Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Trådlösa flaggskepps-lurar från Focal

Focal Bathys är trådlösa hörlurar med ANC. Men de tävlar inte mot Sony och Bose, här siktas det nämligen högre.

Av / 2022-10-04 - 12:00
Trådlösa flaggskepps-lurar från Focal

Det har redan gått tio år sedan Focal gav oss sin första hörlursmodell, i form av Spirit One. Den första trådlösa, Listen, kom inte förrän fem år senare. Båda var i det lägre premiumsegmentet, ingen med brusreducering. Focal är idag främst känt för att göra utmärkta – men dyra – dynamiska hörlurar med sladd. Riktig head-fi.

Men man kan ju inte bara stå passivt vid sidan av och titta på när konkurrenterna säljer trådlösa hörlurar som smör, många av dem med mediokert ljud. Det duger inte att folk ska gå runt och lyssna på musik med en ljudkvalitet som i bästa fall är en blek skugga av verkligheten.

Läs också Focal Celestee: De bästa slutna för under tjugotusen Focal har överträffat vad vi trodde var möjligt från slutna hörlurar i den här prisklassen.

Vi antar att Focal måste ha märkt att det faktiskt finns en marknad för ordentligt premiumljud bland trådlösa hörlurar, när man ser priserna på lurar från sådana som Apple och Bang & Olufsen, som folk faktiskt är villiga att betala.

FOCAL Bathys
Foto: Focal

Focal Bathys

Och nu kommer Focal med sina. De heter Bathys, har både aktiv brusreducering och Bluetooth 5.1, samt ett eget DAC-läge, där man kan ansluta dem till sin PC eller Mac med en USB-kabel, och får äkta okomprimerat hi-fi-ljud digitalt direkt i öronen.

Bathys kan styras med en app, som bland annat har en EQ-funktion. Men Focal låter dig också styra klockorna med egna knappar för att svara på samtal, ändra ANC-läge och röststyrning av telefonen. Man kan också spola i låtar och podcasts.

FOCAL Bathys lifestyle 5
Foto: Focal

Premiummaterial

Bathys kan fällas ihop och läggas i ett medföljande fodral. För att ge ett exklusivt intryck har de fått detaljer i äkta läder i kuddar och huvudband, samt lättmetaller som aluminium och magnesium i bågen och fästet för kåporna. Både insidan och utsidan av kåporna kännetecknas av ett asymmetriskt mönster som återspeglar den akustiska behandlingen som sker på insidan av kåporna. Precis som i Focal Celestee. Integrerade statuslampor markerar också hur elementen är placerade och åt vilket håll klockorna ska sitta. Dessa lampor kan dimmas via appen.

FOCAL Bathys 6
Foto: Focal

Arvegods från toppmodellerna

Liksom sina premium och high-end head-fi-syskon är Bathys utrustade med ett 40 mm element med M-format membran. En kupol med en extra ring längst ut, för att ge en form som påminner om cirkulära krusningar i vatten. Formen gör kupolen betydligt styvare, så att den kan göras tunnare och lättare (= snabbare!) utan att förlora styvhet. Vi lovas att Bathys levererar ”en läcker bas, ett ljuvligt upplöst mellanregister och en härligt exakt diskant”.

FOCAL Bathys airplane wing
Foto: Focal

Som ett par högtalare?

Elementen är monterade i en vinkel mot öronen inuti kåporna för att ge en bättre och mer precis stereobild. Det ska ge en upplevelse av att lyssna på en riktig dynamisk högtalare i ett rum.

Vår erfarenhet är att vinklade element har en funktion, men eftersom de inte kan efterlikna överhörningen (crosstalk) mellan vänster och höger högtalare i ett rum får du ändå aldrig ett motsvarande stereoperspektiv. Det bör sägas att många faktiskt föredrar den extrema kanalseparationen du får från ett par hörlurar, så det är inte nödvändigtvis en nackdel.

Elementen i Focal Bathys tillverkas i Focals egen fabrik i Saint-Etienne i Frankrike, och vi lovas att de håller “högsta nivå av precision och intern kvalitetskontroll.”

FOCAL Bathys lifestyle 9
Foto: Focal

Akustiken är genomtänkt

Designen på kåporna i Bathys är hämtad från Focals slutna high-end modeller. Motfasvågen från elementets baksida leds ut ur kåpan för lägsta möjliga dynamiska distorsion. Resonanser från höga frekvenser dämpas så bra som möjligt, så att kåporna läcker minimalt med musik till omgivningen, samtidigt som de håller oväsen ute effektivt.

Konstruktionen gör det också möjligt för elementen att röra sig mer fritt inuti kåporna, eftersom de inte i samma utsträckning utsätts för komprimeringen som följer av stängda hörlurar.

FOCAL Bathys lifestyle 7
Foto. Focal

Brusreducering

Det oväsen som kåporna inte mekaniskt kan stänga ute, tas om hand av den aktiva brusreduceringen.

Tre lägen finns: “Silent” väljs med mycket buller i omgivningen, till exempel på ett flygplan. ”Soft” är närmast som att stänga av ANC och i stället förlita sig på den akustiska dämpningen, men med viss kompensation i basen. “Perfekt för användning på kontoret”, lovas vi.

Totalt 8 mikrofoner används för själva brusreduceringen, för en exakt hantering av omgivande oljud. ANC stängs aldrig av helt, eftersom detta enligt Focal kommer att ge en ojämn ljudupplevelse mellan de olika lägena.

Dessutom Bathys så kallade omgivande ljud, eller transparent läge. Detta vänder på brusreduceringen, så att yttre ljud i stället släpps in. Det kan göra det säkrare att färdas i farlig trafik, när vikten av att inte bli påkörd trumfar önskan om en bullerfri musikupplevelse.

Focal menar att funktionen främst är något du använder när du vill höra din egen röst under mobil- och videosamtal.  Även känd som “sidetone”.

FOCAL Bathys lifestyle
Foto: Focal

DAC-läge för bästa ljudkvalitet

Med en inbyggd 24-bitars/192 kHz DAC kan Focal Bathys mata ut högupplöst ljud från din dator om du ansluter den med en USB-kabel. Detta ska ge det allra bästa ljudet. Dessutom räcker batteriet längre, hela 42 timmar, om vi ska tro Focal.

Lurarna kan också användas med vanlig analog kabel, för DJ – och studioändamål.

Batteritid, snabbladdning och tillbehör

Bathys stöder snabbladdning via USB-C och ger då 5 timmars användning efter 15 minuters laddning. Batteritiden uppskattas till 30 timmar med Bluetooth ANC, 35 timmar med sladd och 42 timmar i DAC-läge.

Medföljande tillbehör är ett fodral för transport, 3,5 mm minijackkabel och en USB-kabel (USB-C). Du måste själv stå för laddaren.

FOCAL Bathys 4
Foto: Focal

Focal Bathys: Pris och tillgänglighet

Focal Bathys finns i butik från andra veckan i oktober. Rekommenderat pris är 799 euro.

Mer info: focal.com

Svensk importör är PL Audio

Topp 10 trådlösa hörlurar med brusreducering

Musik är viktigt året runt, men speciellt på sommaren är hörlurar ett måste. Här är våra favoriter med brusreducering.

Läs mer

Sony WH-1000XM5

Den allra bästa brusreduceringen

Sony överträffar sig själva med nya WH-1000XM5. Klassledande brusreducering, bättre ljud och skönare komfort än någonsin tidigare.

Läs hela testet

Bowers & Wilkins Px7 S2

Bäst ljud i klassen

Px7 S2 är helt enkelt ett par fantastiskt välljudande hörlurar, som dessutom har brusreducering.

Läs hela testet

Sennheiser Momentum 4 Wireless

Efterlängtad uppdatering

Efter tre år har Sennheiser äntligen uppdaterat sina trådlösa Momentum-hörlurar. Och Momentum 4 Wireless är minsann ingen besvikelse!

Läs hela testet

Nura Nuraphone

Anpassar sig efter hörseln

Nuraphone justerar ljudet efter just dina öron. Och de trycker till med sjuka mängder bas tack vare inbyggd subwoofer.

Läs hela testet

Beyerdynamic Amiron Wireless

Världens bästa trådlösa?

Beyerdynamic skojar inte när de bygger trådlösa hörlurar. Amiron är de dyraste – och bästa – vi har testat.

Läs hela testet

AirPods Max

Superb brusreducering och snyggt ljud

Apples första hörlurar är svindyra, men fantastiskt bra. På allt. Nästan.

Läs hela testet

Bang & Olufsen Beoplay H95

Grymt snygg brusreducering från B&O

Vi undrade när highend-klassen skulle få sina första brusreducerande hörlurar. Det är naturligtvis Bang & Olufsen som är först – och Beoplay H95 ger mersmak!

Läs hela testet

Bang & Olufsen Beoplay HX

Mellanklass utan höjdpunkter

Bang & Olufsen har gjort en ny ANC-hörlur till alla som vill ha något billigare än H95.

Läs hela testet
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Med ett kilopris som saffran

Stax elektrostater till ett folkligt pris

Slutna hörlurar för audiofiler.

Hörlurar byggda som högtalare

Kolla in dessa hörlurarna från Focal

Så här ser Sonos första hörlurar ut

Din egen personliga hemmabioupplevelse

Marshall rockar vidare

Löjligt billigt från HiFiMAN

B&O Atelier Edition i norrskensfärger

Topplista: Hörlurar och öronproppar till påskledigheten

Hjälp hörseln med AirPods Pro

Rulla till toppen