TEST AV Sony KDL-50W805BBN

Lyxbild till budgetpris

Sonys nya budgetmodell 50W805 har inte vÀrldens mest spÀnnande utseende eller den tyngsta funktionslistan, men jösses en sÄdan bildkvalitet! Vi har knappt sett bÀttre för pengarna.

Ljud & Bild tycker:
Sony 50W805 Ă€r en mellanstor skĂ€rm med utmĂ€rkta fĂ€rger och en speciellt imponerande kontrast och svĂ€rta i bĂ„de ljusa och mörka omgivningar. Designen Ă€r minimalistisk men ser lĂ„ngtifrĂ„n ”billig” ut. Ett mycket bra köp!
Ljudet Àr inget att skriva hem om och fjÀrrkontrollen har sett bÀttre dagar. TV:n Àr dessutom inte den bÀsta för vÀggmontering.

SE gullikon 2014.indd

50W805BBN har ett smalt och stilrent utseende. Ramen runt bildpanelen Ă€r bara nĂ„gon millimeter tjock, med böjda kanter av svarteloxerad, borstad aluminium som tillsammans med den kromade foten ger TV:n ett ganska sĂ„ exklusivt och pĂ„kostat utseende. Det vilar inget ”plastic fantastic” över den hĂ€r modellen.

TV:n Ă€r förhĂ„llandevis smal Ă€ven pĂ„ baksidan, men nederst dĂ€r elektronik och kylning sitter sticker den ut markant mycket bakĂ„t. Det tycker vi Ă€r lite konstigt i och med att Sony-skĂ€rmen dessutom har en separat strömförsörjning, och dessutom tycker vi att anslutningarna hade kunnat vara mer praktiskt placerade. Om du vill hĂ€nga TV:n pĂ„ vĂ€ggen sticker den ut ungefĂ€r 5 centimeter frĂ„n vĂ€ggen. Det ingĂ„r ”distanser” som gör att man kan anvĂ€nda bordsstativet som vĂ€ggfĂ€ste. Stativet Ă€r dĂ€remot litet och nĂ€tt och gör att TV:n kan stĂ„ nĂ€ra vĂ€ggen utan att foten Ă€r i vĂ€gen.

AnvÀndning och finesser
Sonys trofasta monolit-kontroll kan verka lite traditionell nĂ€r det gĂ€ller knapplayout och utseende. Å andra sidan reagerar menyerna blixtsnabbt pĂ„ kommandon, vilket bidrar till att ge en mer bekvĂ€m anvĂ€ndarkĂ€nsla. PĂ„ smartsidan Ă€r Sony-TV:n utrustad med en rad appar som Netflix och YouTube. Andra kommersiellt intressanta appar lyser med sin frĂ„nvaro i dagslĂ€get, men det finns förhoppningar om att de uppdateras under sommaren.

Bildkvalitet
50W805BBN Ă€r utrustad med Sonys X-Reality Pro-bildbehandling, som kontinuerligt övervakar och optimerar bilden. Kontrast, skĂ€rpa och fĂ€rgĂ„tergivning anpassas efter materialet pĂ„ ett intelligent sĂ€tt. Och Ă€ven om detta Ă€r nĂ„got som ”alla” tillverkare skryter med sĂ„ har vi varit imponerade över Sonys bildbehandling de senaste Ă„ren.

Just detta Ă€r nya 50W805BBN ett bra exempel pĂ„. Den lyckas pĂ„ ett mĂ€sterligt sĂ€tt visa fĂ€rger med ordentligt tryck, utan att fĂ€rgerna blir för starka för sitt eget bĂ€sta. FĂ€rgerna Ă„terges i glidande, sömlösa övergĂ„ngar utan fula schatteringar – eller ”color banding” som det heter pĂ„ facksprĂ„k. Resultatet Ă€r en naturlig och livlig bild som ger sagolika upplevelser med alla typer av bildmaterial.

De fina fÀrgerna hade naturligtvis varit förgÀves om svÀrta och kontrast varit av den livlösa sorten. Men nej dÄ, Sony-skÀrmen imponerar dÀr ocksÄ, skÀrmen Àr verkligen svart som natten nÀr bildmaterialet krÀver det! MÄhÀnda inte riktigt i plasma- eller OLED-klass, men ÀndÄ kolsvart för att vara LCD. BÀst av allt Àr att 50W805BBN i motsats till mÄnga andra LED-baserade LCD-skÀrmar har en mycket jÀmn ljusfördelning över hela skÀrmen, faktiskt den bÀsta vi kan pÄminna oss ha sett. Sammantaget Àr det inte illa för en TV i tiotusenkronorsklassen!

Ljudkvalitet
Bilden mÄ vara lÀcker, men detsamma kan inte sÀgas om ljudet. Utan rejÀlt dimensionerade högtalare blir Sony-skÀrmen tunn, utan nÀmnvÀrd bas och utan kraft i mellanregistret som ska Äterge röster. Ljudupplevelsen Àr sÄ tam att vi rekommenderar alla att ta med en separat ljudlimpa i budgeten nÀr de köper W805.

Slutsats
KDL-50W805BBN Àr en smal och diskret TV med gott om fina kvaliteter. FjÀrrkontroll och styrning kan visserligen verka lite gammaldags i en tid nÀr konkurrenterna har pekfjÀrrar. De inbyggda högtalarna Àr ocksÄ av enklare sort, utan sÀrskilt mycket tryck i ljudet. Sony imponerar dock dÀr det rÀknas mest: HÀr fÄr du en TV med gnistrande kontrast och fÀrger, samt en imponerande svÀrta och ljuskontroll. En av vÄra solklara favoriter i prisklassen!

Fakta & Betyg:
  • 50-tums 3D LED-LCD, 1920x1080
  • X-reality Pro-bildbehandling
  • 4 HDMI, 2 USB
  • DVB-C, DVB-S, DVB-T
  • Optisk ljudutgĂ„ng
  • Pris: 9 000 kr
  • sony.se
  Pris: 9,000,-
  Les ogsÄ
  TEST: Samsung QE55Q7F

  Highend-TV till lÄgpris

  Samsungs billigaste highend-TV Àr anvÀndarvÀnlig och har fÀrgsprakande bild i en lÀcker inpackning.
  TEST: Bang & Olufsen BeoVision Eclipse 55

  Storartad highend-TV

  Bang & Olufsens senaste TV-kreation, BeoVision Eclipse, Àr en av de bÀsta TV-apparaterna du kan köpa för pengar just nu.
  TEST: Vogel’s MotionSoundMount Next 8375

  FlatskÀrm i rörelse

  Vogels Àr mÀstare pÄ motorstyrt stÄl, kan de göra ljud ocksÄ?
  TEST: Philips 55POS9002

  Magisk ­kontrast!

  Philips har tagit OLED och kryddat med sitt Ambilight-omgivningsljus. Resultatet Àr 55POS9002, en TV med en bild utöver det vanliga.
  TEST: LGOLED55B7V

  Vidunderlig bild

  LG:s prisvÀrda OLED55B7V Àr ett av de bÀsta TV-köpen du kan göra just nu.
  TEST: Samsung The Frame UE65LS003

  TV-konst pÄ vÀggen

  Samsungs senaste kreation kan absolut pÄminna om en tavla. Men The Frame Àr framför allt en utmÀrkt TV som Àr lÀtt att leva med i vardagsrummet.
  TEST: TCL U55C7006

  PrisvÀrd nykomling

  TCL:s nya 55C7006 kan skryta med Android-TV, 4K-upplösning och HDR för en överraskande billig peng. Är det en kinesisk comeback pĂ„ gĂ„ng?
  TEST: Panasonic TX-65EZ950E

  OLED-referensen

  Panasonic bevisar att de fortfarande tillhör de absolut bÀsta nÀr det gÀller bildkvalitet.
  TEST: Loewe Bild 7

  OLED i lyxutförande

  Hur mycket lyx-OLED fĂ„r man för 54 000 kronor – och hur smart Ă€r det?
  TEST: Samsung QE65Q9F QLED

  Samsungs kvantsprÄng

  Samsungs nya flaggskepps-TV utlovar en banbrytande bildkvalitet som pĂ„ flera omrĂ„den till och med övertrĂ€ffar de bĂ€sta OLED-skĂ€rmarna. Är QLED med Quantum Dot nĂ€sta stora grej?
  TEST: Sony KD-65A1BAEP

  Ett stort steg för Sony

  Sonys nya OLED-TV imponerar med rÄlÀcker bildkvalitet, maffigt ljud och innovativ design.
  TEST: LG OLED65E7V

  Grym bildmaskin

  LÀcker design och utsökt bildkvalitet gör LG:s OLED-skÀrm till en sÀker vinnare.
  Support Prenumeration

  VÄrt kundcenter hjÀlper dig om du har frÄgor eller behöver hjÀlp med din prenumeration.

  Du kan skicka mail eller kontakta oss pÄ telefon

  MĂ„ndag- Fredag

  0900 – 1130 ock 1230 – 1500.

  Support Tlf: 08-411 49 90
  Support: prenumeration@ljudochbild.se
  ×