TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

: Audio Pro Avanti A.90

Tjusig allroundare

Är det någon som kan bygga bra högtalare för en billig peng så är det Audio Pro. Vi är med andra ord spända på att höra hur den här ganska så fullvuxna fullregisterhögtalaren låter.

forfatter
Publicerad 2008-04-06 - 14:50
Ljud & Bild tycker
Fyllig bas Varmt och fängslande ljud Stor ljudbild
Tillbakadraget mellanregister Aningen överdriven övre bas
Specifikationer
  • 0,75-tums diskant
  • 6,5-tums mellanregisterbasar
  • Frekvensomfång:
  • 30–40 000 Hz
  • Känslighet: 90 dB
  • Impedans: 4 ohm
  • Mått: 102 x 26 x 44 cm

Mellanregisterbasarna är monterade ovanför och under diskanten i en så kallad d’Appolito-konfiguration, vilket vi ofta märker ger en bred och väldefinierad ljudbild. Vart och ett av elementen är dessutom drivet av världens kraftigaste magnetmaterial, neodym, vilket ger en stram och bestämd basåtergivning utan att magneterna behöver vara särskilt stora. Diskanten är av typen superdiskant som sträcker sig upp till 40 kHz, vilket är dubbelt så hög frekvens som det mänskliga örat kan höra.

Kabinettet är rundat för att orsaka färre resonanser i basregistret. Väggarna verkar dock vara lite tunna och knacktestet avslöjar att det med fördel hade kunnat vara bättre dämpat. Välj mellan utförande i valnöt eller i mer exklusiv vit eller svart pianolack.

Ljudet
En jazzkvartett låter förförande varm och fyllig. Särskilt kontrabasen är stor och mäktig. Högtalarna ligger på den varma sidan om neutralt, vilket resulterar i att ”mellanregisterinstrument” som gitarr och piano hamnar en bit längre bak i ljudbilden, och det gör sångaren också. En akustisk gitarr får en jättestor låda eftersom högtalarna har ett mycket bra fokus i det övre basregistret.

Audio Pro har inte fullt lika mycket nyanser i kvinnliga röster som Tannoy och B&W eftersom de ligger i det mellanregisterområde som Audio Pro är lite tillbakadragna i. Däremot är A.90 mycket behagliga att lyssna på, även när man spelar högt. Och de låter bättre än både DALI och Patos.

Popmusik à la Bertine Zetlitz, med suggestiva basrytmer och mycket synthar, ger en stor ljudbild med mycket punch. Men den manliga rösten som ligger under Bertines i låten ”500” är inte lika tydlig som hos B&W. Detta har återigen med det aningen tillbakadragna mellanregistret att göra. Basrytmerna är däremot stora och hårtslående och går djupt.

Också i detta test:

Sammanfattning

Här finns något för varje smak. Glädjande nog finns det ingen dålig högtalare i detta test, men alla är däremot inte lika bra på allt.

Fylligare bas Högre ljudtryck Passar i större rum Effektiva
Kräver mer golvyta Måste ofta stå en bit ut från väggen Kostar mer

JBL ES80

Skojigt värre

JBL har aldrig byggt tråkiga högtalare. Med de populistiska ES80 satsar de främst på att det ska vara roligt att lyssna!

Briljant rytmik Bas med punch Involverande på rock
Lite hård i tonen Aningen grovt basregister

B&W DM683

Helt grym!

Bowers & Wilkins 600-serie brukar vara standarden som andra budgethögtalare mäts efter. Varför är inte så svårt att förstå när vi lyssnar på de högresta DM683.

Enormt klart mellanregister Stram och tung bas Ytterst bra sammanhållning
Kräver (och förtjänar) en kraftig förstärkare

Canton Chrono 507 DC

Frisk spelman

Cantons högtalarpar tillhör testets friskaste, främst tack vare ett dynamiskt mellanregister. Här blir det liv i luckan!

Lysande dynamik Frisk spelstil Lysande på jazz och klassiskt
Saknar djupbas Aningen överdrivet mellanregister

ENERGY RC30

Kompakt men energisk

Kanadensiska Energy gör hög­talare med krut i, det är de kortväxta RC30 ett tydligt bevis på.

Stor ljudbild Kraftfull bas med tanke på storleken
Aningen tunt mellanregister

Monitor Audio Bronze BR6

Dunderköpet

Engelska högtalare anses ofta vara plågsamt exakta men lite tråkiga. De här från Monitor Audio är definitivt inte trista!

Rapp basrespons Mycket bra dynamik Bra pris
Inget silkeslent mellanregister.

QLN Artech 12

Hemmadiscot

Testets största högtalare får alla andra att se ut som dvärgar. Med två 12-tumsbasar i varje kabinett dundrar de loss med en slagkraft som påminner om Mike Tyson.

Högt ljudtryck Extrem bas Kul!!
Aningen sluten diskant Inte så bra på låg volym

Tannoy Revolution DC4 T

Älskling, jag krympte högtalarna

De här Tannoy-högtalarna är några av de minsta golvhögtalarna vi har sett någonsin! Kan något så litet verkligen låta bra?

Mycket rent och ofärgat ljud Stor ljudbild
Tunn bas Begränsat ljudtryck

Dali Concept 8

Engagerande concept

Concept 8 är DALI:s försök att bygga en stor och billig högtalare som låter bra på det mesta. Har de lyckats?

Varmt och väl-balanserat ljud Fylligt bas- och mellanregister
Saknar lite råhet och slagkraft Aningen försiktig/avrundad diskant

Patos Basic 510 mk2

Lätt att gilla

Patos Basic-serie vänder sig till dem som vill ha mycket ljud för pengarna. 510 mk2 har ett varmt och fylligt ljud som passar all slags musik.

Spelar högt, rent och slagkraftigt Varm och fyllig klang Behaglig att lyssna på
Saknar lite basdefinition Aningen tunt mellanregister

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Djupbas du aldrig hört maken till Chansen att du har sett eller hört talas om Kerr är minimal. Det bör du definitivt göra någonting åt.
Audiovectors QR-serie växer med stora QR7 En större och tuffare högtalare för stora rum och alla som älskar bas.
Sonos har gjort ett märkligt val Sonos demonstrerade sin billigaste soundbar Ray i Köpenhamn i går. Vad har de hittat på?
B&O Beosound Balance – äntligen testade i stereo Smarta Beosound Balance låter väldigt bra på egen hand – och ännu bättre som par.
De bästa trådlösa vi har hört KEFs trådlösa, golvstående LS60 Wireless är inget annan än briljanta.
Sonos: Alla rykten var sanna! Sonos nya röstassistent och soundbar har nu fått officiellt namn och lanseringsdatum. Det har också kommit bärbara nyheter.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend