Focal Spirit One

Mogen frukt

De har använt tiden väl hos franska Focal. Spirit One har blivit en helgjuten hörlur för folk som rör på sig.

Egentligen håller Focal mest på med högtalare. Men de har uppenbarligen tänkt att steget över till hörlurar inte kan vara stort för en högtalartillverkare. De har ägnat mer än tre år åt sin första hörlur och använt sig av sina erfarenheter från högtalarutvecklingen för att skapa Spirit One. Som har blivit en välgjord, gedigen och välljudande hörlur som passar lika bra hemma som till iPoden.

Kåporna är slutna och dämpar oväsen väldigt bra. Här finns ingen aktiv brusreducering, bara gedigna kåpor. Focal hävdar att de dämpar ljud med upp till 20 dB, vilket är i klass med hörlurar som har aktiv brusreducering. I praktiken visar sig dock inte dämpningen fungera fullt lika bra som den aktiva tekniken, men väldigt bra om man jämför med vanliga hörlurar.

Inte oväntat är Spirit One försedd med en löstagbar kabel, med inbyggd mikrofon och fjärrkontroll till mobilen. Med volymkontroll. Kvaliteten är mycket välgjord i alla led, och praktiskt nog kan kåporna vikas inåt så att de tar mindre plats. Med på köpet får man en tygpåse och ett hårt etui för förvaring.

Prestanda
Focal-lurarna är tillräckligt lättdrivna för en smartmobil men fungerar ännu bättre med en separat hörlursförstärkare. Då blir dynamiken mer potent och man får ett högre ljudtryck. Bakom de röda tygkuddarna på insidan av kåporna sitter 40 mm stora membran av Mylar och titan.

Spirit One är bekväma att ha på sig, även under längre stunder. Kuddarna täcker visserligen runt ytterörat och pressar alltså ytterörat mot huvudet, så om man är nyfiken på komforten rekommenderar vi att man provar innan man köper. Ljudkvaliteten lär dock passa de flesta.

Ljudet kan uppfattas som alltför behärskat, på gränsen till tamt. Och det sprutar inte av dynamik på samma sätt som med ett par Beats by Dr. Dre från Monster, fast å andra sidan är klangbalansen mycket bättre. Basen är inte lika mäktig och djup som i RZA-hörluren från WeSC, men har utmärkt definition och dynamisk kontrast. I mellanregistret återges röster med silkeslen perfektion, det enda jag saknar är tydligare definierade smådetaljer och en smula bättre transparens i diskanten. Precis som med Philips Fidelio L1 går det att lyssna i timtal på Spirit One utan att bli trött i öronen.

Sammanfattning
Focals första hörlurar är ett välkommet tillskott till det ständigt växande utbudet av kvalitetshörlurar. De låter förvånansvärt öppet och ärligt, med otroligt bra balans i ljudbilden. Det enda jag saknar är skarpare fokus och mer potent dynamik. Spirit One har en spelstil som kan kännas väl behärskad, men i gengäld är den mjuka och varma klangen otroligt behaglig – rent sagt vanebildande. Efter att ha lyssnat på musik i högtalare en hel dag kändes det som om själsfriden infann sig när jag till slut satte på mig Focal-lurarna.

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.
Ingen bindningstid
Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.