TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

Samsung PS64E8005

Design-plasma

Samsungs stora plasma har rena linjer och en uppseendeväckande design.

forfatter
Publicerad 2012-08-24 - 14:27
L&B tycker
Superb skärpa Fina färger
Svagt surrande skärm
Specifikationer
 • 64-tums plasma-TV
 • 1920 x 1080-upplösning
 • 4 HDMI
 • DVB-T2/MPEG4
 • SmartHUB-nätportal
 • Smart Interaction

Samsung är mest känt som ett märke med tunna LED-skärmar, men nu håller de faktisk på att bli en av världens största plasmatillverkare också. Nu när Panasonic har skurit i produktionen ser det ut som om Samsung kommer att sälja flest TV-apparater i år. Då är bara frågan hur det står till med bilden.

Rent designmässigt liknar Samsung-skärmen sina LED-kusiner på pricken. Skälva skalet är av metall men bordsstativet och fästet är av plast och känns lite spinkigt för att höra till en så stor TV. Å andra sidan är PS64E8005 väldigt lätt för att vara en plasmaskärm. Så länge du har tillräckligt långa armar klarar du nog att lyfta den på egen hand. Vilket vi inte kan rekommendera med Panasonics plasmaskärm om du inte heter Hulken.

Användning och funktioner
Samsungs nya plasmatoppmodell är fullproppad med finesser. Inbyggd i ramen sitter en Skype-kamera som är förberedd för videochatt via internet. Samsung SmartHUB känns som den mest kompletta portalen i dag, inte minst för att den innehåller en rad svenska tjänster.

En nyhet på den här modellen är att du kan styra den med gester – och med rösten (på svenska).

Med hjälp av en specialfjärrkontroll kan du flytta muspekaren i den inbyggda webbläsaren, och du kan använda röstkommandon för att välja källa, volym och smart-tjänster. Du kan använda rösten för att sätta på och stänga av TV:n – genialt om du inte hittar fjärrkontrollen – men vissa andra inställningar, som att höja och sänka volymen, är fortfarande enklare att göra med fjärrkontrollen.

Bildkvalitet
De flesta som väljer en plasmaskärm gör det för bilden skull och vi måste säga att PS64E8005 imponerar. Samsung-plasman har en otrolig bildskärpa, varje detalj i HD-bilden framträder tydligt. TV:n har en förmåga att återge extremt fina detaljer som går förlorande på andra skärmar. När kameran står stilla ser vi varenda grässtrå på fotbollsplanen och varje spelares nummer tydligt.

Färgerna och svärtan är också av högsta klass, Samsung kommer väldigt nära Panasonics toppmodell – obehagligt nära för Panasonics del. PS64E8005 ligger bara en hårsmån efter 50VT50 på absolut svärta.

I filmläge är TV:n en aning röd i hudtonerna, med lite överdriven skärpa och ”hård” kontrast. Fast det löser vi enkelt genom att fintrimma färgmättnaden och stänga av alla funktioner som börjar med ordet ”dynamisk”.

Kombinationen av grym svärta, enormt färgdjup och en ännu djupare svärta, gör det helt enkelt till en njutning att titta på film på Samsung-skärmen. Den hänger också med fint i sportsändningar, även om avsaknaden av en effektiv bildutjämning/rörelsekompensation innebär att rörelserna av naturliga skäl blir lite ryckigare än hos Panasonic och hos LED-skärmarma.

Ljudkvalitet
Ljudet kan naturligtvis inte mäta sig med den enorma bilden, men Samsung är långtifrån värst i det här sällskapet. Det finns mer bas än hos många av konkurrenterna, vilket hjälper till att få fram kommentatorsrösterna klart och tydligt. Till film och annan underhållning bör man dock skaffa en separat ljudanläggning.

Slutsats
Den här stora plasman får verkligen fram all action på arenan in i minsta detalj! Samsung-skärmen har en otrolig skärpa, naturlig svärta och färger av högsta klass. PS64E8005 rekommenderas varmt till alla som vill ha en storskärm som får fram det bästa av både film och sport.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

Också i detta test:

Sharp LC-70LE836

Kolossal filmskärm

Sharps nya 70-tummare är en rekordstor drömskärm för film- och sportgalningar!

Stor och ljusstark bild Bra svärta och kontrast
Något ojämna rörelser Begränsad synvinkel

Panasonic TX-P50VT50

Herre på täppan?

I åratal har Panasonics bästa plasmamodeller ansetts som referenser för bildkvalitet. Årets modell är ytterligare förbättrad, men nu börjar konkurrenterna flåsa Panasonic i nacken …

Färger av referensklass Djup svärta
Aningen begränsad ljusstyrka

Grundig 55 VLE 9270

Mycket för pengarna

För dig som vill ha en enkel TV med bra prestanda är Grundigs nya skärm ett intressant alternativ.

Bra synvinkel Bra skärpa
Begränsad svärta

Samsung UE55ES6805

Nästan komplett

Samsungs nya 6-serie bjuder på otroligt många finesser och hög bildkvalitet till ett rimligt pris.

Enastående färger Djup svärta
Visst ljusläckage

LG 55LM760T

Koreansk utmanare

LG ställer upp med en TV som påminner om rivalen Samsung när det gäller design – men hur är det med bilden?

Bra kontrast och färger
Skärmreflektioner

Sony KDL-55HX855

Superbra allroundare

Med den här modellen visar Sony att de fortfarande är att räkna med när det gäller. 55HX855 är helt enkelt förvånansvärt bra!

Mycket bra kontrast. Få reflektioner.
Tunt ljud

Panasonic TX-L55DT50

Japansk LED-satsning

Panasonic är mest kända för sina plasmaskärmar men i år släpper de också flera intressanta LED-modeller, inklusive mellanmodellen DT50.

Bra synvinkel. Bra skärpa.
Begränsad svärta
forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend