Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

AI-hörlurar gör att du kan höra enskilda röster i en folkmassa

En ny typ av AI-hörlurar som kallas ”Look Once To Hear” kan helt förändra vårt sätt att lyssna och kommunicera i bullriga miljöer.

Av / 2024-06-01 - 16:59
AI-hörlurar gör att du kan höra enskilda röster i en folkmassa

Föreställ dig att du befinner dig på en livlig flygplats, en konsert eller ett bullrigt café. Runt omkring dig finns ett kaos av ljud – andra människor som pratar, musik som spelas och alla typer av bakgrundsljud. Men tänk om du kunde välja att höra bara en persons röst tydligt mitt i allt detta brus?

Detta är visionen bakom ett nytt forskningsprojekt som leds av forskare från University of Washington och Microsoft. De har utvecklat en ny teknik som de kallar ”Look Once to Hear”, som gör att du kan fokusera på en viss persons tal och samtidigt filtrera bort alla andra ljud. Tekniken byggs sedan in i ett par AI-hörlurar.

Titta en gång för att höra tydligt

Tekniken fungerar genom att man tittar på den person man vill höra i några sekunder, samtidigt som man håller in en knapp på sidan av headsetet. Under dessa sekunder fångar två mikrofoner på höger och vänster sida upp personens unika röstavtryck, även om det finns mycket buller runt omkring.

Detta röstavtryck används sedan av en smartphone-app eller specialiserad enhet för att isolera den personens röst. Även om du tittar bort eller rör på dig kommer du att kunna höra personen tydligt, som om ni vore ensamma i rummet.

AI-headseten använder avancerad maskininlärning för att åstadkomma detta. Mikrofoninspelningarna med bakgrundsbrus bearbetas av ett neuralt nätverk som är tränat för att urskilja och förstärka målpersonens unika röstavtryck.

 

 

Många användningsområden för AI-hörlurar

Forskarna ser framför sig många potentiella användningsområden för tekniken. Den skulle kunna vara användbar för att höra en guide i ett livligt museum eller en lärare i ett klassrum med mycket bakgrundsljud. Den skulle också kunna hjälpa personer med hörselnedsättning som har svårt att följa med i samtal i bullriga miljöer. Att bygga in tekniken i hörapparater är ett naturligt nästa steg.

AI-hörlurarna är i dagsläget på prototypstadiet, men forskarna har visat att det fungerar med vanliga hörlurar kopplade till en liten dator. De hoppas att tekniken så småningom ska kunna byggas in i vanliga smartphones och trådlösa öronsnäckor.

Läs också Det här är inget aprilskämt! Zone är Dysons första bärbara luftrenare som renar både luften från avgaser och partiklar samtidigt som den stänger ute oönskat brus och levererar rent hifi-ljud.

Bättre än brusreducering

Till skillnad från konventionella brusreducerande hörlurar, som blockerar allt ljud, kan man med de nya AI-hörlurarna selektivt välja vilket ljud man vill höra. Det innebär ett betydande framsteg inom ljudbearbetning och har potential att revolutionera hur vi upplever ljud i bullriga miljöer.

KI-hodetelefoner look once to hear - graphics AI
Tekniken skiljer ut det du vill höra och filtrerar bort resten. Illustration: University of Washington

Och översättning då?

När det gäller artificiell intelligens är det lätt att föreställa sig att man också kan införliva direktöversättning från ett främmande språk till det egna modersmålet. Kanske med försökspersonens egen röstsignatur? På så sätt skulle man kunna resa runt i världen utan tolk och förstå det mesta som sägs runt omkring en.

Spionage

Vi kan inte låta bli att undra om teknologin kan användas med onda avsikter. Vad är det som hindrar människor från att spionera på andra? Tja, först måste du isolera rösten hos den person du vill höra. För att göra detta måste du sitta relativt nära och personen måste tala direkt till dig. Mikrofonerna på vardera sidan av huvudet måste vara på samma avstånd från munnen som talar till dig, och sedan kan systemet separera rösten från omgivningen, där varje ljud färdas olika långt till varje öra. Om du sitter för långt bort från personen kommer fasresponsen från rösten inte att skilja sig tillräckligt mycket från den miljö du vill särskilja.

Men det hindrar dig inte från att först gå fram till personen och växla ett vänligt ord, medan en profil av rösten skapas. Och sedan kan man ta ett steg tillbaka och spionera på personen så mycket man vill.

Om den här tekniken ska användas i konsumentprodukter bör den person som ska förstås behöva ge sitt samtycke på något sätt.

Källa: dl.acm.org

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

2 reaktioner på ”AI-hörlurar gör att du kan höra enskilda röster i en folkmassa”

 1. Bo Lindkvist

  Detta verkar vara ett jättestort steg, när det gäller ämnet dålig
  hörsel !
  Detta kommer förmodligen också till användning inom musik och
  ljudtekniken.
  Men som sagt, det tråkiga i allt vad teknisk utveckling gäller så
  kommer det i felaktiga händer och brukas i felaktigt syfte !
  Toppen…..

 2. Bo Lindkvist

  Denna AI-teknik kommer att vara jättebra för dålig hörsel, hoppas den också
  kan användas till fördel vid musikconcerer och ljudteknik.
  När dessa hörlurar används i positivt syfte är det toppen, men som all
  teknisk utveckling så brukas detta i negativt syfte och då orsakar detta
  stora omkostnader för att åtgärda missbruket !
  Tack för ordet, har själv jobbat inom teknisk utveckling….

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Det pirrar i magen efter de här

Vi är bäst - säger Huawei

Oerhört bra batteritid för priset!

Jabras bästa proppar blir ännu bättre

Head-fi: Kolla in de här hörlurarna!

Nya produkter - och nya rykten - från Creative

Hörlurar revolutionerar sättet du lyssnar på

Så går det till på insidan av Sennheiser

Sonos hade ett ess i rockärmen

Med ett kilopris som saffran

Stax elektrostater till ett folkligt pris

Slutna hörlurar för audiofiler.

Rulla till toppen