test: Beyerdynamic Amiron Wireless

Världens bästa trådlösa?

Beyerdynamic skojar inte när de bygger trådlösa hörlurar. Amiron är de dyraste – och bästa – vi har testat.
Karakter
Beyerdynamic Amiron Wireless
Ljud & Bild tycker
Ljudet av kräm och guld på samma gång! Supernyanserat ljud med massor av detaljer och dessutom effektiv passiv brusdämpning.
Stora, klumpiga och inte hopfällbara. Basen hade kunnat vara mer energisk, och det finns hörlurar där diskanten glänser ännu mer.
Specifikationer
Typ: Over-ear, trådlös, sluten Anslutning: 3,5 mm, BT 4.2 aptX (LL/LDAC), AAC Aktiv brusreducering: Nej Hopfällbara: Nej Mikrofon och fjärrkontroll: Ja Element: 45 mm Tesla Batteritid: 30 timmar Vikt: 380 gram Färg: Svart/metall Webb: fitzpatrick.se
Annons
Annons
forfatter

Om du kan tänka dig ett par highend-hörlurar för ungefär 5 000 kronor – eftersom du är en inbiten musikälskare och bara måste ha det allra bästa ljudet, eller kanske vill ha något riktigt bra att mixa ljud med – och är villig att lägga på nästan lika mycket till för att få dem trådlösa, så finns det bara ett alternativ.

Kapslar in öronen

Amiron Wireless är tyska Beyerdynamics första trådlösa on-ear-hörlurar, alltså hörlurar som är tillräckligt stora för att kapsla in öronen helt och hållet. Det betyder att det finns plats för större element, i detta fall 45 mm. För att få optimal kontroll över ett element, särskilt vid höga ljudtryck, är det viktigt med en kraftfull magnet. Beyerdynamic använder starkare magneter än de flesta och Amiron Wireless har en magnetstyrka på över en tesla, vilket börjar närma sig elementen i stora högtalare. Inga småsaker, med andra ord!

Medan de trådbundna Amiron Home är av öppen typ så är Amiron Wireless slutna. Det gör dem mer användbara när man är på språng. Betrakta dem som en trådlös version av de slutna DT1770 Pro, som vi fortfarande anser vara några av bästa vi har hört för under 10 000 kronor.

Hörlurarna kan styras på höger öronkåpa, där man sveper åt sidan för att hoppa mellan låtar och uppåt eller nedåt för att ändra volymen. Två lätta knackningar med fingret så pausar eller startar musiken.

Annons

Byggkvalitet och komfort

Amiron Wireless dryper av byggkvalitet och komforten är felfri. Det enda vi saknar är att kunna fälla ihop dem. De är stora och ganska så klumpiga. Men de sitter som en dröm på öronen, här kan man njuta av musik i timmar utan att det trycker mot skallen, och på samma gång dämpas ljud utifrån effektivt. Aktiv brusreducering saknas visserligen, men det saknar jag bara när jag ska flyga eller åka kollektivtrafik.

Foto: Beyerdynamic

Skräddarsydd för öronen

I samarbete med audiologer har Beyerdynamic lagt till en möjlighet att anpassa ljudet från Amiron Wireless efter lyssnarens öron. Man laddar ner en app till mobilen, så upprättas en individuell lyssningsprofil efter ett hörseltest. På så sätt kan man skräddarsy ljudet efter sina egna öron. Det här påminner om Nuraphone, som gör ungefär likadant fast helt automatiskt med hjälp av mätningar av örat. Efter anpassningen kan man välja mellan 20 och 100 procents korrigering, eftersom fullständigt korrigerat ljud kan bli lite i överkant. Personligen tyckte jag att det lät mest naturligt med 60 procent, eftersom musiken kunde bli en smula grov i mellanregistret vid full effekt.

Bluetooth

Annons

Bluetooth-anslutningen är väldigt stabil, jag stegade iväg 25 meter från min iPhone X innan ljudet började droppa ut. Bättre ljud med aptX HD stöds och dessutom kortare ljudfördröjning med aptX LL. Eftersom jag är iPhone-användare är bara AAC-kodeken relevant, vilket också finns på plats. Lyssnar man med kabel kan man njuta av högupplöst musik i full kvalitet och parad med en bra hörlursförstärkare får man också allra bäst ljud, ungefär i samma liga som ovan nämnda DT 1770 Pro.

 

Amiron Wireless är stora, klumpiga och inte hopfällbara. Men ett sådant ljud! Foto: Beyerdynamic

 Fantastiskt ljud

Ljudet från Amiron Wireless är det inte många hörlurar – vare sig trådlösa eller trådbundna – som kan mäta sig med. Speciellt sångröster, gitarr och cello återges med en sådan krämig mjukhet och värme att man knappt kunde tror det är sant. I Janelle Monáes R&B-låt I Like That har hennes driviga röst nog knappast låtit bättre.

Mellanregistret har en fyllighet och glöd som man bara inte kan få med billiga hörlurar. Och kantslagen på virveltrumman är spänstiga, fast aldrig skarpa eller hårda. Som jämförelse har Master & Dynamic MW60 en ljusare och mer energisk diskant, där kantslagen och hi-haten är krispigare. Men de kan bara glömma Beyerdynamics kvalitet och musikalitet.

Annons

Klassisk musik är kanske Amiron Wirelesss favoritsysselsättning, och allra helst stora orkesterverk. Som Stravinskijs brutala balett Eldfågeln. Den har en stor ljudbild, där instrumenten placeras med gott om plats mellan sig och med övertonstrukturer som på lättaste vis skiljer mellan altfioler och violiner, och träblås från bleckblås. Kontrasten är strålande, detsamma är kontrollen i bassektionen. I trådlöst läge kanske maximal ljudnivå är lite lägre än vad jag hade kunnat tänka mig, speciellt i musik med hög kontrast och därmed en lägre genomsnittlig nivå än normalt. I sådana fall är det bra att kunna använda kabel ihop med en ordentlig förstärkare. Till exempel Chord Mojo, som trollar fram ännu mer dynamik i hörlurarna.

Annan musik på mer normal ljudnivå, som pop och rock, låter som en dröm med Amiron Wireless. Med ett undantag: om du gillar bas så ska du veta att de här hörlurarna inte är de mest energiska i djupbasregistret. Visst, de går de hela vägen ner i avgrunden och strukturen i bastonerna framträder som i få andra hörlurar. Men jag saknar det riktigt energiska trycket i bastrumman i Without Me och slagverket i A Perfect Circles über-feta Counting Bodies Like Sheep to the Rhythm of the War Drums. I sådana fall kommer man ännu längre med en extern förstärkare, eller så finns det andra hörlurar som fixar just det bättre. Till exempel Nuraphone.

Foto: Beyerdynamic

Slutsats

Att Beyerdynamic Amiron Wireless med prislappen 8 800 kronor är de dyraste trådlösa hörlurarna vi har testat, går lyckligtvis också att höra. Maken till ljud får man leta efter!

Även om musiken är komprimerad via Bluetooth så låter allt oerhört bra när man kopplar in en källa som stöder antingen aptX eller AAC – vilket de flesta gör. Instrumentens klangstruktur kommer fram i rikliga mängder och det är få lurar förunnade att ha en sådan varm, nästan krämig klang.

Annons

Det enda vi saknar är lite mer energi i basregistret. De som gillar väldigt mycket energi i diskantregistret vill nog ha mer av den varan, men vi förstår mycket väl att Beyerdynamic har valt den varma klangbalansen i stället för överdrivna detaljer.

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 39 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
Har du den här produkten?
Sätt ditt betyg.
0 / 6

Your page rank:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.
Annons
Annons

Läs också

Med Samsungs nya projektorer kan du få en enorm bild direkt på väggen hemma i vardagsrummet.
Här är den moderna surroundförstärkaren för dig som vill ha riktigt bra ljud i hemmabion men som vill vara förnuftig med plånboken.
Med absolut alla funktioner man behöver ger Marantz NR1711 stora hemmabioupplevelser i ett slimmat och snyggt format.
Denon har aldrig gjort en bättre surroundförstärkare än jubileumsmodellen AVC-A110.
Alla kamerasystem behöver ett objektiv för porträtt, gärna ett ljusstarkt sådant.
Designmästarna gör det igen. Beolit 20 är en vacker bärbar högtalare som dessutom låter bra.
Fujifilms mellanformatkameror har saknat en bred vidvinkel. Här är den.
Motorola Moto G100 är nästan lika bra som betydligt dyrare mobiler från andra tillverkare. Och så döljer den en intressant överraskning.
Bang & Olufsen Beosound Emerge är en modig avvikelse från hur en multiroom-smarthögtalare kan se ut – och låta.
Det är ingen slump att C22 ser ut som om den är 50 år gammal. Och ingen slump att den låter så bra som den gör.
Old school-tekniken har aldrig varit bättre än i vår tid. McIntosh MC1502 är beviset för de som tvivlar.
SU-R1000 är en av de mest unika förstärkarna vi har sett – och hört – i highend-klassen.
Sonos första bärbara högtalare imponerar med sin integration och bekvämlighet.
Klipschorn fyller 70 år i år. Det firar vi genom att förvandla vårt testrum till ett inferno.
Asus ROG Flow X13 är smidig nog för att bara stoppas ner i väskan och kan dessutom användas som surfplatta. Men den har grafikmuskler i tungviktsklassen.
Den bästa kameran vi har testat har kommit i en mer kompakt version, till ett lägre pris.