Golvhögtalare i budgetklassen

Tango för tio

De allra billigaste golvhögtalarna rekommenderar vi sällan. Men betalar man lite mer så finns ett musikaliskt Nirvana inom räckhåll. Så länge man väljer den högtalare som passar en bäst.

Ingen annanstans finns det så mycket att välja mellan som i djungeln av golvhögtalare. Priserna varierar friskt och detsamma gäller kvaliteten. Eftersom det går tretton högtalare på dussinet är det minsann inte så lätt att veta vilket par som passar bäst. Man kan faktiskt gå vilse i högtalardjungeln och det är klurigt att sålla agnarna från vetet – och framför allt att veta vad man ska lyssna efter.

Köp inte priset
Om man tar en liten runda till butikerna – eller tittar runt på Internet – så kan man hitta snofsiga golvhögtalare för en tusenlapp. Per par. Om något verkar för bra för att vara sant så är det ofta det också. Av erfarenhet vet vi att de bra golvhögtalarna börjar någonstans kring 5 000 kronor. Då kan man få lite kraftfullare ljud och lite fylligare bas än om man väljer en stativhögtalare som kostar lika mycket. Men stativhögtalaren låter ofta bättre. Den är ofta utrustad med bättre element, finare utförande och ett mer påkostat delningsfilter än en golvhögtalare för samma pengar.

I förra numret testade vi stativhögtalare upp till 5 000 kronor (läs testet på www.bildochljud.se), den här gången tar vi oss an golvhögtalare mellan 7 000 och 13 000 kronor per par.

De billigaste modellerna har vi hoppat över eftersom vi vill jämföra ljudkvaliteten med de bästa stativhögtalarna och ta reda på vad som kan bli bättre om man tar steget upp till en golvhögtalare.

Köp ljudkvalitet i stället
När man väljer golvhögtalare betalar man för större kabinett och i många fall också för större och fler högtalarelement. Då kan man få kraftigare och djupare bas och spela på högre volym. Undviker man de billigaste varianterna så kan man få en högre ljudkvalitet i form av ett fylligare mellanregister, bättre fyllighet i basregistret och en möjlighet att spela högre samtidigt som det fortfarande låter klart.

Golvhögtalare är bra alternativ för de som vill ha ett mer fysiskt ljud, som vill känna basen i kroppen och som uppskattar en större ljudbild med mer tryck.

Även om golvhögtalare är effektivare än stativhögtalare – de behöver mindre effekt för att prestera samma ljudtryck – betyder inte detta att man kan spara pengar genom att köpa en billigare förstärkare. Eftersom golvhögtalarna ofta har större och fler baselement är det mer att hålla kontroll på för anläggningens motor, alltså förstärkaren.

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.
Ingen bindningstid
Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?

Produkter i testet

Sammanfattning

Här finns något för varje smak. Glädjande nog finns det ingen dålig högtalare i detta test, men alla är däremot inte lika bra på allt.

Fylligare bas Högre ljudtryck Passar i större rum Effektiva
Kräver mer golvyta Måste ofta stå en bit ut från väggen Kostar mer

JBL ES80

Skojigt värre

JBL har aldrig byggt tråkiga högtalare. Med de populistiska ES80 satsar de främst på att det ska vara roligt att lyssna!

Briljant rytmik Bas med punch Involverande på rock
Lite hård i tonen Aningen grovt basregister

B&W DM683

Helt grym!

Bowers & Wilkins 600-serie brukar vara standarden som andra budgethögtalare mäts efter. Varför är inte så svårt att förstå när vi lyssnar på de högresta DM683.

Enormt klart mellanregister Stram och tung bas Ytterst bra sammanhållning
Kräver (och förtjänar) en kraftig förstärkare

Canton Chrono 507 DC

Frisk spelman

Cantons högtalarpar tillhör testets friskaste, främst tack vare ett dynamiskt mellanregister. Här blir det liv i luckan!

Lysande dynamik Frisk spelstil Lysande på jazz och klassiskt
Saknar djupbas Aningen överdrivet mellanregister

ENERGY RC30

Kompakt men energisk

Kanadensiska Energy gör hög­talare med krut i, det är de kortväxta RC30 ett tydligt bevis på.

Stor ljudbild Kraftfull bas med tanke på storleken
Aningen tunt mellanregister

Audio Pro Avanti A.90

Tjusig allroundare

Är det någon som kan bygga bra högtalare för en billig peng så är det Audio Pro. Vi är med andra ord spända på att höra hur den här ganska så fullvuxna fullregisterhögtalaren låter.

Fyllig bas Varmt och fängslande ljud Stor ljudbild
Tillbakadraget mellanregister Aningen överdriven övre bas

Monitor Audio Bronze BR6

Dunderköpet

Engelska högtalare anses ofta vara plågsamt exakta men lite tråkiga. De här från Monitor Audio är definitivt inte trista!

Rapp basrespons Mycket bra dynamik Bra pris
Inget silkeslent mellanregister.

QLN Artech 12

Hemmadiscot

Testets största högtalare får alla andra att se ut som dvärgar. Med två 12-tumsbasar i varje kabinett dundrar de loss med en slagkraft som påminner om Mike Tyson.

Högt ljudtryck Extrem bas Kul!!
Aningen sluten diskant Inte så bra på låg volym

Tannoy Revolution DC4 T

Älskling, jag krympte högtalarna

De här Tannoy-högtalarna är några av de minsta golvhögtalarna vi har sett någonsin! Kan något så litet verkligen låta bra?

Mycket rent och ofärgat ljud Stor ljudbild
Tunn bas Begränsat ljudtryck

Dali Concept 8

Engagerande concept

Concept 8 är DALI:s försök att bygga en stor och billig högtalare som låter bra på det mesta. Har de lyckats?

Varmt och väl-balanserat ljud Fylligt bas- och mellanregister
Saknar lite råhet och slagkraft Aningen försiktig/avrundad diskant

Patos Basic 510 mk2

Lätt att gilla

Patos Basic-serie vänder sig till dem som vill ha mycket ljud för pengarna. 510 mk2 har ett varmt och fylligt ljud som passar all slags musik.

Spelar högt, rent och slagkraftigt Varm och fyllig klang Behaglig att lyssna på
Saknar lite basdefinition Aningen tunt mellanregister

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.