdateras till Android 4, vilket på en rad punkter gör den till en helt ny apparat. Men ändå …

Specifikationerna har ju inte förändrats, vilket Geekbench-resultatet vittnar om, och det har naturligtvis inte designen gjort heller. Och den är en smula plastig och känns för billig. Beröm ska Sony däremot ha för den modiga, kilformade designen som visserligen ser en aning mystisk ut men som gör att Tablet S faktiskt ligger bättre i handen än de flesta andra surfplattor på marknaden. Åtminstone så länge man tittar på skärmen i liggande format.

Skärmen är för övrigt 9,4 tum stor, vilket är en liten avvikelse från de sedvanliga Android-formaten, men eftersom upplösningen ändå är 1280 x 800 bildpunkter stor så blir bilden faktiskt en smula bättre än på exempelvis Acer Iconia Tab A510 och Fujitsu Stylistic M532 – och det finns säkert användare som föredrar det lite mindre formatet i stället för de stora 10,1-tumsskärmarna.

På mjukvarusidan bör naturligtvis Android 4 göra stor skillnad, och därför är det lite av en besvikelse att så inte är fallet. Till exempel är kamera-appen den gamla varianten från Android 3, och ändå kraschar den konstant. Mediespelarna för musik och video är Sonys egna och har därmed inte heller förnyats. Lyckligtvis har Tablet S ett strålande ljud, men att titta på film är lite av en utmaning om man inte håller sig till ett filmformat och en kodek som surfplattan kan visa …

Webbläsaren är däremot ny, men det ändrar inte på det faktum att laddtiderna är testet långsammaste och att surfandet genomgående är så hackigt att det mer känns som en gropig grusväg än en nyasfalterad motorväg att surfa på internet med Sony Tablet S. Vårt testspel, Shadowgun, flyter som tur är på, och detsamma gäller de flesta andra appar. Med andra ord är det antagligen Sonys anpassningar som trasslar snarare än Android 4.

Avslutningsvis bör det nämnas att Tablet S naturligtvis fortfarande är ”PlayStation-godkänd”, vilket i praktiken innebär att man kan spela PSP-spel och äldre PlayStation-spel på surfplattan.

Också i detta test:

Google Nexus 7

Ett litet genidrag

Att säga att man får mycket för pengarna med Google Nexus 7 vore årets underdrift. Den här surfplattan omdefinierar begreppet ”bang for the buck”!

Android 4.1 Jelly Bean Rena fyndet för 2 500 kronor Höga prestanda och blixtsnabb Läcker skärm
Max 16 GB, inget SD-kort Ingen ordentlig kamera Stöder få videoformat

Samsung Galaxy Tab 2 7.0

Slätstruken

Galaxy Tab 2 7.0 känns billigare än den faktiskt behöver vara för de här pengarna.

Stöder 64 GB microSD Mediespelaren klarar många format Snabb webbläsning
Dålig skärm med låg upplösning Dålig kamera och app

Fujitsu Stylistic M532

Till arbete och vardags

Fujitsu har försökt bygga en surfplatta som både kan användas på jobbet och därhemma. Det har de lyckats delvis med.

Både Wi-Fi och 3G Lysande kamera Bra för arbete
För mycket crapware Uselt ljud

Acer Iconia Tab A510

Ingen fullträff

Testets tyngsta deltagare lyckas inte leva inte upp till förväntningarna.

Spelar de flesta videoformat
För tung Blir varm Eländigt ljud Problem med video och spel Ingen 3G

ASUS Transformer Pad Infinity

En äkta iPad-dödare

Om Samsung är kungen av Android-mobiler så är Asus kungen av Android-surfplattor. Det bekräftar Transformer Pad Infinity med bred marginal!

Snyggaste Android-skärmen Osedvanligt bra ljud Lätt och tunn Blixtsnabb
Super IPS+ drar mycket ström Ganska dyr

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Utvecklingsredaktör och journalist. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.