TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

Sammanfattning

Sammanfattning

Här finns något för varje smak. Glädjande nog finns det ingen dålig högtalare i detta test, men alla är däremot inte lika bra på allt.

forfatter
Publicerad 2008-04-06 - 15:16

Plats och budget lägger ribban för vilket av dessa par man ska satsa på. Om budgeten säger stopp vid 8 000 kronor kan man inte välja de som kostar mest, så därför är det viktigt att studera högtalarnas olika kvaliteter noga innan man väljer.

Testets bästa är så bra att vi inte kan minnas senaste gången man fick så hög ljudkvalitet för pengarna. Kanske har det inte ens varit möjligt tidigare. Under alla omständigheter rekommenderar vi inte att man läger mycket mindre än 6 000–8 000 kronor på ett par golvmodeller. Då är det bättre att satsa på en stativhögtalare.

I den här klassen är allting bättre, man får mer och i de flesta fall också bättre bas, tydligare mellanregister och ett öppnare ljud. De allra flesta testdeltagare kan spela högre än man brukar behöva och med en bra förstärkare kan man ha mycket glädje av alla tio paren i många år. Det gäller bara att välja rätt.

Högtalarna
De små Patos-högtalarna är festliga och välljudande. Ett utmärkt alternativ för de som gillar en allroundare, men som mest lyssnar på pop, rock och festmusik. DALI har också en fin allroundare, men den passar kanske bättre för dem som lyssnar mycket på jazz, akustisk och klassisk musik. De stora QLN-högtalarna är däremot perfekta för alla som älskar ljudtryck och fet bas. På sådant är de i sitt esse.

Finlyssningen överlåter man hellre åt Tannoy. Deras små högtalare är ypperliga om man har ont om plats, men de spelar mycket tuffare än de ser ut att kunna göra – en av testet bästa högtalare på alla sätt, även om den saknar fyllighet i basen. Det gör inte den sprudlande Canton-högtalaren, som är ett dynamiskt fyrverkeri som passar finfint till det mesta, men är allra bäst på pop, rock och annan dynamisk och rytmisk musik.

Energy-högtalarna har mycket spelglädje för sin ringa storlek och en uppseendeväckande bas. Bas är ingen bristvara hos JBL heller, deras högtalare är inte testets mest raffinerade men har kopiöst med spelglädje och är förträfflig på rock. Audio Pros högtalare är ett mycket bättre alternativ till det allra mesta, och är välbalanserad och klangrik och får fram basen i den mesta musiken.

Högst på prispallen tronar Monitor Audio och B&W. Alla som vill ha en engagerade och prisvärd musikförmedlare kan inte hamna fel med Monitor Audios BR6. De är helt enkelt ett fynd för pengarna. Högtalarna passar till det allra mesta, är lättdrivna och livliga och saknar egentligen bara finessen hos testvinnaren.

Som är B&W DM683. De kostar mer än Bronze BR6, men har en bättre sammanhållning och ett bättre mellanregister. Testets bästa allroundare. I vissa öron kan DM683 låta så oansträngda att man avfärdar dem som tråkiga, men Bowers & Wilkins har ändå den mest kompletta musikförmedlaren i detta test.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
  • Fler än 6 000 produkttester
  • Undvik felköp med våra tips och guider
  • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
  • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
  • Alltid uppdaterad med senaste nytt
  • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
  • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
  • L&B TechCast – en podcast med L&B
  • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

Också i detta test:

JBL ES80

Skojigt värre

JBL har aldrig byggt tråkiga högtalare. Med de populistiska ES80 satsar de främst på att det ska vara roligt att lyssna!

Briljant rytmik Bas med punch Involverande på rock
Lite hård i tonen Aningen grovt basregister

B&W DM683

Helt grym!

Bowers & Wilkins 600-serie brukar vara standarden som andra budgethögtalare mäts efter. Varför är inte så svårt att förstå när vi lyssnar på de högresta DM683.

Enormt klart mellanregister Stram och tung bas Ytterst bra sammanhållning
Kräver (och förtjänar) en kraftig förstärkare

Canton Chrono 507 DC

Frisk spelman

Cantons högtalarpar tillhör testets friskaste, främst tack vare ett dynamiskt mellanregister. Här blir det liv i luckan!

Lysande dynamik Frisk spelstil Lysande på jazz och klassiskt
Saknar djupbas Aningen överdrivet mellanregister

ENERGY RC30

Kompakt men energisk

Kanadensiska Energy gör hög­talare med krut i, det är de kortväxta RC30 ett tydligt bevis på.

Stor ljudbild Kraftfull bas med tanke på storleken
Aningen tunt mellanregister

Audio Pro Avanti A.90

Tjusig allroundare

Är det någon som kan bygga bra högtalare för en billig peng så är det Audio Pro. Vi är med andra ord spända på att höra hur den här ganska så fullvuxna fullregisterhögtalaren låter.

Fyllig bas Varmt och fängslande ljud Stor ljudbild
Tillbakadraget mellanregister Aningen överdriven övre bas

Monitor Audio Bronze BR6

Dunderköpet

Engelska högtalare anses ofta vara plågsamt exakta men lite tråkiga. De här från Monitor Audio är definitivt inte trista!

Rapp basrespons Mycket bra dynamik Bra pris
Inget silkeslent mellanregister.

QLN Artech 12

Hemmadiscot

Testets största högtalare får alla andra att se ut som dvärgar. Med två 12-tumsbasar i varje kabinett dundrar de loss med en slagkraft som påminner om Mike Tyson.

Högt ljudtryck Extrem bas Kul!!
Aningen sluten diskant Inte så bra på låg volym

Tannoy Revolution DC4 T

Älskling, jag krympte högtalarna

De här Tannoy-högtalarna är några av de minsta golvhögtalarna vi har sett någonsin! Kan något så litet verkligen låta bra?

Mycket rent och ofärgat ljud Stor ljudbild
Tunn bas Begränsat ljudtryck

Dali Concept 8

Engagerande concept

Concept 8 är DALI:s försök att bygga en stor och billig högtalare som låter bra på det mesta. Har de lyckats?

Varmt och väl-balanserat ljud Fylligt bas- och mellanregister
Saknar lite råhet och slagkraft Aningen försiktig/avrundad diskant

Patos Basic 510 mk2

Lätt att gilla

Patos Basic-serie vänder sig till dem som vill ha mycket ljud för pengarna. 510 mk2 har ett varmt och fylligt ljud som passar all slags musik.

Spelar högt, rent och slagkraftigt Varm och fyllig klang Behaglig att lyssna på
Saknar lite basdefinition Aningen tunt mellanregister
forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
HiFi-ikoner byter ägare Riskkapitalbolaget Highlander Partners har förvärvat McIntosh Group, som även står bakom Sonus faber.
Letar du efter en ny soundbar? Kolla in vår topp 10-lista. Vill du ha bättre ljud från din TV? Här hittar du de 10 bästa soundbar-högtalarna just nu!
Marshall förnyar sina trådlösa högtalare Uppdatering av Acton, Stanmore och Woburn.
Den trådlösa favoriten får en efterlängtad funktion KEF LSX II blir ännu bättre och ännu mer praktiska.
Gatufest med handtag från Sony Sony lanserar tre nya högtalare i X-serien, XG300, XE300 och XE200 för dig som vill ta festen med dig.
Bärbara sommarhögtalare från Philips Philips S4807 och S7807 är vatten-, sand- och stötsäkra Bluetooth-högtalare
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend