Sedan slutet av 2020 har Bang & Olufsens topphörlurar hetat Beoplay H95. De är fantastiska, men också mycket dyrare än sina föregångare, Beoplay H9.
Beoplay HX är en ny hörlur i den övre änden av premiumklassen, som fyller glappet efter H9 när det gäller pris. X:et i HX ska för övrigt läsas som romerska siffran 10.
Utåt liknar Beoplay HX den kombinerade gaming- och musikhörluren Beoplay Portal, som vi testade nyligen. De enda synliga skillnaderna är mönstret på öronkåporna och två avlånga touch-fält som styr ljudstyrka och in-game chat, som bara finns på Beoplay Portal. Annars både ser de och känns likadana. Priset på de två modellerna är också exakt detsamma.
Alla detaljer är precis vad man förväntar sig av en lyxhörlur för de här pengarna – i synnerhet som när den kommer från Bang & Olufsen: öronkuddar av memoryskum som är överdragna med lammskinn, huvudbygel av aluminium och tyg som andas på vadderingen i huvudbygeln.
Även listan över tekniska data är identisk med Beoplay Portals. Och inget fel i det, de är lysande. Det finns variabel, elektronisk brusreducering (ANC) och det ”hifi-vänliga” Bluetooth-protokollet aptX Adaptive.
Graden av brusreducering kan ställas in steglöst med ett skjutreglage i appen (eller på öronkåpan). Inställningen går från full brusreducering via en nollpunkt och över till att släppa in ljudet från omgivningen genom mikrofonerna (Transparency Mode).
Ingen röststyrning
Till skillnad från de flesta andra hörlurar – inklusive Bang & Olufsens egna – finns det ingen inbyggd röststyrning i Beoplay HX. Möjligtvis för att markera skillnaden i funktioner mellan lyxmodellen Beoplay H95 och den billigare Beoplay HX. Men det verkar ändå konstigt när Beoplay Portal som kostar lika mycket har både Google Assistant och Amazon Alexa.
Liksom andra Bang & Olufsen-hörlurar görs styrningen på metallytan på höger öronkåpa. Där kan man starta och stoppa musiken, byta låt och ställa in volym. Styrningen görs med tryckningar och olika svepande rörelser. Man måste också lära sig att undvika att röra vid metallen när man inte vill ändra någonting utan bara rätta till hur hörlurarna sitter på huvudet. Två tryckknappar används för att sätta på och stänga av hörlurarna samt aktivera brusreduceringen.
Vindbrus
När vi testade Beoplay Portal klagade vi på vindkänsligheten som gör det svårt att använda hörlurarna utomhus i blåsigt väder. Den här egenskapen har Beoplay HX tyvärr också gemensamt med sin släkting. Även om trafikbuller avlägsnas ganska effektivt så förstärks vindbruset av mikrofonerna och blir mer irriterande än det verkliga bullret från omgivningen.
Detta är naturligtvis inga problem på bussen, tåget eller kontoret, där Beoplay HX dämpar ljudet från medpassagerare och kollegor på ett utmärkt sätt.
Så låter Beoplay HX
Ljudbilden Beoplay HX är välbekant och liknar den i Beoplay Portal (det skulle förvåna mig om det inte var samma element som satt i nästan identiska öronkåpor). Varm och behaglig och utan vassa kanter eller skarp känsla. Basen är rund och fyllig utan att bli för mycket. Röster återges rent och ganska så ofärgat. Man sitter inte och räknar antalet sångare i kören i Koyaanisqatsi, men balansen är fin och man kan lyssna i timmar utan att bli trött. Vilket är viktigt i hörlurar som är gjorda för att ge arbetsro under en hel arbetsdag bland kollegor.
Även om den grundläggande ljudkvaliteten finns på plats i Beoplay HX så tillhör den automatiska brusreduceringen de mer brutala. Det är normalt att brusreducering påverkar ljudet av musik i mer eller mindre grad, men här är effekten tydlig på alla ANC-nivåer. Med maximal brusreducering dämpas övertoner och rumsklang rejält, så att man får en känsla av att lyssna i ett rum med tjocka mattor på golvet och väggarna. Med mindre stark brusreducering återvänder en del av luftigheten, men mellanregistret har ett lite ihåligt och rungande ljud.
Bieffekten av den automatiska brusreduceringen är inget man lägger märke till om man sitter i en bullrig buss och popmusiken dundrar i öronen. Men om man använder hörlurarna som avskärmning i mindre extrema miljöer, till exempel på kontoret, där man kanske lyssnar på en podcast eller en bok, är effekten klart hörbar.
Slutsats
Beoplay HX är tänkt som ett nytt alternativ bland brusreducerande hörlurar i premiumklassen. De är lätta och bekväma och enträgna Bang & Olufsen-fans bör ha dem på checklistan. I den här prisklassen finns det dock gott om rivaler och när det gäller ljud och funktion stöter HX på hård konkurrens. Känslighet för vindbrus är ett problem i en produkt som många vill använda när de pendlar. Och brusreduceringen stjäl en större del av musiken än vi är vana vid att höra. Den uppgiften löses både bättre och billigare av exempelvis Sony WH-1000XM4 och JBL Club One. Bristen på inbyggd röststyrning verkar inte heller genomtänkt.
Läs hela artikeln med LB+
Hösterbjudande
Full tillgång till allt innehåll i 4 veckar
LB+ Total månad
Full tillgång till allt innehåll i en månad
LB+ Total 12 månader
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser