Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Meze Audio Alba: Rimliga öronsnäckor med hi-fi-ambitioner

Meze Audio tillverkar många dyra saker, men Alba är ett par överkomliga öronproppar. Men det finns ändå anledning att ha höga förväntningar.

Av / 2024-06-24 - 08:01
Meze Audio Alba: Rimliga öronsnäckor med hi-fi-ambitioner

Meze Audio Alba är ett par in-ear hörlurar som lovar att ge högkvalitativt ljud till en bredare publik än sin mycket dyrare storebror Advar. Namnet Alba, som betyder ”första ljuset” på rumänska, ska ge oss en inkörsport till Meze Audios signaturljud.

Meze-Audio-Alba-IEM-09
Foto: Meze Audio

Alba är designad för både estetik och funktionalitet. Öronpropparna har en skimrande yta som ger dem en pärlemorkänsla, medan själva konstruktionen är utformad för att vara extra hållbar i en zinklegering belagd med anodiserad aluminium.

Läs också Musik låter sällan mer inbjudande Meze Audio 109 Pro är ett sagolikt stycke hantverk som ser lika bra ut som det låter.

Ljudmässigt utlovar Alba ”en neutral profil med en touch av värme”. Med ett 10,8 mm dynamiskt element och ett frekvensområde på 15 Hz till 25 kHz siktar Alba på att ge oss en levande och detaljerad ljudupplevelse.

Meze-Audio-Alba-IEM-05 copy
Foto: Meze Audio

En intressant funktion är den medföljande USB-C-adaptern med inbyggd DAC (Digital-till-Analog-omvandlare). Adaptern är utvecklad av Meze själva och gör det möjligt att ansluta Alba till alla musikkällor med en USB-C-anslutning, inklusive den senaste iPhone 15. Adaptern har också en LED-indikator som tänds när den är korrekt ansluten.

Läs också Meze Audio 99 Classics Det är brasmys och värme för hela slanten i Mezes trälurar.

Alba levereras med silikonproppar i fyra storlekar för att säkerställa en bra passform och tätning. Öronpropparna har en impedans på 32 Ω vid 1 kHz och en ljudtrycksnivå på 109 dB SPL/V vid 1 kHz, vilket utlovar god effektivitet och dynamik.

Meze-Audio-Alba-IEM-16
Foto: Meze Audio

Meze Audio Alba: Pris och tillgänglighet

Med ett pris på 159 euro (vi räknar med att det blir drygt 2 000 svenska kronor med svensk moms) är Alba en bra bit billigare än den tuffa konkurrenten Sennheiser IE 300. Med andra ord är det ett prisvärt alternativ för ljudentusiaster som vill uppgradera ljudkvaliteten i sina trådlösa öronproppar utan att behöva investera i en dyr high-end-modell.

Alba finns tillgänglig nu via Meze Audios hemsida, och vi förväntar oss att se dem hos utvalda återförsäljare här i landet inom kort.

Mer info: mezeaudio.com

Meze-Audio-Alba-IEM-package Meze-Audio-Alba-IEM-Vlad-Toca copy Meze-Audio-Alba-IEM-15 Meze-Audio-Alba-IEM-14 Meze-Audio-Alba-IEM-10 Meze-Audio-Alba-IEM-04 Meze-Audio-Alba-IEM-03 Meze-Audio-Alba-IEM-02 Meze-Audio-Alba-IEM-01 Meze-Audio-Advar-headphone-05
<
>
Foto: Meze Audio
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

De här går i 100 timmar

Creatives senaste har ett partytrick

Öppna öronproppar från Beyerdynamic

Det pirrar i magen efter de här

Vi är bäst - säger Huawei

Oerhört bra batteritid för priset!

Jabras bästa proppar blir ännu bättre

Head-fi: Kolla in de här hörlurarna!

Nya produkter - och nya rykten - från Creative

Hörlurar revolutionerar sättet du lyssnar på

Så går det till på insidan av Sennheiser

Sonos hade ett ess i rockärmen

Rulla till toppen