Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Computex 2024: Nya MEMS-öronproppar från Creative

Creative Labs och xMEMS samarbetar kring öronproppar med chipbaserade element.

Av / 2024-06-07 - 10:49
Computex 2024: Nya MEMS-öronproppar från Creative

Den här veckan pågår Computex-mässan i Taiwans huvudstad Taipei. Det är den största teknologimässan i Asien, och även om datorerna får mest uppmärksamhet (det kan du läsa om på vårt systermedia L&B Home), så finns det nyheter även inom andra områden.

Creative hade ingen monter på mässgolvet, men reste till Taipei för att presentera sina senaste produkter för inbjuden press – och ge en försmak av vad som komma skall.

På senare år har Creative gjort sig ett namn med sina hörlurar, både in-ear och fullstora, och soundbars.

Torsdagens event handlade helt och hållet om hörlurar och öronproppar. Zen Hybrid SXFI och Zen Air SXFI är over ear-hörlurar respektive helt trådlösa öronproppar. Och som namnet antyder är de utrustade med Creatives Super X-Fi-teknik för rumsligt ljud. SXFI används i en rad Creative-produkter, från öronproppar till soundbars, och mjukvaran bakom släpps snart i version 4.0, som ska ge simulerat 9.1.4-surroundljud.

Creatives presentation ägde inte rum på själva Computex-mässan, utan på en restaurang i centrala Taipei (Foto: John Alex Hvidlykke)

Men tillbaka till de två hörlursnyheterna. Zen Hybrid SXFI är ANC-hörlurar med SXFI och en imponerande batteritid på 70 timmar. Så du kan inte bara använda dem på flyget till Asien, du kan också njuta av musik under hela semestern och på flyget hem – utan att behöva ladda dem däremellan. Priset är 100 euro.

Zen Air SXFI är motsvarande öronproppar med ANC och SXFI virtual surround. Batteritiden är ”bara” 12 timmar i öronpropparna och totalt 39 timmar med laddningsfodralet. Priset är 80 euro.

Creatives soundbar Katana får också SXFI (Foto: John Alex Hvidlykke)

Chipbaserat ljud

Men Creative hade också en spännande förhandsvisning av kommande produkter – och inte minst tekniken bakom dem: MEMS (Micro-Electro-Mechanical Systems), som i princip är chipbaserade element. Creative har samarbetat med det amerikansk-singaporeanska företaget xMEMS, som levererar tekniken till företagets senaste öronproppar. I dem sitter ett element utan magnetsystem och talspole, men en 10 mm platt transducer baserad på xMEMS chipteknik. Basområdet täcks dock fortfarande av ett konventionellt dynamiskt element.

Vi har redan hört de första öronpropparna med ett xMEMS-drivelement, Creative Aurvana Ace, som begeistrade vår hörlursexpert Geir Nordby.

Näst på tur är Creative Aurvana Ace SXFI, som låter som en uppgraderad Aurvana-toppmodell, men nu också med SXFI. Vi fick se bilder på de kommande öronpropparna, men ingen tidsram för när de kommer att bli verklighet.

Läs också Nya öronproppar med hybrid-element Från Creative kommer ett par öronproppar med en helt ny sorts element.

Och sedan, i vad som bara kan beskrivas som en kontrollerad läcka, fanns det plötsligt ett fodral på bordet.
”Du har aldrig sett de här, men de kommer under sensommaren…”

”Du har aldrig sett de här, men de kommer under sensommaren…” (Foto: John Alex Hvidlykke)

xMEMS-högtalare på väg

Vad jag inte heller såg, men hörde rykten om, var att xMEMS arbetar med att skala upp sina chipbaserade element till att kunna användas i högtalare. Det kommer förmodligen att bli en ultraplatt (1 mm tunn) högtalare i handflatestorlek. Ryktet säger inte om det kommer att bli en fullregister-högtalare eller om MEMS-tekniken bara kan användas i diskantområdet.

Ljud & Bild specificerar att reseomkostnaderna för detta reportage betalades av tillverkaren.
John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Oerhört bra batteritid för priset!

Jabras bästa proppar blir ännu bättre

Head-fi: Kolla in de här hörlurarna!

Nya produkter - och nya rykten - från Creative

Hörlurar revolutionerar sättet du lyssnar på

Så går det till på insidan av Sennheiser

Sonos hade ett ess i rockärmen

Med ett kilopris som saffran

Stax elektrostater till ett folkligt pris

Slutna hörlurar för audiofiler.

Hörlurar byggda som högtalare

Kolla in dessa hörlurarna från Focal

Rulla till toppen