annonse
annonse
annonse

Sony KDL-50W805BBN

Lyxbild till budgetpris

Sonys nya budgetmodell 50W805 har inte världens mest spännande utseende eller den tyngsta funktionslistan, men jösses en sådan bildkvalitet! Vi har knappt sett bättre för pengarna.

Sony 50W805 är en mellanstor skärm med utmärkta färger och en speciellt imponerande kontrast och svärta i både ljusa och mörka omgivningar. Designen är minimalistisk men ser långtifrån ”billig” ut. Ett mycket bra köp!
Ljudet är inget att skriva hem om och fjärrkontrollen har sett bättre dagar. TV:n är dessutom inte den bästa för väggmontering.

SE gullikon 2014.indd

50W805BBN har ett smalt och stilrent utseende. Ramen runt bildpanelen är bara någon millimeter tjock, med böjda kanter av svarteloxerad, borstad aluminium som tillsammans med den kromade foten ger TV:n ett ganska så exklusivt och påkostat utseende. Det vilar inget ”plastic fantastic” över den här modellen.

TV:n är förhållandevis smal även på baksidan, men nederst där elektronik och kylning sitter sticker den ut markant mycket bakåt. Det tycker vi är lite konstigt i och med att Sony-skärmen dessutom har en separat strömförsörjning, och dessutom tycker vi att anslutningarna hade kunnat vara mer praktiskt placerade. Om du vill hänga TV:n på väggen sticker den ut ungefär 5 centimeter från väggen. Det ingår ”distanser” som gör att man kan använda bordsstativet som väggfäste. Stativet är däremot litet och nätt och gör att TV:n kan stå nära väggen utan att foten är i vägen.

Användning och finesser
Sonys trofasta monolit-kontroll kan verka lite traditionell när det gäller knapplayout och utseende. Å andra sidan reagerar menyerna blixtsnabbt på kommandon, vilket bidrar till att ge en mer bekväm användarkänsla. På smartsidan är Sony-TV:n utrustad med en rad appar som Netflix och YouTube. Andra kommersiellt intressanta appar lyser med sin frånvaro i dagsläget, men det finns förhoppningar om att de uppdateras under sommaren.

Bildkvalitet
50W805BBN är utrustad med Sonys X-Reality Pro-bildbehandling, som kontinuerligt övervakar och optimerar bilden. Kontrast, skärpa och färgåtergivning anpassas efter materialet på ett intelligent sätt. Och även om detta är något som ”alla” tillverkare skryter med så har vi varit imponerade över Sonys bildbehandling de senaste åren.

Just detta är nya 50W805BBN ett bra exempel på. Den lyckas på ett mästerligt sätt visa färger med ordentligt tryck, utan att färgerna blir för starka för sitt eget bästa. Färgerna återges i glidande, sömlösa övergångar utan fula schatteringar – eller ”color banding” som det heter på fackspråk. Resultatet är en naturlig och livlig bild som ger sagolika upplevelser med alla typer av bildmaterial.

De fina färgerna hade naturligtvis varit förgäves om svärta och kontrast varit av den livlösa sorten. Men nej då, Sony-skärmen imponerar där också, skärmen är verkligen svart som natten när bildmaterialet kräver det! Måhända inte riktigt i plasma- eller OLED-klass, men ändå kolsvart för att vara LCD. Bäst av allt är att 50W805BBN i motsats till många andra LED-baserade LCD-skärmar har en mycket jämn ljusfördelning över hela skärmen, faktiskt den bästa vi kan påminna oss ha sett. Sammantaget är det inte illa för en TV i tiotusenkronorsklassen!

Ljudkvalitet
Bilden må vara läcker, men detsamma kan inte sägas om ljudet. Utan rejält dimensionerade högtalare blir Sony-skärmen tunn, utan nämnvärd bas och utan kraft i mellanregistret som ska återge röster. Ljudupplevelsen är så tam att vi rekommenderar alla att ta med en separat ljudlimpa i budgeten när de köper W805.

Slutsats
KDL-50W805BBN är en smal och diskret TV med gott om fina kvaliteter. Fjärrkontroll och styrning kan visserligen verka lite gammaldags i en tid när konkurrenterna har pekfjärrar. De inbyggda högtalarna är också av enklare sort, utan särskilt mycket tryck i ljudet. Sony imponerar dock där det räknas mest: Här får du en TV med gnistrande kontrast och färger, samt en imponerande svärta och ljuskontroll. En av våra solklara favoriter i prisklassen!

Bästa pris på Sony KDL-50W805BBN
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  • 50-tums 3D LED-LCD, 1920x1080
  • X-reality Pro-bildbehandling
  • 4 HDMI, 2 USB
  • DVB-C, DVB-S, DVB-T
  • Optisk ljudutgång
  • Pris: 9 000 kr
  • sony.se
Pris: 9000,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.