TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
Nyhet

Dyson lanserar Zone – hörlurar med inbyggd luftrening

Zone är Dysons första bärbara luftrenare som renar både luften från avgaser och partiklar samtidigt som den stänger ute oönskat brus och levererar rent hifi-ljud.

forfatter
Publicerad 2022-03-30 - 15:04

Dyson har precis presenterat Dyson Zone, företagets första bärbara teknikprodukt.

Enligt Dyson själva är den en kombination av hifi-ljud, aktiv brusreducering och personlig luftrening. Dyson Zone bygger på mångårig luftforskning och är en lösning på ett välkänt problem för många människor, nämligen stadsbuller och förorenad luft, skriver tillverkaren i ett pressmeddelande.

Läs också Allergikers dröm Vanliga bordsfläktar får ursäkta oss, vi vill hellre ha en Dyson även om det är dyrt.

”Luftföroreningar är ett globalt problem som påverkar oss överallt. Hemma, i skolan, på jobbet och när vi rör oss – oavsett om det är till fots, på cykel eller med privat- eller kollektivtrafik. Dyson Zone renar luften vi andas in när vi rör oss. Och till skillnad från ansiktsmasker levererar Dyson Zone en fläkt av frisk luft utan att röra ansiktet. Detta görs med hjälp av högpresterande filter och två minipumpar. Efter sex års utveckling är vi därför redo att förse våra kunder med ren luft och ljud överallt”, säger Jake Dyson, chefsingenjör på Dyson.

Dyson Zone
Visiret tar hänsyn till användarens ansiktsform och under utvecklingen har Dyson använt en docka som simulerar mänsklig andning med mekaniska lungor och sensorutrustning som efterliknar hur en människa andas. (Foto: Dyson)

Sex år och 500 prototyper

Dyson Zones luftrenande hörlurar bygger på Dysons 30 åriga erfarenhet av luftflöden, filtrering och motorteknik i både inomhus- och utomhusluft. De små kompressorerna i varje hörlur suger in luft genom ett tvåskiktsfilter och skickar ut två strömmar renad luft genom ett litet visir som inte vidrör ansiktet utan riktar luften över användarens näsa och mun.

Dyson Zone
(Foto: Dyson)

Dyson hävdar att eftersom luftflödet i stort sett är opåverkat av vind utifrån så kan Dyson Zone leverera ”ett fylligt hifi-ljud som är fritt från stadsljud och berikat med avancerad aktiv brusreducering (ANC) och låg förvrängning”.

Innan den färdiga produkten blev klar har Dyson gjort 500 prototyper och provat en mängd olika lösningar på problemet med ljud- och luftföroreningar.

Under utvecklingen har Dyson bl.a. använde en vetenskaplig ”skyltdocka” som simulerar mänsklig andning med hjälp av mekaniska lungor och sensorutrustning. Detta har gjort det möjligt att analysera föroreningar i näsan och svalget och på så sätt välja en filterteknik som förhindrar rök och partiklar att nå ner i lungorna.

Läs också Unik intelligent lampa för unika användare Nyson Lightcycle Morph är helt ensam i sitt slag. Den kan det mesta, men är dålig på att samarbeta.

Vetenskaplig ljudåtergivning och brusreducering

Dyson lovar också att de har hundraprocentig koll på hifi-ljud. Företaget har haft ett team av ingenjörer och ljudspecialister som har skapat en ren och fyllig ljudbild i kombination med hörlurarnas aktiva brusreducering. Trots den lilla formfaktorn har Dyson utvecklat ”ett högpresterande neodymbaserat elektroakustiskt system” i varje hörlur och resultatet påstås vara en mycket exakt återgivning av ljud och musik. Det ser vi fram emot att få testa!

Dyson Zone
Varje människohuvud har en unik form, därför har genomfört omfattande forskning om huvudformer och geometri, så att Zone har optimal passform, både när det gäller visir, huvudbygel och öronkåpor. (Foto: Dyson)

Även brusreduceringen är utvecklad av Dyson. Den avancerade passiva dämpningen och den aktiva brusreduceringen begränsar oväsen från omgivning och trafik, och de gjutna kuddarna runt täcker öronen för ytterligare brusreducering och komfort.

Pris och tillgänglighet

Dyson har ännu inte avslöjat när Dyson Zone kommer att kunna köpas, eller hur mycket den ska kosta.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
OnePlus förnyar Nord-serien Här är allt om de nya mobilerna. Och för första gången får Nord-serien dessutom ett par trådlösa öronproppar.
Trådlösa öronproppar för halva priset Om du går ner ett steg från toppmodellerna så kan du få nästan lika bra ljud för mindre pengar.
Sony WH-1000XM5: Ajöss, brus! Sony överträffar sig själva med nya WH-1000XM5. Klassledande brusreducering, bättre ljud och skönare komfort än någonsin tidigare.
Praktisk laddare och stativ till hemmakontoret Laddar mobilen och öronpropparna och håller ordning på hörlurarna.
Shure ger diamantljud till kolpris Shure Aonic 40 tar efter sin egen storebror och på vissa områden har den billigare modellen övertaget.
PSB-hörlurarna som anpassar sig efter din hörsel PSB M4U 8 mkII har digital brusreducering och anpassar sig efter lyssnarens hörsel. Men de har sina brister.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend