TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
HÖSTERBJUDANDE: 5 VECKOR FÖR 5 KR

Google Nexus 7

Ett litet genidrag

Att säga att man får mycket för pengarna med Google Nexus 7 vore årets underdrift. Den här surfplattan omdefinierar begreppet ”bang for the buck”!

forfatter
Publicerad 2012-10-12 - 00:00
L&B tyckerblank
blank Android 4.1 Jelly Bean Rena fyndet för 2 500 kronor Höga prestanda och blixtsnabb Läcker skärm
blank Max 16 GB, inget SD-kort Ingen ordentlig kamera Stöder få videoformat
Specifikationerblank
 • Android 4.1 Jelly Bean
 • Nvidia Tegra 3 1,3 GHz quadcore-processor
 • IPS 7-tums LED (1280 x 800)
 • 1,2 Mp frontkamera (720p HD-video)
 • 16 GB minne
 • Wi-Fi, Micro USB, NFC, Bluetooth
 • Accelerometer, gyroskop, kompass
 • 199 x 10,5 x 120 mm
 • 340 g
Riktpris: 2500Pr. 2012-10-12 Produktsida

Googles egen surfplatta är tillverkad av Asus, som därmed ligger bakom båda vinnarna av detta stortest. Google Nexus är en lika stor fullträff som testvinnaren Asus Transformer Pad Infinity, fast tillhör en annan prisklass.

Google Nexus 7 kostar ungefär 2 500 kronor och är för övrigt den enda i testet som är utrustad med allra senaste Android-version, 4.1 som också kallas Jelly Bean. Det innebär bland annat att användarupplevelsen har förbättrats med hjälp av så kallade Project Butter, som i enkla ordalag försöker förutse vad användaren ska göra på skärmen innan han eller hon gör dem. Google Voice Search och fler möjligheter för notifikationer kan vi också tacka Jelly Bean för. Nexus 7 har dessutom NFC och Android Beam, så att man kan överföra filer och länkar till en annan NFC-enhet genom att bara låta dem nudda vid varandra. Läckert!

Nexus 7 får näst bäst Geekbench-resultat och på en rad andra områden är Googles platta rena rama guldägget. Upplösningen är 1280 x 800 bildpunkter, fördelade på en 7-tums skärm vilket ger en pixeltäthet på 216 ppi – inte långtifrån Asus Transformer Pad Infinty som har 224 ppi.

Tack vare Jelly Bean och Project Butter reagerar allting blixtsnabbt när man navigerar runt med fingrarna, det känns nästan som om fingret är ett med skärmen. Resultatet är en suverän webbläsarupplevelse med blixtsnabba svarstider och en helt felfri navigering befriad från hackningar och pauser. Vårt testspel, Shadowgun, ser förbaskat bra ut på Nexus 7 och även där reagerar skärmen så snabbt på handens rörelser att det nästan känns som om spelet styrs med tankekraft!

Man kan naturligtvis inte få allt för 2 500 kronor, det finns alltid lite smolk i glädjebägaren. Google Nexus 7 har inte någon riktig kamera inbyggd, så man får nöja sig med frontkamerans 1,2 megapixlar om man vill ta bilder med sin lilla surfplatta. Och även om ljudet är enastående och bildkvaliteten likaså, märker vi av rätt stora problem med avspelning av diverse videofiler. Vi kunde inte få Nexus 7 att spela en film i vare sig AVI-format (XviD-kodek) eller MKV-format (MPEG4-kodek). Detta går antagligen att avhjälpa med en tredjeparts-app, men är ändå ett irritationsmoment.

Nästan oförlåtligt är dock att Nexus 7 bara finns med 8 eller 16 GB minne och inte går att utöka med SD-kort. Googles argument är att vi ska lagra våra data i molnet i stället – till exempel Google Drive – men det har man inte mycket nytta av om man befinner sig någonstans där det inte finns Wi-Fi.

Sammantaget är Google Nexus ändå rena rama fyndet, och på samma gång så läcker att den måste göra även de mest inbitna Apple-anhängarna sugna på att byta till Android!

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!
blank

Vi testar för dig!

5 veckor 5 kr
(Erbjudande, ingen bindingstid.)
12 Månader 900 kr
(du sparar 288 kr)
12 Månader 1198 kr
(med tidningen)
blank

Också i detta test:

Samsung Galaxy Tab 2 7.0

Slätstruken

Galaxy Tab 2 7.0 känns billigare än den faktiskt behöver vara för de här pengarna.

Stöder 64 GB microSD Mediespelaren klarar många format Snabb webbläsning
Dålig skärm med låg upplösning Dålig kamera och app

Fujitsu Stylistic M532

Till arbete och vardags

Fujitsu har försökt bygga en surfplatta som både kan användas på jobbet och därhemma. Det har de lyckats delvis med.

Både Wi-Fi och 3G Lysande kamera Bra för arbete
För mycket crapware Uselt ljud

Sony Tablet S

Nytt vin på gammal flaska

Sony Tablet S kom ut 2011 men går nu att uppdateras till Android 4. Det mår den (bara) en smula bättre av.

Kilformad design Briljant ljud PlayStation-kompatibel
Billig finish Dålig kamera-app Stöder få medieformat Hackande surfning

Acer Iconia Tab A510

Ingen fullträff

Testets tyngsta deltagare lyckas inte leva inte upp till förväntningarna.

Spelar de flesta videoformat
För tung Blir varm Eländigt ljud Problem med video och spel Ingen 3G

ASUS Transformer Pad Infinity

En äkta iPad-dödare

Om Samsung är kungen av Android-mobiler så är Asus kungen av Android-surfplattor. Det bekräftar Transformer Pad Infinity med bred marginal!

Snyggaste Android-skärmen Osedvanligt bra ljud Lätt och tunn Blixtsnabb
Super IPS+ drar mycket ström Ganska dyr
forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Utvecklingsredaktör och journalist. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Lämna en kommentar

forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Utvecklingsredaktör och journalist. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.
blank
Google överöser dig med pixlar Google Pixel-telefonen är bara början. Pixel ska vara en stor familj av enheter i alla storlekar. Om du tycker att det liknar Apple är det knappast en slump.
Här är Google Pixel 7 och Pixel 7 Pro De nya Google-telefonerna är nu tillgängliga för förbeställning och börjar säljas 13 oktober.
Håll ögonen öppna när Google lanserar Pixel idag Vad kommer vi att få se när Google lanserar ny hårdvara idag? Vi är självklart på plats, men du kan också hänga med på skärmen hemma.
Nya kinesiska mobiler på den svenska marknaden Xiaomi 12T Pro har en 200 Mp-kamera, medan den vanliga Xiaomi 12T måste "nöja sig" med 108 Mp.
Google säger adjö till spelströmning Den 18 januari 2023 stängs Googles molnbaserade speltjänst Användare får tillbaka sina pengar.
blank
Nu är USB-C-lagen antagen Konsumenterna kommer snart att kunna använda en enda laddningslösning för sina elektroniska enheter, meddelar EU-parlamentet.
Följ Ljud & Bild