TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

: 8 stora TV-apparater

TV-mästerskap

Ny TV? Vi har testat årets nya TV-apparater och hittat de bästa sportskärmarna!

forfatter
Publicerad 2012-08-24 - 13:25
Produkter i testet
 • Sharp LC-70LE836
 • Samsung PS64E8005
 • Panasonic TX-P50VT50
 • Grundig 55 VLE 9270
 • Samsung UE55ES6805
 • LG 55LM760T
 • Sony KDL-55HX855
 • Panasonic TX-L55DT50
 • Fotbolls-EM, Olympiska Spelen och Tour De France. För att inte tala om Formel 1. Oavsett om du föredrar sport som luktar svett eller avgaser så bjuder sommaren på massor av fartfyllda och spännande evenemang. Begivenheter som helst avnjuts levande live, men som man numera också kan komma riktigt nära inpå hemma i sitt eget vardagsrum. Allt som behövs är en sportkanal som sänder i HD, en bra hemmabio och – framför allt – en riktigt bra TV.

  Ingenting kan ersätta kubik, säger man i motorbranschen, och i TV-sammanhang är det antalet tum som påverkar upplevelsen mest. När målet är ren och skär upplevelse räcker det inte med en vanlig 40- eller 46-tummare längre. Vill du ha fulländad sport- och filmkänsla i HD rekommenderar vi en skärm på minst 50 tum.

  Topptrimmade
  I idrottens värld handlar det om hundradelar och tusendelar, och om att vara en hårsmån före motståndarna. Även mellan TV-tillverkarna har det på senare tid blivit ett ”close race” om vem som har den högsta bildkvaliteten.

  De senaste två åren har vi sett en rasande utveckling på TV-marknaden, där märken som Samsung, LG, Panasonic och Philips tampas om vem som är bäst. Resultatet är en klar förbättring av TV-bilden. LCD-tekniken med lysdioder (LED) är numera trimmad så mycket att det inte längre är någon större skillnad mellan de olika märkena. Skillnaden mellan billiga och dyra LED-skärmar är också mindre än vad prislapparna ger en antydan om – och priserna fortsätter att sjunka.

  Det senaste året har prisutvecklingen även lett till att de verkligt stora skärmarna, från 50 tum och uppåt, har dalat ordentligt i pris. Det var inte länge sedan man var tvungen att punga ut med mer än 30 000 kronor för en 55-tums LED-TV. I år finns det gott om billigare alternativ, och dem har vi tittat närmare på här.

  55 tum låter kanske väldigt stort men i själva verket är TV-apparaterna mindre dominerande än man tror. Tack vare trådsmal inpackning, dolda högtalare och en närmast frånvarande ram runt skärmen är de betydligt mindre ”klumpiga” och skrymmande än de brukade vara.

  Sist men inte minst: alla eventuella betänkligheter du kan ha inför att ha en så stor skärm på väggen försvinner antagligen i samma sekund som du ser bilden! Årets nya modeller kan skryta med en sagolikt skarp och levande bild som verkligen förmår hämta hem upplevelserna till dig.

  Att titta på sport på TV kan aldrig mäta sig med upplevelsen av att titta på en fotbollsmatch på plats, med tiotusentals skrikande supportrar som stampar och sjunger i takt. Men med en stor skärm, fullt ös i surroundanläggningen och soffan full av vänner och familj så kan det ändå bli riktigt trivsamt. Mycket nöje!

  Testet
  Den här gången har vi koncentrerat oss på några av de största och bästa skärmarna bland alla nyheter. Alla modeller är nya för i år, och det betyder att de är fullspäckade med funktioner och en hel del interaktiva finesser. En av nyheterna för i år är att styra TV:n med hjälp av rörelser och rösten. Årets modeller är utrustade med kraftfulla processorer (dual core) som gör att vi äntligen kan börja prata om smarta TV-apparater.

  Så testade vi
  Vi har tittat närmare på fem högt specificerade 55-tummare med LED-teknik och två plasmamodeller på 50 respektive 64 tum – plus en extra stor, 70-tums LED-skärm.

  Som vanligt är bildkvaliteten det viktigaste kriteriet. Vi lägger störst vikt vid fabriksinställningarna eftersom det är dem som vanliga TV-tittare använder sig av. Det måste därför finnas välfungerande standard- och filmlägen, och gärna ett särskilt läge för sport.

  Produkter i testet

  Sharp LC-70LE836

  Kolossal filmskärm

  Sharps nya 70-tummare är en rekordstor drömskärm för film- och sportgalningar!

  Stor och ljusstark bild Bra svärta och kontrast
  Något ojämna rörelser Begränsad synvinkel

  Samsung PS64E8005

  Design-plasma

  Samsungs stora plasma har rena linjer och en uppseendeväckande design.

  Superb skärpa Fina färger
  Svagt surrande skärm

  Panasonic TX-P50VT50

  Herre på täppan?

  I åratal har Panasonics bästa plasmamodeller ansetts som referenser för bildkvalitet. Årets modell är ytterligare förbättrad, men nu börjar konkurrenterna flåsa Panasonic i nacken …

  Färger av referensklass Djup svärta
  Aningen begränsad ljusstyrka

  Grundig 55 VLE 9270

  Mycket för pengarna

  För dig som vill ha en enkel TV med bra prestanda är Grundigs nya skärm ett intressant alternativ.

  Bra synvinkel Bra skärpa
  Begränsad svärta

  Samsung UE55ES6805

  Nästan komplett

  Samsungs nya 6-serie bjuder på otroligt många finesser och hög bildkvalitet till ett rimligt pris.

  Enastående färger Djup svärta
  Visst ljusläckage

  LG 55LM760T

  Koreansk utmanare

  LG ställer upp med en TV som påminner om rivalen Samsung när det gäller design – men hur är det med bilden?

  Bra kontrast och färger
  Skärmreflektioner

  Sony KDL-55HX855

  Superbra allroundare

  Med den här modellen visar Sony att de fortfarande är att räkna med när det gäller. 55HX855 är helt enkelt förvånansvärt bra!

  Mycket bra kontrast. Få reflektioner.
  Tunt ljud

  Panasonic TX-L55DT50

  Japansk LED-satsning

  Panasonic är mest kända för sina plasmaskärmar men i år släpper de också flera intressanta LED-modeller, inklusive mellanmodellen DT50.

  Bra synvinkel. Bra skärpa.
  Begränsad svärta
  forfatter

  Audun Hage

  (f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

  Kommentarer


  Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

  Subscribe
  Notify of
  0 Kommentarer
  Inline Feedbacks
  View all comments
  Följ Ljud & Bild
  Send this to a friend