TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

: Golvhögtalare i budgetklassen

Tango för tio

De allra billigaste golvhögtalarna rekommenderar vi sällan. Men betalar man lite mer så finns ett musikaliskt Nirvana inom räckhåll. Så länge man väljer den högtalare som passar en bäst.

forfatter
Publicerad 2008-04-06 - 14:05
Produkter i testet
 • Sammanfattning
 • JBL ES80
 • B&W DM683
 • Canton Chrono 507 DC
 • ENERGY RC30
 • Audio Pro Avanti A.90
 • Monitor Audio Bronze BR6
 • QLN Artech 12
 • Tannoy Revolution DC4 T
 • Dali Concept 8
 • Patos Basic 510 mk2
 • Ingen annanstans finns det så mycket att välja mellan som i djungeln av golvhögtalare. Priserna varierar friskt och detsamma gäller kvaliteten. Eftersom det går tretton högtalare på dussinet är det minsann inte så lätt att veta vilket par som passar bäst. Man kan faktiskt gå vilse i högtalardjungeln och det är klurigt att sålla agnarna från vetet – och framför allt att veta vad man ska lyssna efter.

  Köp inte priset
  Om man tar en liten runda till butikerna – eller tittar runt på Internet – så kan man hitta snofsiga golvhögtalare för en tusenlapp. Per par. Om något verkar för bra för att vara sant så är det ofta det också. Av erfarenhet vet vi att de bra golvhögtalarna börjar någonstans kring 5 000 kronor. Då kan man få lite kraftfullare ljud och lite fylligare bas än om man väljer en stativhögtalare som kostar lika mycket. Men stativhögtalaren låter ofta bättre. Den är ofta utrustad med bättre element, finare utförande och ett mer påkostat delningsfilter än en golvhögtalare för samma pengar.

  I förra numret testade vi stativhögtalare upp till 5 000 kronor (läs testet på www.bildochljud.se), den här gången tar vi oss an golvhögtalare mellan 7 000 och 13 000 kronor per par.

  De billigaste modellerna har vi hoppat över eftersom vi vill jämföra ljudkvaliteten med de bästa stativhögtalarna och ta reda på vad som kan bli bättre om man tar steget upp till en golvhögtalare.

  Köp ljudkvalitet i stället
  När man väljer golvhögtalare betalar man för större kabinett och i många fall också för större och fler högtalarelement. Då kan man få kraftigare och djupare bas och spela på högre volym. Undviker man de billigaste varianterna så kan man få en högre ljudkvalitet i form av ett fylligare mellanregister, bättre fyllighet i basregistret och en möjlighet att spela högre samtidigt som det fortfarande låter klart.

  Golvhögtalare är bra alternativ för de som vill ha ett mer fysiskt ljud, som vill känna basen i kroppen och som uppskattar en större ljudbild med mer tryck.

  Även om golvhögtalare är effektivare än stativhögtalare – de behöver mindre effekt för att prestera samma ljudtryck – betyder inte detta att man kan spara pengar genom att köpa en billigare förstärkare. Eftersom golvhögtalarna ofta har större och fler baselement är det mer att hålla kontroll på för anläggningens motor, alltså förstärkaren.

  Produkter i testet

  Sammanfattning

  Här finns något för varje smak. Glädjande nog finns det ingen dålig högtalare i detta test, men alla är däremot inte lika bra på allt.

  Fylligare bas Högre ljudtryck Passar i större rum Effektiva
  Kräver mer golvyta Måste ofta stå en bit ut från väggen Kostar mer

  JBL ES80

  Skojigt värre

  JBL har aldrig byggt tråkiga högtalare. Med de populistiska ES80 satsar de främst på att det ska vara roligt att lyssna!

  Briljant rytmik Bas med punch Involverande på rock
  Lite hård i tonen Aningen grovt basregister

  B&W DM683

  Helt grym!

  Bowers & Wilkins 600-serie brukar vara standarden som andra budgethögtalare mäts efter. Varför är inte så svårt att förstå när vi lyssnar på de högresta DM683.

  Enormt klart mellanregister Stram och tung bas Ytterst bra sammanhållning
  Kräver (och förtjänar) en kraftig förstärkare

  Canton Chrono 507 DC

  Frisk spelman

  Cantons högtalarpar tillhör testets friskaste, främst tack vare ett dynamiskt mellanregister. Här blir det liv i luckan!

  Lysande dynamik Frisk spelstil Lysande på jazz och klassiskt
  Saknar djupbas Aningen överdrivet mellanregister

  ENERGY RC30

  Kompakt men energisk

  Kanadensiska Energy gör hög­talare med krut i, det är de kortväxta RC30 ett tydligt bevis på.

  Stor ljudbild Kraftfull bas med tanke på storleken
  Aningen tunt mellanregister

  Audio Pro Avanti A.90

  Tjusig allroundare

  Är det någon som kan bygga bra högtalare för en billig peng så är det Audio Pro. Vi är med andra ord spända på att höra hur den här ganska så fullvuxna fullregisterhögtalaren låter.

  Fyllig bas Varmt och fängslande ljud Stor ljudbild
  Tillbakadraget mellanregister Aningen överdriven övre bas

  Monitor Audio Bronze BR6

  Dunderköpet

  Engelska högtalare anses ofta vara plågsamt exakta men lite tråkiga. De här från Monitor Audio är definitivt inte trista!

  Rapp basrespons Mycket bra dynamik Bra pris
  Inget silkeslent mellanregister.

  QLN Artech 12

  Hemmadiscot

  Testets största högtalare får alla andra att se ut som dvärgar. Med två 12-tumsbasar i varje kabinett dundrar de loss med en slagkraft som påminner om Mike Tyson.

  Högt ljudtryck Extrem bas Kul!!
  Aningen sluten diskant Inte så bra på låg volym

  Tannoy Revolution DC4 T

  Älskling, jag krympte högtalarna

  De här Tannoy-högtalarna är några av de minsta golvhögtalarna vi har sett någonsin! Kan något så litet verkligen låta bra?

  Mycket rent och ofärgat ljud Stor ljudbild
  Tunn bas Begränsat ljudtryck

  Dali Concept 8

  Engagerande concept

  Concept 8 är DALI:s försök att bygga en stor och billig högtalare som låter bra på det mesta. Har de lyckats?

  Varmt och väl-balanserat ljud Fylligt bas- och mellanregister
  Saknar lite råhet och slagkraft Aningen försiktig/avrundad diskant

  Patos Basic 510 mk2

  Lätt att gilla

  Patos Basic-serie vänder sig till dem som vill ha mycket ljud för pengarna. 510 mk2 har ett varmt och fylligt ljud som passar all slags musik.

  Spelar högt, rent och slagkraftigt Varm och fyllig klang Behaglig att lyssna på
  Saknar lite basdefinition Aningen tunt mellanregister
  forfatter

  Audun Hage

  (f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

  Kommentarer


  Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

  Subscribe
  Notify of
  0 Kommentarer
  Inline Feedbacks
  View all comments
  Zeppelinaren flyger igen Bowers & Wilkins välkända trådlösa Zeppelin-högtalare är inne på sin fjärde generation och har hängt med i tiden. Resultatet är helt modernt.
  Skotska fynesser i München Fyne Audio visade komplett vintage-stil på highend-mässan i München.
  High End 2022: Ny järnhögtalare med spännande element Äntligen kommer en större version av den makalösa Jern-högtalaren. Och den har häftiga element!
  Hegel har nya flaggskeppsförstärkare Förstärkarkombinationen H30 och P30 förnyas.
  Sådana här högtalare har du knappast sett förut Estelons flaggskepp är sannerligen extremt.
  Djupbas du aldrig hört maken till Chansen att du har sett eller hört talas om Kerr är minimal. Det bör du definitivt göra någonting åt.
  Följ Ljud & Bild
  Send this to a friend