QLN Artech 12

Hemmadiscot

Testets största högtalare får alla andra att se ut som dvärgar. Med två 12-tumsbasar i varje kabinett dundrar de loss med en slagkraft som påminner om Mike Tyson.

Det är ingen tvekan om att QLN har tänkt rock, hip-hop och all annan musik där ljudtryck är viktigt när de konstruerat sin Artech 12. I ett gigantiskt kabinett har de klämt in två 12-tumsbasar, ett mellanregister och en horndiskant med hög känslighet, allt för att kunna ge mycket valuta för pengarna. Känsligheten på 94 dB betyder att du bara behöver en hälften så stark förstärkare för att få samma ljudtryck som med ett vanligt högtalarpar. Det betyder att du kan få ut extra mycket ljudtryck ur förstärkarkraften. Med en stor basport på baksidan hämtar QLN dessutom extra baskraft från bakväggen, så att de kan bjuda på ett ljud som verkligen kan dundra.

Ljudet
Det är ingen tvekan om att Bertine Zetlitz får mer fart på basrytmerna med QLN än med någon annan testdeltagare. Yamaha A-S2000 är en ganska så kraftfull förstärkare, men den tillhör inte de kraftigaste i prisklassen. Men det finns mycket ström i den, och QLN-högtalarna utnyttjar kraften bättre än någon annan. Här finns en möjlighet att spela riktigt högt, med dundrande bas, utan att det skriker i öronen.

Nackdelen är att Artech 12 låter lite trist när man spelar lågt. Övertonerna hörs aldrig riktigt tydligt och ljudbilden saknar storlek. Basen låter svulstig och odefinierad. Bastrumman låter för blöt för att ge ett riktigt driv. Högtalarna är definitivt byggda för att ständigt spela högre än normal lyssningsvolym. Men oavsett volym så är de inte speciellt trovärdiga när det blir dags för akustisk musik. Pianots bastoner är för tunga och de ljusa klingar inte ut ordentligt. Diskantåtergivningen är lite matt, vilket gör att violinerna inte heller blir luftiga nog. Men det är bra tryck i mellanregistret så att mässingsblåsare och röster låter tydligt. Artech 12 rekommenderar vi hellre för ungdomar som vill spela hög musik med mycket tryck, än de som vill avnjuta musiken på lägre volym. De som vill ha en riktig rockhögtalare, men som kan tänka sig att göra en gnutta avkall på bastrycket till fördel för mer finess, kan med fördel testa Patos Basic 510 mk2 eller DALI Concept 8. De som vill ha en bas som nästan kan rasera väggarna, men som ändå låter mindre hårt än något från Cerwin-Vega, kan däremot trivas med QLN Artech 12.

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.
Ingen bindningstid
Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?

Också i detta test:

Sammanfattning

Här finns något för varje smak. Glädjande nog finns det ingen dålig högtalare i detta test, men alla är däremot inte lika bra på allt.

Fylligare bas Högre ljudtryck Passar i större rum Effektiva
Kräver mer golvyta Måste ofta stå en bit ut från väggen Kostar mer

JBL ES80

Skojigt värre

JBL har aldrig byggt tråkiga högtalare. Med de populistiska ES80 satsar de främst på att det ska vara roligt att lyssna!

Briljant rytmik Bas med punch Involverande på rock
Lite hård i tonen Aningen grovt basregister

B&W DM683

Helt grym!

Bowers & Wilkins 600-serie brukar vara standarden som andra budgethögtalare mäts efter. Varför är inte så svårt att förstå när vi lyssnar på de högresta DM683.

Enormt klart mellanregister Stram och tung bas Ytterst bra sammanhållning
Kräver (och förtjänar) en kraftig förstärkare

Canton Chrono 507 DC

Frisk spelman

Cantons högtalarpar tillhör testets friskaste, främst tack vare ett dynamiskt mellanregister. Här blir det liv i luckan!

Lysande dynamik Frisk spelstil Lysande på jazz och klassiskt
Saknar djupbas Aningen överdrivet mellanregister

ENERGY RC30

Kompakt men energisk

Kanadensiska Energy gör hög­talare med krut i, det är de kortväxta RC30 ett tydligt bevis på.

Stor ljudbild Kraftfull bas med tanke på storleken
Aningen tunt mellanregister

Audio Pro Avanti A.90

Tjusig allroundare

Är det någon som kan bygga bra högtalare för en billig peng så är det Audio Pro. Vi är med andra ord spända på att höra hur den här ganska så fullvuxna fullregisterhögtalaren låter.

Fyllig bas Varmt och fängslande ljud Stor ljudbild
Tillbakadraget mellanregister Aningen överdriven övre bas

Monitor Audio Bronze BR6

Dunderköpet

Engelska högtalare anses ofta vara plågsamt exakta men lite tråkiga. De här från Monitor Audio är definitivt inte trista!

Rapp basrespons Mycket bra dynamik Bra pris
Inget silkeslent mellanregister.

Tannoy Revolution DC4 T

Älskling, jag krympte högtalarna

De här Tannoy-högtalarna är några av de minsta golvhögtalarna vi har sett någonsin! Kan något så litet verkligen låta bra?

Mycket rent och ofärgat ljud Stor ljudbild
Tunn bas Begränsat ljudtryck

Dali Concept 8

Engagerande concept

Concept 8 är DALI:s försök att bygga en stor och billig högtalare som låter bra på det mesta. Har de lyckats?

Varmt och väl-balanserat ljud Fylligt bas- och mellanregister
Saknar lite råhet och slagkraft Aningen försiktig/avrundad diskant

Patos Basic 510 mk2

Lätt att gilla

Patos Basic-serie vänder sig till dem som vill ha mycket ljud för pengarna. 510 mk2 har ett varmt och fylligt ljud som passar all slags musik.

Spelar högt, rent och slagkraftigt Varm och fyllig klang Behaglig att lyssna på
Saknar lite basdefinition Aningen tunt mellanregister

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.