TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

TEST Bang & Olufsen Beoplay HX

Mellanklass utan höjdpunkter

Bang & Olufsen har gjort en ny ANC-hörlur till alla som vill ha något billigare än H95.

forfatter
Publicerad 2021-04-29 - 10:00
Karakter
Bang & Olufsen Beoplay HX
L&B tycker
Bra komfort, läcker design. Adaptiv brusreducering. Touch-styrning.
Brusreduceringen är för vindkänslig och påverkar dessutom ljudet ganska så mycket. Ingen röststyrning.
Specifikationer
 • Typ: Over-ear, slutna, trådlösa med ANC
 • Element: 40 mm med neodymmagneter
 • Frekvensomfång: 20–22 000 Hz
 • Aktiv brusreducering: Ja, adaptiv
 • Antal mikrofoner: 6 (2 delade, 2 till tal, 2 till ANC)
 • Impedans (passiv): 24 ohm
 • Känslighet (passiv): 95 dB
 • Batteritid: 35 timmar med ANC och Bluetooth, 40 timmar med bara Bluetooth
 • Röststyrning: Nej
 • App: Bang & Olufsen
 • Anslutning: USB-C, 3,5 mm stereo-minijack, Bluetooth 5.1 (AptX Adaptive, AAC, SBC)
 • Vikt: 360 g
 • Kablar: USB-A till USB-C, 1,25 m, 3,5 mm stereo minijack-kabel, 1,25 m
 • Webb: bang-olufsen.com
Riktpris: 5 200Pr. 2021-04-29 Produktsida

Sedan slutet av 2020 har Bang & Olufsens topphörlurar hetat Beoplay H95. De är fantastiska, men också mycket dyrare än sina föregångare, Beoplay H9.

Beoplay HX är en ny hörlur i den övre änden av premiumklassen, som fyller glappet efter H9 när det gäller pris. X:et i HX ska för övrigt läsas som romerska siffran 10.

Utåt liknar Beoplay HX den kombinerade gaming- och musikhörluren Beoplay Portal, som vi testade nyligen. De enda synliga skillnaderna är mönstret på öronkåporna och två avlånga touch-fält som styr ljudstyrka och in-game chat, som bara finns på Beoplay Portal. Annars både ser de och känns likadana. Priset på de två modellerna är också exakt detsamma.

Beoplay HX är Bang & Olufsens nya alternativ bland brusreducerande hörlurar i den populära premiumklassen. (Foto: Bang & Olufsen)

Alla detaljer är precis vad man förväntar sig av en lyxhörlur för de här pengarna – i synnerhet som när den kommer från Bang & Olufsen: öronkuddar av memoryskum som är överdragna med lammskinn, huvudbygel av aluminium och tyg som andas på vadderingen i huvudbygeln.

Även listan över tekniska data är identisk med Beoplay Portals. Och inget fel i det, de är lysande. Det finns variabel, elektronisk brusreducering (ANC) och det ”hifi-vänliga” Bluetooth-protokollet aptX Adaptive.

Graden av brusreducering kan ställas in steglöst med ett skjutreglage i appen (eller på öronkåpan). Inställningen går från full brusreducering via en nollpunkt och över till att släppa in ljudet från omgivningen genom mikrofonerna (Transparency Mode).

Styrningen görs med ett touch-fält på höger öronkåpa. (Foto: Bang & Olufsen)

Ingen röststyrning

Till skillnad från de flesta andra hörlurar – inklusive Bang & Olufsens egna – finns det ingen inbyggd röststyrning i Beoplay HX. Möjligtvis för att markera skillnaden i funktioner mellan lyxmodellen Beoplay H95 och den billigare Beoplay HX. Men det verkar ändå konstigt när Beoplay Portal som kostar lika mycket har både Google Assistant och Amazon Alexa.

Liksom andra Bang & Olufsen-hörlurar görs styrningen på metallytan på höger öronkåpa. Där kan man starta och stoppa musiken, byta låt och ställa in volym. Styrningen görs med tryckningar och olika svepande rörelser. Man måste också lära sig att undvika att röra vid metallen när man inte vill ändra någonting utan bara rätta till hur hörlurarna sitter på huvudet. Två tryckknappar används för att sätta på och stänga av hörlurarna samt aktivera brusreduceringen.

Läs också Toppfight mellan brusdödare – 12 trådlösa ANC-hörlurar gör upp Vem är kungen av brusreducerande premium-hörlurar? Nya tronpretendenter dyker upp varje månad – men kan de lägga beslag på kronan?

Vindbrus

När vi testade Beoplay Portal klagade vi på vindkänsligheten som gör det svårt att använda hörlurarna utomhus i blåsigt väder. Den här egenskapen har Beoplay HX tyvärr också gemensamt med sin släkting. Även om trafikbuller avlägsnas ganska effektivt så förstärks vindbruset av mikrofonerna och blir mer irriterande än det verkliga bullret från omgivningen.

Detta är naturligtvis inga problem på bussen, tåget eller kontoret, där Beoplay HX dämpar ljudet från medpassagerare och kollegor på ett utmärkt sätt.

Läs också 10 hörlurar för dig som jobbar hemifrån Hörlurar är det vettigaste om man jobbar hemma. Unna dig lyxljud i öronen med någon av de här fantastiska hörlurarna!

Så låter Beoplay HX

Ljudbilden Beoplay HX är välbekant och liknar den i Beoplay Portal (det skulle förvåna mig om det inte var samma element som satt i nästan identiska öronkåpor). Varm och behaglig och utan vassa kanter eller skarp känsla. Basen är rund och fyllig utan att bli för mycket. Röster återges rent och ganska så ofärgat. Man sitter inte och räknar antalet sångare i kören i Koyaanisqatsi, men balansen är fin och man kan lyssna i timmar utan att bli trött. Vilket är viktigt i hörlurar som är gjorda för att ge arbetsro under en hel arbetsdag bland kollegor.

Beoplay HX är snygg att titta på, bekväm att bära och oproblematisk att lyssna på. (Foto: Bang & Olufsen)

Även om den grundläggande ljudkvaliteten finns på plats i Beoplay HX så tillhör den automatiska brusreduceringen de mer brutala. Det är normalt att brusreducering påverkar ljudet av musik i mer eller mindre grad, men här är effekten tydlig på alla ANC-nivåer. Med maximal brusreducering dämpas övertoner och rumsklang rejält, så att man får en känsla av att lyssna i ett rum med tjocka mattor på golvet och väggarna. Med mindre stark brusreducering återvänder en del av luftigheten, men mellanregistret har ett lite ihåligt och rungande ljud.

Bieffekten av den automatiska brusreduceringen är inget man lägger märke till om man sitter i en bullrig buss och popmusiken dundrar i öronen. Men om man använder hörlurarna som avskärmning i mindre extrema miljöer, till exempel på kontoret, där man kanske lyssnar på en podcast eller en bok, är effekten klart hörbar.

Bang & Olufsen Beoplay HX white
Ljudet är OK, men brusreduceringen stjäl mer av musiken än den borde. (Foto: Bang & Olufsen)

Slutsats

Beoplay HX är tänkt som ett nytt alternativ bland brusreducerande hörlurar i premiumklassen. De är lätta och bekväma och enträgna Bang & Olufsen-fans bör ha dem på checklistan. I den här prisklassen finns det dock gott om rivaler och när det gäller ljud och funktion stöter HX på hård konkurrens. Känslighet för vindbrus är ett problem i en produkt som många vill använda när de pendlar. Och brusreduceringen stjäl en större del av musiken än vi är vana vid att höra. Den uppgiften löses både bättre och billigare av exempelvis Sony WH-1000XM4 och JBL Club One. Bristen på inbyggd röststyrning verkar inte heller genomtänkt.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Sinnesro till fyndpris Creative Zen Hybrid ser mycket dyrare ut än de faktiskt är. Och låter så också.
Gnistrande från Sennheiser Efter tre år har Sennheiser äntligen uppdaterat sina trådlösa Momentum-hörlurar. Och Momentum 4 Wireless är minsann ingen besvikelse!
LG lanserar nya öronsnäckor LG: s nya Tone Free öronsnäckor ska sitta som gjutna och lovar fantastiska ljudupplevelser inklusive Dolby Atmos och brusreducering.
FreeBuds-familjen utökas FreeBuds-familjen utökas med Pro 2
Hörlurar från T+A: Toppmodellen är en dröm När T+A gör hörlurar menar de allvar. Toppmodellen Solitaire P är rena konstverket.
En mer tillgänglig Meze-hörlur Med 109 Pro vill Meze erbjuda många av kvaliteterna från sina flaggskepp till ett mycket lägre pris.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend