TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

: Monitor Audio Bronze BR6

Dunderköpet

Engelska högtalare anses ofta vara plågsamt exakta men lite tråkiga. De här från Monitor Audio är definitivt inte trista!

Ljud & Bild tycker
+Rapp basrespons Mycket bra dynamik Bra pris
-Inget silkeslent mellanregister.
Specifikationer
  • 1-tums diskant
  • 6,5-tums mellanregisterbas
  • 2 x 6,5-tums baselement
  • Frekvensomfång:
  • 33–30 000 Hz
  • Känslighet: 90 dB
  • Impedans: 4 ohm
  • Mått: 97 x 20 x 30 cm
Riktpris: 7500

Bronze BR6 är beteckningen på den största golvmodellen i Bronze Reference-serien. Den är 97 cm i strumplästen och har portar både fram och bak för att utnyttja rummets basförstärkning optimalt. Detta är en utmaning eftersom väggarnas förstärkning ofta kan göra mer skada än nytta. Resultatet kan lätt bli grötig och trög bas. Men Monitor Audio har försökt stämma av basportarna optimalt för att responsen ska bli så precis som möjligt, samtidigt som högtalarna ska generera tillräckligt med bas för att engagera.

Med metallpartiklar inskjutna i polypropylen blir bas- och mellanregistermembranen styvare, samtidigt som de bevarar det annars så mjuka polypropylenet. Diskantdomen är av aluminium som klätts med keramik för att göra den extra styv och få låg förvrängning.

Ljudet
Flygeln är ett komplext instrument som har över- och undertoner i en oändlig klangatmosfär. Svår att återge naturligt, med andra ord. Men Monitor Audio tar sig an utmaningen och återger pianot stort och med synnerligen fin snärt. Monitor Audio återger en flygel med en energi och ett driv som bara Canton och Tannoy kan matcha, fast har ett jämnare frekvensregister än Canton och djupare basstruktur än Tannoy. BR6 är inte lika raffinerad och upplöst längre upp i övertonerna som B&W, men kan ända uppfattas som mer engagerande.

En stråksektion återges som om dirigenten har en fast och nästan aggressiv hand. Mer hård än mjuk, med andra ord. Det känns som om man sitter på tredje raden i konserthuset, medan B&W förflyttar lyssnaren tillbaka till rad 20. Sammantaget tycker vi nog att B&W har ett övertag på grund av sin finessrika spelstil.

När vi byter till elektroniska rytmer är det ingen tvekan om att Monitor Audio har en bra stuns i basen. Bertine Zetlitz ”My Italian Greyhound” tillhör definitivt hennes bäst producerade skivor och har ett bra tryck i basregistret. BR6 är med på noterna. Även om vissa delar av mellanregistret är mer framåt än hos B&W är basen fylligare och varmare. Det är en stor fördel med sådan här musik. Bertines röst sticker också ut mer hos Monitor Audio. Inte lika mycket som hos Canton, men däremot mer jämnt i hela registret.

LB+ ERBJUDANDE: 1 vecka för 19 kr
Få full tillgång till ljudochbild.se, testarkiv med fler än 6 000 tester, fördelsklubb, guider, nyheter, recensioner av filmer och TV-serier, och mycket mer.

Också i detta test:

Sammanfattning

Här finns något för varje smak. Glädjande nog finns det ingen dålig högtalare i detta test, men alla är däremot inte lika bra på allt.

Fylligare bas Högre ljudtryck Passar i större rum Effektiva
Kräver mer golvyta Måste ofta stå en bit ut från väggen Kostar mer

JBL ES80

Skojigt värre

JBL har aldrig byggt tråkiga högtalare. Med de populistiska ES80 satsar de främst på att det ska vara roligt att lyssna!

Briljant rytmik Bas med punch Involverande på rock
Lite hård i tonen Aningen grovt basregister

B&W DM683

Helt grym!

Bowers & Wilkins 600-serie brukar vara standarden som andra budgethögtalare mäts efter. Varför är inte så svårt att förstå när vi lyssnar på de högresta DM683.

Enormt klart mellanregister Stram och tung bas Ytterst bra sammanhållning
Kräver (och förtjänar) en kraftig förstärkare

Canton Chrono 507 DC

Frisk spelman

Cantons högtalarpar tillhör testets friskaste, främst tack vare ett dynamiskt mellanregister. Här blir det liv i luckan!

Lysande dynamik Frisk spelstil Lysande på jazz och klassiskt
Saknar djupbas Aningen överdrivet mellanregister

ENERGY RC30

Kompakt men energisk

Kanadensiska Energy gör hög­talare med krut i, det är de kortväxta RC30 ett tydligt bevis på.

Stor ljudbild Kraftfull bas med tanke på storleken
Aningen tunt mellanregister

Audio Pro Avanti A.90

Tjusig allroundare

Är det någon som kan bygga bra högtalare för en billig peng så är det Audio Pro. Vi är med andra ord spända på att höra hur den här ganska så fullvuxna fullregisterhögtalaren låter.

Fyllig bas Varmt och fängslande ljud Stor ljudbild
Tillbakadraget mellanregister Aningen överdriven övre bas

QLN Artech 12

Hemmadiscot

Testets största högtalare får alla andra att se ut som dvärgar. Med två 12-tumsbasar i varje kabinett dundrar de loss med en slagkraft som påminner om Mike Tyson.

Högt ljudtryck Extrem bas Kul!!
Aningen sluten diskant Inte så bra på låg volym

Tannoy Revolution DC4 T

Älskling, jag krympte högtalarna

De här Tannoy-högtalarna är några av de minsta golvhögtalarna vi har sett någonsin! Kan något så litet verkligen låta bra?

Mycket rent och ofärgat ljud Stor ljudbild
Tunn bas Begränsat ljudtryck

Dali Concept 8

Engagerande concept

Concept 8 är DALI:s försök att bygga en stor och billig högtalare som låter bra på det mesta. Har de lyckats?

Varmt och väl-balanserat ljud Fylligt bas- och mellanregister
Saknar lite råhet och slagkraft Aningen försiktig/avrundad diskant

Patos Basic 510 mk2

Lätt att gilla

Patos Basic-serie vänder sig till dem som vill ha mycket ljud för pengarna. 510 mk2 har ett varmt och fylligt ljud som passar all slags musik.

Spelar högt, rent och slagkraftigt Varm och fyllig klang Behaglig att lyssna på
Saknar lite basdefinition Aningen tunt mellanregister

Lämna en kommentar

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.