Tannoy Revolution DC4 T

Älskling, jag krympte högtalarna

De här Tannoy-högtalarna är några av de minsta golvhögtalarna vi har sett någonsin! Kan något så litet verkligen låta bra?

Även om Revolution DC4 T nästan kan betraktas som dvärgar i förhållande till testets övriga deltagare så tror vi att många kommer att tycka de är intressanta. Storleken gör dem väldigt lättanvända och enklare att få plats med än sina mer omfångsrika konkurrenter. De upptar faktiskt mindre golvyta än ett par stativhögtalare på stativ, och kan ställas mot bakväggen. Tannoy bjuder dessutom på en läcker böjd form och element av hög kvalitet. Diskant/mellanregistret är av typen Dual Concentric – Tannoys princip att montera diskanten i centrum av mellanregistret. När frekvenserna sprids från samma punkt undviker man en del av de fasproblem som separata element kan ha.

Ljudet
Även om Tannoyerna är särdeles kompakta får de till en ljudbild av stora mått. Medan testets större högtalare kan blåsa omkull dig med en vägg av ljud, är DC4 T lite mer försiktiga av sig. Ljudet är långtifrån så stort och massivt som med Patos och DALI, men betydligt mer raffinerat och välnyanserat. Här finns det tveklöst mindre kabinettresonanser och missljud än i de övriga högtalare vi lyssnat på hittills.

Tannoys rena och ofärgade klang kommer verkligen till sin rätt på krävande akustisk och klassisk musik. Trots den ringa storleken klarar DC4 T återge en blåssektion på ett klart och dynamiskt sätt. Och även om ljudbilden är tättpackad med många instrument på en gång bevarar de översikten. En annan sak som utmärker Tannoy är ”tystnaden” mellan tonerna. Musiken målas upp mot en becksvart bakgrund och tystnar utan att vi kan höra brus, sus eller förvrängning mellan tonerna. Du kan nästan få en känsla av att sitta i en väldämpad konsertsal, där du inte missar några detaljer. Inte illa av en så liten högtalare!

Tannoys svaghet hörs tydligast på bastung musik och hög volym. DC4 T är inte speciellt förtjusta i att spela högt med pumpande basrytmer. Bertine Zetlitz-skivan känns onekligen lite tam. Det pyttelilla baselementet (i det pyttelilla kabinettet) kan inte mäta sig med trycket, fylligheten och tyngden från de större testdeltagarna. Men när det är sagt så bör det påpekas att den bas som finns är både stram och välbalanserad, och sammanhållningen är fin.

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.
Ingen bindningstid
Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?

Också i detta test:

Sammanfattning

Här finns något för varje smak. Glädjande nog finns det ingen dålig högtalare i detta test, men alla är däremot inte lika bra på allt.

Fylligare bas Högre ljudtryck Passar i större rum Effektiva
Kräver mer golvyta Måste ofta stå en bit ut från väggen Kostar mer

JBL ES80

Skojigt värre

JBL har aldrig byggt tråkiga högtalare. Med de populistiska ES80 satsar de främst på att det ska vara roligt att lyssna!

Briljant rytmik Bas med punch Involverande på rock
Lite hård i tonen Aningen grovt basregister

B&W DM683

Helt grym!

Bowers & Wilkins 600-serie brukar vara standarden som andra budgethögtalare mäts efter. Varför är inte så svårt att förstå när vi lyssnar på de högresta DM683.

Enormt klart mellanregister Stram och tung bas Ytterst bra sammanhållning
Kräver (och förtjänar) en kraftig förstärkare

Canton Chrono 507 DC

Frisk spelman

Cantons högtalarpar tillhör testets friskaste, främst tack vare ett dynamiskt mellanregister. Här blir det liv i luckan!

Lysande dynamik Frisk spelstil Lysande på jazz och klassiskt
Saknar djupbas Aningen överdrivet mellanregister

ENERGY RC30

Kompakt men energisk

Kanadensiska Energy gör hög­talare med krut i, det är de kortväxta RC30 ett tydligt bevis på.

Stor ljudbild Kraftfull bas med tanke på storleken
Aningen tunt mellanregister

Audio Pro Avanti A.90

Tjusig allroundare

Är det någon som kan bygga bra högtalare för en billig peng så är det Audio Pro. Vi är med andra ord spända på att höra hur den här ganska så fullvuxna fullregisterhögtalaren låter.

Fyllig bas Varmt och fängslande ljud Stor ljudbild
Tillbakadraget mellanregister Aningen överdriven övre bas

Monitor Audio Bronze BR6

Dunderköpet

Engelska högtalare anses ofta vara plågsamt exakta men lite tråkiga. De här från Monitor Audio är definitivt inte trista!

Rapp basrespons Mycket bra dynamik Bra pris
Inget silkeslent mellanregister.

QLN Artech 12

Hemmadiscot

Testets största högtalare får alla andra att se ut som dvärgar. Med två 12-tumsbasar i varje kabinett dundrar de loss med en slagkraft som påminner om Mike Tyson.

Högt ljudtryck Extrem bas Kul!!
Aningen sluten diskant Inte så bra på låg volym

Dali Concept 8

Engagerande concept

Concept 8 är DALI:s försök att bygga en stor och billig högtalare som låter bra på det mesta. Har de lyckats?

Varmt och väl-balanserat ljud Fylligt bas- och mellanregister
Saknar lite råhet och slagkraft Aningen försiktig/avrundad diskant

Patos Basic 510 mk2

Lätt att gilla

Patos Basic-serie vänder sig till dem som vill ha mycket ljud för pengarna. 510 mk2 har ett varmt och fylligt ljud som passar all slags musik.

Spelar högt, rent och slagkraftigt Varm och fyllig klang Behaglig att lyssna på
Saknar lite basdefinition Aningen tunt mellanregister

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.