JBL ES80

Skojigt värre

JBL har aldrig byggt tråkiga högtalare. Med de populistiska ES80 satsar de främst på att det ska vara roligt att lyssna!

ES80 är en 4-vägshögtalare. Den är bestyckad med ett mellanregisterelement och två baselement, och diskantregistret delas mellan två element. Den ena tar över där den andra slutar vid 12 kHz. Det gör högtalaren kapabel att sträcka sig längre upp i övertonerna (40 kHz) och innebär dessutom att varje högtalarelement belastas mindre. Det svåra är att få alla element att arbeta tillsammans tidsmässigt. Gör de inte det så sker det på bekostnad av dynamiken och både ljudbildens storlek och definition.

Ljudet
Det är definitivt roligt att lyssna på ES80. Storbandsjazz får ett driv och ett engagemang som är något utöver det vanliga. Saxofonen släpps lös mer av de här högtalarna än av de flesta andra. Det känns nästan som om saxofonisten blåser oss rakt i örat. På gott och ont. Det är nämligen inte någon helt naturlig ljudbild som JBL målar upp. Kontrabasen låter lite monoton och ”plastig”. Inte hela klangstrukturen kommer fram, så man känner inte klangen från kontrabasens stora klanglåda. Cymbalerna är lite brutala och nästan aggressiva. Man skulle kunna säga att det hörs att JBL har smaksatt ljudet. Vi hör inte lika många detaljer som med B&W, Tannoy eller Monitor Audio.

När det spelas popmusik är det uppenbart att högtalarna har ett givet bruksområde. Basrytmerna är stentuffa för att komma från kabinett med så beskedliga mått. ES80 ligger inte mycket efter de större konkurrenterna från DALI och Patos, och på många sätt låter de ännu mer engagerande, tack vare en stramare bas och ett mer livligt mellanregister. Bertine Zetlitz röst kommer närmare lyssnaren samtidigt som basrytmerna smäller till rappare och med en ordentlig punch. Skojiga högtalare, alltså, som favoriserar popmusik. Vi kan också tänka oss att de fungerar ypperligt i en hemmabioanläggning!

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.
Ingen bindningstid
Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?

Också i detta test:

Sammanfattning

Här finns något för varje smak. Glädjande nog finns det ingen dålig högtalare i detta test, men alla är däremot inte lika bra på allt.

Fylligare bas Högre ljudtryck Passar i större rum Effektiva
Kräver mer golvyta Måste ofta stå en bit ut från väggen Kostar mer

B&W DM683

Helt grym!

Bowers & Wilkins 600-serie brukar vara standarden som andra budgethögtalare mäts efter. Varför är inte så svårt att förstå när vi lyssnar på de högresta DM683.

Enormt klart mellanregister Stram och tung bas Ytterst bra sammanhållning
Kräver (och förtjänar) en kraftig förstärkare

Canton Chrono 507 DC

Frisk spelman

Cantons högtalarpar tillhör testets friskaste, främst tack vare ett dynamiskt mellanregister. Här blir det liv i luckan!

Lysande dynamik Frisk spelstil Lysande på jazz och klassiskt
Saknar djupbas Aningen överdrivet mellanregister

ENERGY RC30

Kompakt men energisk

Kanadensiska Energy gör hög­talare med krut i, det är de kortväxta RC30 ett tydligt bevis på.

Stor ljudbild Kraftfull bas med tanke på storleken
Aningen tunt mellanregister

Audio Pro Avanti A.90

Tjusig allroundare

Är det någon som kan bygga bra högtalare för en billig peng så är det Audio Pro. Vi är med andra ord spända på att höra hur den här ganska så fullvuxna fullregisterhögtalaren låter.

Fyllig bas Varmt och fängslande ljud Stor ljudbild
Tillbakadraget mellanregister Aningen överdriven övre bas

Monitor Audio Bronze BR6

Dunderköpet

Engelska högtalare anses ofta vara plågsamt exakta men lite tråkiga. De här från Monitor Audio är definitivt inte trista!

Rapp basrespons Mycket bra dynamik Bra pris
Inget silkeslent mellanregister.

QLN Artech 12

Hemmadiscot

Testets största högtalare får alla andra att se ut som dvärgar. Med två 12-tumsbasar i varje kabinett dundrar de loss med en slagkraft som påminner om Mike Tyson.

Högt ljudtryck Extrem bas Kul!!
Aningen sluten diskant Inte så bra på låg volym

Tannoy Revolution DC4 T

Älskling, jag krympte högtalarna

De här Tannoy-högtalarna är några av de minsta golvhögtalarna vi har sett någonsin! Kan något så litet verkligen låta bra?

Mycket rent och ofärgat ljud Stor ljudbild
Tunn bas Begränsat ljudtryck

Dali Concept 8

Engagerande concept

Concept 8 är DALI:s försök att bygga en stor och billig högtalare som låter bra på det mesta. Har de lyckats?

Varmt och väl-balanserat ljud Fylligt bas- och mellanregister
Saknar lite råhet och slagkraft Aningen försiktig/avrundad diskant

Patos Basic 510 mk2

Lätt att gilla

Patos Basic-serie vänder sig till dem som vill ha mycket ljud för pengarna. 510 mk2 har ett varmt och fylligt ljud som passar all slags musik.

Spelar högt, rent och slagkraftigt Varm och fyllig klang Behaglig att lyssna på
Saknar lite basdefinition Aningen tunt mellanregister

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.