TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

TEST Bang & Olufsen Beoplay Portal

För både musik och spel

Bang & Olufsen försöker slå två flugor i en smäll genom att göra en kombination av hörlurar och gaming-headset.

forfatter
Publicerad 2021-04-18 - 12:00
Karakter
Bang & Olufsen Beoplay Portal
L&B tycker
Gaming-headsetet med klart läckrast design på hela marknaden. Komfort i topp. ANC. Touch-styrning.
Bara till Xbox. ANC är känsligt för vind utomhus. Kostar alldeles, alldeles för mycket. Touch-styrning.
Specifikationer
 • Typ: Over-ear, sluten, trådlös med ANC
 • Element: 40 mm med neodym-magneter
 • Frekvensomfång: 20–22 000 Hz
 • Aktiv brudreducering: Ja, adaptiv
 • Antal mikrofoner: 6 (2 delade, 2 till tal, 2 till brusreducering)
 • Batteritid: 12 timmar med ANC, Bluetooth och Xbox Wireless, 24 timmar med enbart ANC och BT
 • Röststyrning: Google Assistant, Alexa
 • App: Bang & Olufsen
 • Anslutning: Xbox Wireless, USB-C, 3,5 mm minijack, Bluetooth 5.1 (AptX Adaptive, AAC, SBC)
 • Vikt: 282 gram
 • Kablar: USB-A till USB-C, 1m/8 m, 3,5 mm minijack, 1,25 m
 • Webb: bang-olufsen.com
Riktpris: 5 200Pr. 2021-04-18 Produktsida

Gaming är inte längre något som bara är intressant för finniga tonåringar. Det spelas på konsoler, mobiler och datorer överallt och i alla åldersgrupper. Och de största speltitlarna har för länge sedan gått förbi de största Hollywood-filmerna i omsättning.

Med tanke på detta är det inte så konstigt att Bang & Olufsen vill ha sin bit av kakan. I september 2020 ingick de ett sponsoravtal med e-sportteamet Astralis, som återgäldat generositeten genom att dela med sig av sina erfarenheter från de virtuella slagfälten med B&O-gänget i Struer.

Beoplay Portal är den första produkten från Bang & Olufsen som är avsedd för gaming. De kallar den inte för ett headset, utan en trådlös gaming-hörlur. Vilket är exakt just vad den är.

Läs också Ett dussin spellurar Vilket headset ska ligga under granen i år? Läs vårt stora test av 12 av marknadens mest intressanta modeller.

Ser ut som en lyxig hörlur

Designen är omisskännlig B&O, vilket är bra eftersom Beoplay Portal dryper av lyx. Lammskinnsöverdragna öronkuddar, huvudbygel av aluminium och andande textil i bambufibrer är inte vardagsmat inom gaming. På det stora hela ser Portal mest ut som en premium-hörlur. Man hittar också lyxdetaljer som automatisk elektronisk brusreducering (ANC) och det hifi-vänliga Bluetooth-protokollet aptX Adaptive. Och så får man 3D-ljud med Dolby Atmos for Headphones.

Beoplay Portal ser ut som en lyxig hörlur, vilket den är också. Den har bara fått inbyggda gaming-funktioner. (Foto: Bang & Olufsen)

Styrningen görs företrädesvis med touch, dels på öronkåpornas metallsida, dels på två band på baksidan av kåporna där volymen och graden av elektronisk brusreducering ställs in med en glidande fingerrörelse. Det fungerar, men det är inte lika lätt att göra exakta justeringar med styrplattor som med riktiga tryckknappar och rattar. Och när man rör vid öronkåporna för att rätta till headsetet på huvudet så kan allting hända. Och det gör det. De enda funktionerna som har fysiska knappar är av/på/Bluetooth-parning på höger öronkåpa och Xbox-anslutning på vänster.

”Virtuell mikrofonarm”

Tvärtemot normen är Beoplay Portal inte försedd med en mikrofonarm, vilket hade förstört den stilrena designen. I stället har Bang & Olufsen uppfunnit något de kallar för ”virtual boom arm”, där rösten fångas upp med riktningsbestämda mikrofoner. Det är inte den enklaste lösningen – det hade varit en löstagbar mikrofon, som man hittar på de flesta gaming-hörlurar. Men det viktigaste är att det fungerar. Rösten plockas upp lika tydligt som på ett headset med mikrofonarm. Och tydligare än genom de inbyggda mikrofonerna i vanliga trådlösa hörlurar.

Beoplay Portal
Det finns ingen mikrofonarm på Beoplay Portal, men talförståelsen är ändå utmärkt. (Foto: Bang & Olufsen)

Elektronisk brusreducering

ANC är inte vanligt i gaming-headsets, men Beoplay Portal är minst lika mycket en hörlur. Graden av brusreducering kan ställas in steglöst med ett skjutreglage i appen (eller på öronkåpan). Justeringen går från full brusreducering via en nollpunkt och sedan vidare till att släppa in ljudet från omgivningen genom mikrofonerna (Transparency Mode).

Klarar transportbrus, men inte vindsus

Bang & Olufsen har flera års erfarenhet av brusreducering och den fungerar utmärkt i Beoplay Portal. En av situationerna där brusreducerande hörlurar är populära är under transport, där man kan bli av med bullret i flygkabinen eller – mer ödmjukt – bussen. Den uppgiften klarar Beoplay Portal galant. Av naturliga skäl kunde vi inte testa i ett flygplan, men trafikbuller och kontorsbrus dämpas väl. Även om det inte är på samma nivå som Sony WH-1000XM4 – eller Bang & Olufsens egen Beoplay H95.

Men Portal är inte gjord för utomhusbruk! Till och med en lätt bris förvirrar mikrofonerna så att vindsuset förstärks i stället för att stängas av elektroniskt. Man kan hävda att det ur säkerhetssynpunkt är en dålig idé att cykla eller springa med hörlurar på. Men man ska i alla fall vara klar över att det inte är en möjlighet med Beoplay Portal när det är blåsigt.

Gjord för Xbox

De flesta gaming-headsets vi testar kan användas med flera plattformar, medan vissa bara är gjorda för PC. Bang & Olufsen har valt att fokusera på Xbox-användarna. Beoplay Portal har en inbyggd trådlös 2,4 GHz-anslutning till Xbox Wireless. Om man vill använda headsetet med en dator måste man antingen spela med kabel via USB-C eller skaffa en speciell adapter. Att välja Xbox som standard och inte skicka med med en trådlös adapter är en lite förvånande prioritering i en värld där hälften av alla gamers spelar på PC.

Beoplay Portal är speciellt anpassad för att användas trådlöst med Xbox. (Foto: Bang & Olufsen)

Så låter Beoplay Portal

När man trär en hörlur från Bang & Olufsen på huvudet så gör man det med en viss förväntan på ljudkvaliteten. Och här blir den helt uppfylld. B&O har både ingenjörerna och DSP-kraften som krävs för att saker och ting ska bli som de vill.

Med musik är ljudbilden varm och behaglig. Basen är rund och det finns gott om den, men man drunknar inte i muller. Mellan- och diskantregistret är också felfritt. Röster är klara och de spröda övertonerna finns på plats. Även om de sista detaljerna i inspelningen inte markeras och trycks upp i ansiktet på lyssnaren. Det här är en hörlur som är gjord för att trivas med.

Detta gäller även när man spelar. Vissa gaming-headsets ger en mycket mer fysisk upplevelse av explosioner och har listiga algoritmer som framhäver de svagaste ljuden – till exempel fiendens fotsteg i gräset bakom dig. Så jobbar inte Beoplay Portal. I appen kan man anpassa ljudet efter smak och användning, och det finns även en Gaming-inställning. Men tonvikten ligger på avslappnad användning snarare än tävling. Det är helt förståeligt och förnuftigt när man som B&O fokuserar på ”casual gamers”.

Automatisk brusreducering (ANC) stjäl oundvikligen en bit av musiken när oväsen från omgivningen tas bort. I Beoplay Portals fall går det ut över luftigheten och öppenheten. I takt med att reduceringen ökar så upplever man en tilltagande ”garderobseffekt”.

(För) lite av både och

I linje med Bang & Olufsens filosofi riktar sig Beoplay Portal mer mot livsnjutare än fanatiker. En crossover-produkt som kan användas både som hörlur och som gaming-headset.

Det är en god tanke, men resultatet är en produkt som är OK på båda delar, men inte tillräckligt bra på någon av dem.

För det första har Bang & Olufsen, genom att enkelriktat satsa på Xbox, valt bort merparten av alla gamers, som spelar på PC, PlayStation, Nintendo Switch och Mac. Ja, man kan spela med kabel via USB-C eller analog minijack. Men det är inte därför man köper ett dyrt trådlöst headset!

För det andra är inte Beoplay Portal särskilt övertygande som hörlur. Ljudet är utmärkt, men inte så mycket att det motiverar ett pris på nästan dubbelt så mycket som de flesta ANC-hörlurar i premiumklassen. Och den vindkänsliga brusreduceringen är något som vi förväntar oss blir fixad i en framtida version. Antingen i firmware eller på hårdvarunivå.

Beoplay Portal kostar lika mycket som en bra ANC-hörlur och ett spelheadset tillsammans. Och att hålla de två funktionerna åtskilda kan ofta vara en fördel. (Foto: Bang & Olufsen)

Slutsats

Beoplay Portal är en spännande debut för Bang & Olufsen, det är alltid intressant att se kända och erfarna tillverkare försöka sig på nya produktkategorier. Men jag måste säga att jag inte är övertygad av deras första försök.

Xbox-spelare kan glädja sig åt uppmärksamheten, men majoriteten som spelar på PC måste betala extra för en adapter för att kunna använda headsetet. Som ANC-hörlur betraktad är Portal bra, bortsett från vindkänsligheten. Men om det inte är ett oundvikligt krav att en enda hörlur ska klara allting så kan man för samma summa hitta både ett Logitech G733-spelheadset och ett par Beoplay H9 eller Sony WH-1000XM3 som var och en utför sina respektive uppgifter bättre.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
3 Kommentarer
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments

Bra recension men dock saknas ju väldigt viktig information.

Och det är ju att den visst kan anslutas med bluetooth till datorn.
Länk med källa nedanför

https://support.bang-olufsen.com/hc/en-us/articles/360018798877-Can-I-connect-Beoplay-Portal-to-a-computer

Om man endast spelar Xbox och Switch samt använder det på kontoret för musik och samtal, skulle det vara värt det för att slippa använda två olika?

Sinnesro till fyndpris Creative Zen Hybrid ser mycket dyrare ut än de faktiskt är. Och låter så också.
Gnistrande från Sennheiser Efter tre år har Sennheiser äntligen uppdaterat sina trådlösa Momentum-hörlurar. Och Momentum 4 Wireless är minsann ingen besvikelse!
LG lanserar nya öronsnäckor LG: s nya Tone Free öronsnäckor ska sitta som gjutna och lovar fantastiska ljudupplevelser inklusive Dolby Atmos och brusreducering.
FreeBuds-familjen utökas FreeBuds-familjen utökas med Pro 2
Hörlurar från T+A: Toppmodellen är en dröm När T+A gör hörlurar menar de allvar. Toppmodellen Solitaire P är rena konstverket.
En mer tillgänglig Meze-hörlur Med 109 Pro vill Meze erbjuda många av kvaliteterna från sina flaggskepp till ett mycket lägre pris.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend