TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

Samsung UE55ES6805

Nästan komplett

Samsungs nya 6-serie bjuder på otroligt många finesser och hög bildkvalitet till ett rimligt pris.

forfatter
Publicerad 2012-08-24 - 13:57
L&B tycker
Enastående färger Djup svärta
Visst ljusläckage
Specifikationer
 • 55-tums LED-TV
 • 1920 x 1080-upplösning
 • 3 HDMI
 • DVB-T2/MPEG4
 • SmartHUB-nätportal
 • Dual core-processor

Ingen kan förneka att Samsung har varit en viktig trendsättare på TV-marknaden de senaste åren. Koncept som LED med smal design, 3D och nu senast Smart-TV har inneburit att Samsung fungerat som innovatören alla andra märken har fått rätta sig efter, och förra årets toppmodell 55D8005 var en av TV-apparaterna som sålde bäst. Modellen vi testar här är däremot 55ES6805, en något nedbantad version av den nya toppmodellen 55ES8005 men som ändå har många nymodigheter.

Användning och funktioner
UE55ES6805 har inte samma funktioner för röst- och rörelsestyrning – så kallad ”Smart Interaction” – som Samsungs LED- och plasmamodeller i 8-serien, men den har däremot en kraftfull dual core-processor som stöd för de många smartfunktionerna. Samsungs SmartHUB är otroligt välutrustad med både förnuftiga och oförnuftiga tjänster, vissa av dem lokalt förankrade. Väl så viktigt är att Samsung-skärmen reagerar snabbt på kommandon och att menysystemet är enkelt och överskådligt. Samsung har alltid satt användarvänligheten i högsätet, och det gäller även den här TV:n.

Bildkvalitet
UE55ES6805 är utrustad med en LCD-panel med kantmonterade lysdioder och Samsungs egen Micro Dimming-teknik som justerar ljusstyrkan individuellt i olika delar av kantljuset. Detta får dock inte förväxlas med äkta LED-bakljus där ett stort antal lysdioder sitter bakom skärmen, men rent teoretiskt ger det ändå en bättre kontroll av ljusmängden än vanlig kant-LED.

Samsung-skärmen har inte speciellt bra standardinställningar. Som vanligt möts vi av en färgsprakande, men ganska så onaturlig bild när vi sätter på den första gången. För den som föredrar naturliga färger passar filmläget mycket bättre för blandat TV-tittande. Med detta levererar Samsung en färgåtergivning som är bland de bästa i hela testet, och en klar förbättring mot föregående års modeller. UE55ES6805 kommer faktiskt väldigt nära Sony 55HX855:s starka och naturliga färger. När vi tittar på sportsändningar som fotboll och friidrott ser vi också att Samsung lyckas behålla ungefär lika mycket skärpa i snabba rörelser. Inte illa alls med tanke på att Samsungs TV kostar ett par tusenlappar mindre och dessutom kan skryta med väl så kraftfulla smart-funktioner!

En annan av Samsung-skärmens styrkor är den goda svärtan, som är rekordsvart för att vara en LED-skärm. Den får fram många detaljer i mörka scener som försvinner i grått hos Panasonic och Grundig. Jämfört med Sony saknar dock UE55ES6805 lite ljuskontroll och emellanåt kan vi skymta en aningen ojämn ljusfördelning bakom skärmen.

Ljudkvalitet
Samsungs LED-skärmar har aldrig varit kända för att ha ett speciellt bra ljud. Gång på gång har vi kritiserat dem för att vara lika tunna i ljudet som de ser ut, men det senaste året har det skett en klar förbättring. Ljudet har nu blivit klart fylligare och renare, så mycket att man faktiskt kan titta på musik, film och sport utan att programmen är ansträngande att lyssna på. Helt klart ett steg i rätt riktning, även om vi fortfarande rekommenderar en separat ljudlimpa eller hemmabioanläggning när man tittar på film.

Slutsats
UE55ES6805 är en nedbantad version av Samsungs 8-serie men mycket av bildkvaliteten och finesserna finns kvar, och till ett attraktivt pris. Bildkvaliteten är helt i toppklass och kommer nära testets allra bästa, och till ett lägre pris. Därför tvekar vi inte en sekund att utse Samsung till Bästa köp!

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

Också i detta test:

Sharp LC-70LE836

Kolossal filmskärm

Sharps nya 70-tummare är en rekordstor drömskärm för film- och sportgalningar!

Stor och ljusstark bild Bra svärta och kontrast
Något ojämna rörelser Begränsad synvinkel

Samsung PS64E8005

Design-plasma

Samsungs stora plasma har rena linjer och en uppseendeväckande design.

Superb skärpa Fina färger
Svagt surrande skärm

Panasonic TX-P50VT50

Herre på täppan?

I åratal har Panasonics bästa plasmamodeller ansetts som referenser för bildkvalitet. Årets modell är ytterligare förbättrad, men nu börjar konkurrenterna flåsa Panasonic i nacken …

Färger av referensklass Djup svärta
Aningen begränsad ljusstyrka

Grundig 55 VLE 9270

Mycket för pengarna

För dig som vill ha en enkel TV med bra prestanda är Grundigs nya skärm ett intressant alternativ.

Bra synvinkel Bra skärpa
Begränsad svärta

LG 55LM760T

Koreansk utmanare

LG ställer upp med en TV som påminner om rivalen Samsung när det gäller design – men hur är det med bilden?

Bra kontrast och färger
Skärmreflektioner

Sony KDL-55HX855

Superbra allroundare

Med den här modellen visar Sony att de fortfarande är att räkna med när det gäller. 55HX855 är helt enkelt förvånansvärt bra!

Mycket bra kontrast. Få reflektioner.
Tunt ljud

Panasonic TX-L55DT50

Japansk LED-satsning

Panasonic är mest kända för sina plasmaskärmar men i år släpper de också flera intressanta LED-modeller, inklusive mellanmodellen DT50.

Bra synvinkel. Bra skärpa.
Begränsad svärta
forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Vi testar den nya 2022-versionen av The Frame Årets version av Samsung The Frame ser ännu mer ut som en tavla tack vare en mattare skärmyta. Och så kan den ställas på högkant!
Nya QLED-TV-apparater från... Sharp?! Sharp är tillbaka i Norden och presenterar en ny Android TV-serie med QLED-teknik och inbyggt ljud från Harman Kardon!
TCL lanserar 98-tummare till rekordpris Drömmer du om en riktig biograf hemma? TCL slår ett slag för de riktigt stora TV-skärmarna med 98C735.
LG avslöjar ny design-TV En potentiell utmanare till Samsung The Frame?
Här är Star Wars-TV:n The force is strong with this one...
Är detta Samsungs bästa TV hittills? Uppföljaren till en av förra årets bästa TV-apparater har precis gästat testrummet! Samsung QN95B har fått en rad förbättringar – men också ett par saker vi retar oss lite på.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend