Acer Iconia Tab A510

Ingen fullträff

Testets tyngsta deltagare lyckas inte leva inte upp till förväntningarna.

På papperet hör Iconia Tab A510 hemma bland deltagarnas övre skikt. Den får ett snyggt Geekbench-resultat och priset tillhör inte de lägsta. Tyvärr är Acers surfplatta en besvikelse på en rad punkter och känns inte som en fullträff.

Först och främst måste vi konstatera att Apples iPad 3 inte är ensam om att ge ifrån sig mycket värme. Även Iconia Tab blir nästan kokhet på baksidan efter bara ett par minuter. Men till skillnad från iPad kan inte värmen skyllas på skärmen, som inte är den bästa på Acer-plattan. Upplösningen på 1280 x 800 pixlar kan vi leva med, men själva skärmbilden befinner sig så långt från glasets yta att man nästan får tunnelseende av att titta på den, hur märkligt det än låter. Om man inte blir trött i händerna först, vill säga, för vikten på 680 gram gör detta till testets tungviktare.

Surfkänslan är godkänd med både den inbyggda webbläsaren och Google Chrome, även om Chrome hackar irriterande ibland när vi navigerar runt på skärmen. Kameran går också att leva med, även om samtliga bilder får ett mystiskt, rödlätt skär och rent allmänt blir en smula överexponerade.

Iconia Tab A510 spelar de flesta filmformat utan att knysta, men ibland upplever vi att filmen hackar och inte spelas helt flytande. Detta är dock ingenting mot ljudkvaliteten, som utan tvekan måste sägas vara sämst i testet. Acers surfplatta är utrustad med Dolby Mobile Sound, men allting låter ändå helt förfärligt – nästan som om man lyssnar på musik och film från insidan av ett oljefat! Vi försökte naturligtvis med att inaktivera Dolby samt att ändra på allsköns EQ-inställningar, men det hjälpte inte mycket. Alldeles för dåligt, Acer!

Lika usel var provspelningen av vårt testspel, Shadowgun. Vi råkade ut för fönster som frös och spelet i sig var nästan ospelbart eftersom skärmen antingen inte reagerade alls eller reagerade för långsamt på diverse touch-kommandon.

Vi kan inte komma till någon annan slutsats än att man bör hålla sig långt borta från Acer Iconia Tab A510. Den missar målet rejält.

Också i detta test:

Google Nexus 7

Ett litet genidrag

Att säga att man får mycket för pengarna med Google Nexus 7 vore årets underdrift. Den här surfplattan omdefinierar begreppet ”bang for the buck”!

Android 4.1 Jelly Bean Rena fyndet för 2 500 kronor Höga prestanda och blixtsnabb Läcker skärm
Max 16 GB, inget SD-kort Ingen ordentlig kamera Stöder få videoformat

Samsung Galaxy Tab 2 7.0

Slätstruken

Galaxy Tab 2 7.0 känns billigare än den faktiskt behöver vara för de här pengarna.

Stöder 64 GB microSD Mediespelaren klarar många format Snabb webbläsning
Dålig skärm med låg upplösning Dålig kamera och app

Fujitsu Stylistic M532

Till arbete och vardags

Fujitsu har försökt bygga en surfplatta som både kan användas på jobbet och därhemma. Det har de lyckats delvis med.

Både Wi-Fi och 3G Lysande kamera Bra för arbete
För mycket crapware Uselt ljud

Sony Tablet S

Nytt vin på gammal flaska

Sony Tablet S kom ut 2011 men går nu att uppdateras till Android 4. Det mår den (bara) en smula bättre av.

Kilformad design Briljant ljud PlayStation-kompatibel
Billig finish Dålig kamera-app Stöder få medieformat Hackande surfning

ASUS Transformer Pad Infinity

En äkta iPad-dödare

Om Samsung är kungen av Android-mobiler så är Asus kungen av Android-surfplattor. Det bekräftar Transformer Pad Infinity med bred marginal!

Snyggaste Android-skärmen Osedvanligt bra ljud Lätt och tunn Blixtsnabb
Super IPS+ drar mycket ström Ganska dyr

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Utvecklingsredaktör och journalist. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.