Følg oss på

Sök efter tester, nyheter och recensioner...

TEST Dyson Lightcycle Morph

Ljus till allt

Nyson Lightcycle Morph är helt ensam i sitt slag. Den kan det mesta, men är dålig på att samarbeta.
Karakter
Dyson Lightcycle Morph
Ljud & Bild tycker
Unik och funktionell design med oöverträffad flexibilitet. Anpassar sig automatiskt till de flesta situationer och kan även styras manuellt. Och så lyser den i 60 år!
Fungerar inte med andra Smart Home-enheter eller -ekosystem. Har inte heller inbyggt Wi-Fi. Kostar en smärre förmögenhet.
Specifikationer
 • Typ: Belysning (15,8 W LED-lampa)
 • Trådlöst: Bluetooth 4.0
 • Fungerar med: iOS, Android
 • Ljus: 2700–6500 K, 1120 lm
 • Mått/vikt: 703 x 190 x 527 mm/4,1 kg
 • Brinntid: 181 000 timmar
 • Webb: www.dyson.se

Dyson? Är det inte de som har pås- och sladdlösa dammsugare och de där smarta Airblade-handtorkarna som man brukar se på offentliga toaletter?

Jo, visst är det så, men Dyson har gett sig på andra produkttyper också, och det brittiska företaget som insisterar på att alltid göra saker annorlunda (och bättre) än konkurrenterna har nu totat ihop byggt en helt unik smartlampa, som vi bokstavligen har haft stående på skrivbordet i testrummet.

Anledningen till att LED-lampor brinner ut och blir mindre starka med tiden är värme. Men till Lightcycle Morph har Dyson utvecklat den så kallade Heat Pipe-tekniken som leder bort värme från LED-lamporna. (Foto: Dyson)

Dyson Lightcycle Morph Desk, som den intelligenta bordslampan heter, är en knapp halvmeter hög och gjord av lätt och millimetertunn aluminium-polykarbonat. En perforerad cylinder sticker upp från en tung och rund bas, och strax under halvvägs på stången hittar man en USB-C-kontakt som man till exempel kan använda för att ladda sin mobiltelefon. Längst upp på cylindern finns en flerledad arm som kan vridas 360 grader och även själva lamphuvudet kan vridas så att ljuset riktas mot väggen eller taket.

Men det häftigaste tricket är när armen viks dubbel, då lyser LED-lampan ner genom den lodräta, perforerade cylindern och ger en mjuk glöd som fyller hela rummet med diffust ljus överallt.

Annons

Dold i armen finns Dysons så kallade Heat Pipe-teknik. Det är en passiv värmeledare av koppar, fylld med vatten, som leder bort värmen från LED-lamporna och skapar en oavbruten, energifri kylningscykel som bevarar ljuskvaliteten i upp till 60 år utan att ljuset försvagas med tiden.

Kan anpassa sig efter omgivningen – och dig!

Lampan kan manövreras med ett knappar på den översta armen, men det är inte förrän man laddar ner Dysons app som man på allvar får glädje av sin (dyra) investering.

Lightcycle Morph har sammanlagt sex LED-lampor (tre varma och tre kalla), som simulerar ljusets naturliga färgtemperatur från 2 700 till 6 500 grader Kelvin. Lampans partytrick är nämligen att ljuset kan ställas in automatiskt beroende på var någonstans man befinner sig i världen, plus att ljusstyrkan kan utgå från hur gammal man är. Som Dyson själva säger behöver till exempel en 65-åring fyra gånger så mycket ljus som en 20-åring, och när man dessutom väljer att geo-basera ljuset så anpassas både ljusintensitet och färgtemperatur efter det naturliga ljuset vid den aktuella tidpunkten och platsen.

Dyson Lightcycle Morph är en knapp halvmeter hög och gjord av lätt och millimetertunn aluminium-polykarbonat. En perforerad cylinder sticker upp från en tung, rund bas och strax under mitten av stången sitter en USB-C-kontakt som man till exempel kan använda för att ladda sin mobiltelefon. (Foto: Dyson)

Annons

Allt detta kan bara aktiveras i appen, och det är också där man har en möjlighet att ställa in Dyson Lightcycle Morph manuellt. Lampan kan nämligen ställas in så att den lyser på olika förinstallerade sätt – till exempel Boost-läget som ger extremt starkt ljus i 20 minuter om man sitter och målar rollspelsfigurer eller löder elektronik.

En inbyggd rörelsesensor ser till att lampan tänds när man närmar sig och den släcks om den inte har känt av några rörelser de senaste fem minuterna.

Allt är väldigt smart – även om det med blotta ögat kan vara svårt att skilja mellan lampans ljus när man talar om för den att man först befinner sig utanför Köpenhamn och sedan i Kapstaden i Sydafrika, de båda platserna borde ju ha helt olika ljusförhållanden så här års.

Vi hade också svårt att se skillnaden i ljusstyrka när vi i appen ändrade åldern på användaren och låtsades vara allt från 16 till 80 år!

Lampans flexibla design gör att man kan få en speciell stämningsbelysning där själva lampan lyser med en lugnande orange glöd och mindre andel blått ljus. (Foto: Dyson)

Annons

Flexibel och funktionell

Ändå är Dyson Lightcycle Morph den mest flexibla formen av smart belysning vi någonsin har provat. Ljuset kan nämligen ställas in 100 % manuellt också, plus att det finns en inbyggd ljussensor som automatiskt justerar lampan om ljuset från omgivningen plötsligt ändras, så att den totala ljusstyrkan runt användaren är konstant.

Och sedan ger lampans design användaren många alternativ. Lightcycle Morph kan alltså användas som en vanlig kontorslampa, som stämningsljus, som spotlight och som väckningsbelysning på morgonen, med mera.

Allt styrs dock via Bluetooth, så dels kan lampan inte anslutas till hemmets övriga smarta enheter via det trådlösa hemnätverket, och dels stöds varken Google Assistant eller Siri/Apple HomeKit. Och det är ett litet streck i räkningen för en produkt som annars har så mycket nydanande teknik och dessutom kostar en liten förmögenhet.

Både ljusstyrkan och färgtemperaturen kan ställas in hundra procent manuellt från Dysons app i mobilen. (Foto: Peter Gotschalk)

Slutsats

Av naturliga orsaker har vi inte kunnat testa om LED-lamporna i Dyson Lightcycle Morph verkligen håller i 60 år, men ett som är säkert är att den här lampan inte är byggd för att bli slängd. Det här är en förstklassig design med material och byggkvalitet från översta hyllan.

Annons

Dessutom kan Lightcycle Morph anpassas efter en mängd olika behov, plus har funktioner för att exempelvis vakna på morgonen, lägga sig på kvällen och dessutom stöldskydd.

Så om man letar efter den smartaste designlampan på marknaden kan man inte bortse från Lightcycle Morph. Om man däremot letar efter smart belysning som man vill integrera i sitt befintliga Smart Home-system, är Dysons lampa tyvärr inte aktuell.

Läs alla artiklar i 1 vecka för 1 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.

ngen bindningstid Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?
forfatter
Skrevet av

(f. 1973): Utvecklingsredaktör och journalist. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

1 Comment

 1. Bengt

  2020-10-14 at 14:43

  Att använda s.k. ”heat pipes” för att kyla halvledare är inte något som Dyson uppfunnit! Det gör t.ex. de flesta luftburna CPU kylare. Även sådana som sitter laptoppar. Skoj att de anstränger sig, dock. Kul lampa! Gillar designen.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Redaktionen rekommenderar

Läs också

Nyson Lightcycle Morph är helt ensam i sitt slag. Den kan det mesta, men är dålig på att samarbeta.

Nyson Lightcycle Morph är helt ensam i sitt slag. Den kan det mesta, men är dålig på att samarbeta.

Nyson Lightcycle Morph är helt ensam i sitt slag. Den kan det mesta, men är dålig på att samarbeta.

Nyson Lightcycle Morph är helt ensam i sitt slag. Den kan det mesta, men är dålig på att samarbeta.

Nyson Lightcycle Morph är helt ensam i sitt slag. Den kan det mesta, men är dålig på att samarbeta.

Nyson Lightcycle Morph är helt ensam i sitt slag. Den kan det mesta, men är dålig på att samarbeta.

Nyson Lightcycle Morph är helt ensam i sitt slag. Den kan det mesta, men är dålig på att samarbeta.

Nyson Lightcycle Morph är helt ensam i sitt slag. Den kan det mesta, men är dålig på att samarbeta.

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2020 Publish AS

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
© 2021 Publish AS – Ljud & Bild följer Pressombudsmannens etiska regler för press, TV och radio. Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut innehåll från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Du får inte använda innehåll, inklusive (men inte begränsat till) ikoner och utmärkelser, för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. Obs! Artiklar som ligger utanför plustjänsten är ”friköpta” från betalväggen av tillverkaren/leverantören i fråga.