Canton-högtalarna är mellanstora, lite mindre än Monitor Audios. 2,5-vägskonstruktion innebär att båda baselementen spelar bas men att det ena dessutom återger mellanregistret. Detta ger ofta en bra tonal sammanhållning men kan påverka känsligheten. Chrono 507 DC har en känslighet på bara 87,5 dB, vilket innebär att den behöver dubbelt så mycket förstärkarkraft för att spela lika högt som exempelvis B&W DM683.
Basreflexporten sitter på baksidan så högtalarna kan hämta mer bas från bakväggen om de ställs nära den, eller så kan man dra dem ut en bit på golvet och få en mer linjär bas.
Ljudet
Med storbandsjazz visar Canton sig mer ohämmade än de flesta. Mässingsblåsarna sticker ut och är energiska som bara den. Saxo-fonen har en stor tonstruktur och kontrabasen kommer fram tydligt. Det är också gott om luft runt instrumenten. Anslagen på piano och flygel är mycket klara och har bra attack.
Högtalarna känns dock inte lika stora i basregistret som B&W. För att ta reda på hur det står till med den saken krävs musik med ordentlig djupbas. Vi skickar in Bertine Zetlitz ”My Italian Greyhound” och låten ”500” i CD-spelaren. Hårda basrytmer och djupa basgitarrer kräver en hel del, samtidigt som den luftiga rösten behöver att högtalarna behåller fokus i mellan- och diskantregistret. Här är Canton lite mer stressade än B&W, Monitor Audio och Audio Pro, som alla har mer tyngd i basen. Bertines röst kommer ut längre i rummet med Chrono 507 DC, men samtidigt låter musiken mer framfusigt. Canton har alltså en frisk och dynamiskt spelstil, men har tendenser att bli lite för mycket av det goda.
Ljud & Bild tycker
Lysande dynamik Frisk spelstil Lysande på jazz och klassiskt Saknar djupbas Aningen överdrivet mellanregister
Riktpris: 9000 kr
Specifikationer
- 1-tums diskant
- 7-tums mellanregisterbas
- 7-tums bas
- Frekvensomfång:
- 25–40 000 Hz
- Känslighet: 87,5 dB
- Impedans: 8 ohm
- Mått: 95 x 19 x 29 cm
Också i detta test:
Golvhögtalare i budgetklassen
Sammanfattning
Här finns något för varje smak. Glädjande nog finns det ingen dålig högtalare i detta test, men alla är däremot inte lika bra på allt.
JBL ES80
Skojigt värre
JBL har aldrig byggt tråkiga högtalare. Med de populistiska ES80 satsar de främst på att det ska vara roligt att lyssna!
B&W DM683
Helt grym!
Bowers & Wilkins 600-serie brukar vara standarden som andra budgethögtalare mäts efter. Varför är inte så svårt att förstå när vi lyssnar på de högresta DM683.
ENERGY RC30
Kompakt men energisk
Kanadensiska Energy gör högtalare med krut i, det är de kortväxta RC30 ett tydligt bevis på.
Audio Pro Avanti A.90
Tjusig allroundare
Är det någon som kan bygga bra högtalare för en billig peng så är det Audio Pro. Vi är med andra ord spända på att höra hur den här ganska så fullvuxna fullregisterhögtalaren låter.
Monitor Audio Bronze BR6
Dunderköpet
Engelska högtalare anses ofta vara plågsamt exakta men lite tråkiga. De här från Monitor Audio är definitivt inte trista!
QLN Artech 12
Hemmadiscot
Testets största högtalare får alla andra att se ut som dvärgar. Med två 12-tumsbasar i varje kabinett dundrar de loss med en slagkraft som påminner om Mike Tyson.
Tannoy Revolution DC4 T
Älskling, jag krympte högtalarna
De här Tannoy-högtalarna är några av de minsta golvhögtalarna vi har sett någonsin! Kan något så litet verkligen låta bra?
Dali Concept 8
Engagerande concept
Concept 8 är DALI:s försök att bygga en stor och billig högtalare som låter bra på det mesta. Har de lyckats?
Patos Basic 510 mk2
Lätt att gilla
Patos Basic-serie vänder sig till dem som vill ha mycket ljud för pengarna. 510 mk2 har ett varmt och fylligt ljud som passar all slags musik.
Läs hela artikeln med LB+
LB+ Total vecka
Full tillgång till allt innehåll i en vecka
LB+ Total månad
Full tillgång till allt innehåll i en månad
LB+ Total 12 månader
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser