TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

Audio Pro Avanti A.90

Tjusig allroundare

Är det någon som kan bygga bra högtalare för en billig peng så är det Audio Pro. Vi är med andra ord spända på att höra hur den här ganska så fullvuxna fullregisterhögtalaren låter.

forfatter
Publicerad 2008-04-06 - 14:50
L&B tycker
Fyllig bas Varmt och fängslande ljud Stor ljudbild
Tillbakadraget mellanregister Aningen överdriven övre bas
Specifikationer
  • 0,75-tums diskant
  • 6,5-tums mellanregisterbasar
  • Frekvensomfång:
  • 30–40 000 Hz
  • Känslighet: 90 dB
  • Impedans: 4 ohm
  • Mått: 102 x 26 x 44 cm
Riktpris: 8800Pr. 2008-04-06 Produktsida

Mellanregisterbasarna är monterade ovanför och under diskanten i en så kallad d’Appolito-konfiguration, vilket vi ofta märker ger en bred och väldefinierad ljudbild. Vart och ett av elementen är dessutom drivet av världens kraftigaste magnetmaterial, neodym, vilket ger en stram och bestämd basåtergivning utan att magneterna behöver vara särskilt stora. Diskanten är av typen superdiskant som sträcker sig upp till 40 kHz, vilket är dubbelt så hög frekvens som det mänskliga örat kan höra.

Kabinettet är rundat för att orsaka färre resonanser i basregistret. Väggarna verkar dock vara lite tunna och knacktestet avslöjar att det med fördel hade kunnat vara bättre dämpat. Välj mellan utförande i valnöt eller i mer exklusiv vit eller svart pianolack.

Ljudet
En jazzkvartett låter förförande varm och fyllig. Särskilt kontrabasen är stor och mäktig. Högtalarna ligger på den varma sidan om neutralt, vilket resulterar i att ”mellanregisterinstrument” som gitarr och piano hamnar en bit längre bak i ljudbilden, och det gör sångaren också. En akustisk gitarr får en jättestor låda eftersom högtalarna har ett mycket bra fokus i det övre basregistret.

Audio Pro har inte fullt lika mycket nyanser i kvinnliga röster som Tannoy och B&W eftersom de ligger i det mellanregisterområde som Audio Pro är lite tillbakadragna i. Däremot är A.90 mycket behagliga att lyssna på, även när man spelar högt. Och de låter bättre än både DALI och Patos.

Popmusik à la Bertine Zetlitz, med suggestiva basrytmer och mycket synthar, ger en stor ljudbild med mycket punch. Men den manliga rösten som ligger under Bertines i låten ”500” är inte lika tydlig som hos B&W. Detta har återigen med det aningen tillbakadragna mellanregistret att göra. Basrytmerna är däremot stora och hårtslående och går djupt.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

LB+ Månad

kr 119,00

KÖP

LB+ Vecka

kr 59,00

KÖP
Du kan avsluta prenumerationen när som helst. Prenumerationen löper ut perioden som du har betalat för. Köp- och prenumerationsvillkor gäller.

Också i detta test:

Sammanfattning

Här finns något för varje smak. Glädjande nog finns det ingen dålig högtalare i detta test, men alla är däremot inte lika bra på allt.

Fylligare bas Högre ljudtryck Passar i större rum Effektiva
Kräver mer golvyta Måste ofta stå en bit ut från väggen Kostar mer

JBL ES80

Skojigt värre

JBL har aldrig byggt tråkiga högtalare. Med de populistiska ES80 satsar de främst på att det ska vara roligt att lyssna!

Briljant rytmik Bas med punch Involverande på rock
Lite hård i tonen Aningen grovt basregister

B&W DM683

Helt grym!

Bowers & Wilkins 600-serie brukar vara standarden som andra budgethögtalare mäts efter. Varför är inte så svårt att förstå när vi lyssnar på de högresta DM683.

Enormt klart mellanregister Stram och tung bas Ytterst bra sammanhållning
Kräver (och förtjänar) en kraftig förstärkare

Canton Chrono 507 DC

Frisk spelman

Cantons högtalarpar tillhör testets friskaste, främst tack vare ett dynamiskt mellanregister. Här blir det liv i luckan!

Lysande dynamik Frisk spelstil Lysande på jazz och klassiskt
Saknar djupbas Aningen överdrivet mellanregister

ENERGY RC30

Kompakt men energisk

Kanadensiska Energy gör hög­talare med krut i, det är de kortväxta RC30 ett tydligt bevis på.

Stor ljudbild Kraftfull bas med tanke på storleken
Aningen tunt mellanregister

Monitor Audio Bronze BR6

Dunderköpet

Engelska högtalare anses ofta vara plågsamt exakta men lite tråkiga. De här från Monitor Audio är definitivt inte trista!

Rapp basrespons Mycket bra dynamik Bra pris
Inget silkeslent mellanregister.

QLN Artech 12

Hemmadiscot

Testets största högtalare får alla andra att se ut som dvärgar. Med två 12-tumsbasar i varje kabinett dundrar de loss med en slagkraft som påminner om Mike Tyson.

Högt ljudtryck Extrem bas Kul!!
Aningen sluten diskant Inte så bra på låg volym

Tannoy Revolution DC4 T

Älskling, jag krympte högtalarna

De här Tannoy-högtalarna är några av de minsta golvhögtalarna vi har sett någonsin! Kan något så litet verkligen låta bra?

Mycket rent och ofärgat ljud Stor ljudbild
Tunn bas Begränsat ljudtryck

Dali Concept 8

Engagerande concept

Concept 8 är DALI:s försök att bygga en stor och billig högtalare som låter bra på det mesta. Har de lyckats?

Varmt och väl-balanserat ljud Fylligt bas- och mellanregister
Saknar lite råhet och slagkraft Aningen försiktig/avrundad diskant

Patos Basic 510 mk2

Lätt att gilla

Patos Basic-serie vänder sig till dem som vill ha mycket ljud för pengarna. 510 mk2 har ett varmt och fylligt ljud som passar all slags musik.

Spelar högt, rent och slagkraftigt Varm och fyllig klang Behaglig att lyssna på
Saknar lite basdefinition Aningen tunt mellanregister
forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Lämna en kommentar

MSI Creates a Graphics Card with Creators, Designers, and Artists in Mind

Every day, designers and creators sit at their desk to make magic. Whether it is editing the next viral TikTok, or designing a 3D motion graphic character, designers and creators need a graphics card they can rely on.

Musikalisk hyllning till Italiens fiolmakare Sonus faber förnyar Homage-serien
Ny HomePod kommer till Sverige Apples större högtalare återlanseras i en ny och smartare version.
Kolla in den rejäla JBL-plankan JBL Bar 1300 är deras bästa och mest avancerade soundbar hittills, och ska ge oss riktig biokänsla hemma.
LG:s soundbar-högtalare anpassar sig till rummet LG:s nya soundbar-högtalare SC9 och SE6 ska ge omslutande ljud och en rad mångsidiga funktioner.
Följ Ljud & Bild