TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

Sharp LC-70LE836

Kolossal filmskärm

Sharps nya 70-tummare är en rekordstor drömskärm för film- och sportgalningar!

forfatter
Publicerad 2012-08-24 - 17:10
L&B tycker
Stor och ljusstark bild Bra svärta och kontrast
Något ojämna rörelser Begränsad synvinkel
Specifikationer
 • 70-tums LED-TV
 • 1920 x 1080-upplösning
 • 4 HDMI
 • DVB-T2/MPEG4
 • Aquos Net+

Om du är en av dem som gillar att ha större TV än grannen så är Sharps senaste kreation mitt i prick! Sharps nya 70-tummare är imponerande att beskåda innan man ens har satt på den. Med sina 177 centimeter på diagonalen har den en bildyta som är nästan dubbelt så stor som en 50-tummare! Låt det inte vara några som helst tveksamheter: detta är en TV för enträgna film- och sportintresserade, och de som har ett långt avstånd till TV-väggen, kanske 4–5 meter eller ännu mer.

Användning och funktioner
När det gäller anslutningar har Sharp valt att sätta kontakterna så att de pekar nedåt och åt sidan, så att de är enklare att nå om TV:n hängs på väggen. Bara ett fåtal analoga kontakter är riktade rakt bakåt. TV:n har 4 HDMI-kontakter vilket vi betraktar som standard 2012.

Bildkvalitet
LC-70LE836 är en LCD-TV med så kallad LED-bakbelysning. Bakom skärmen sitter tusentals små lysdioder som tänds och släcks i grupper. Det är en High End-teknik som är reserverad för de bästa och dyraste LCD-skärmarna och som ger en överlägsen kontrast och svärta. Sharp-TV:n har en bländande kraftfull ljusstyrka som är klart överlägsen plasmaskärmarna och har samtidigt otroligt bra ljuskontroll. Här syns knappt någon skymt av ojämn ljusfördelning. Svärtan är också riktigt beckmörk när filmen kräver det.

I standardläget har LC-70LE836S precis som förväntat en onaturlig bild med övermättade färger och överdriven kontrast. Det märks också tydligt att bildbehandlingen arbetar för högtryck med att reducera brus och jämna ut rörelser. Resultatet är rena rama bildgröten. Det fungerar helt enkelt inte särskilt bra alls, och första intrycket är att Sharp brer på med alldeles för mycket färg. Filmläget är betydligt bättre, men inte heller det är helt perfekt. Färgåtergivningen är även här en smula ojämn, med en färgbalans som drar sig i riktning mot rött. Det innebär att bilden får en lite rostig prägel och att färgnyanserna glider in i varandra. Slutsatsen är given: här får vi gå in och kalibrera!

Lyckligtvis har Sharp utrustat LC-70LE836S med ett överflöd av inställningar, från full färgkalibrering till gammajustering, och det behövs inte många ändringar för att bilden ska se betydligt bättre ut. Genom att stänga av alla onödiga bildbehandlingsfunktioner, sänka kontrasten och fintrimma färgvärdena lyckades vi få en stilig bild med mycket naturligare färger. Slutresultatet blev faktiskt riktigt bra, fast vi hade gärna sett att Sharp tagit med ett färdigoptimerat bildläge som till exempel Panasonic gör med sin THX-inställning.

Slutsats
LC-70LE836S är inte bara den största TV:n vi har testat någonsin, den är också en av de bästa. Bildkvaliteten tillhör toppklassen och det massiva bildformatet ger helt klart filmupplevelser utöver det sedvanliga. Sharps menysystem hade kunnat vara mer överskådligt och vi saknar bättre förprogrammerade bildinställningar, men i övrigt finns det inte mycket att bekymra sig över, så länge man tänker på att en så här stor skärm behöver ett visst avstånd till soffan.

Detta är en stor och hejdundrande tjusig TV som vi inte tvekar en sekund att rekommendera för alla som är på jakt efter en storskärm.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

Också i detta test:

Samsung PS64E8005

Design-plasma

Samsungs stora plasma har rena linjer och en uppseendeväckande design.

Superb skärpa Fina färger
Svagt surrande skärm

Panasonic TX-P50VT50

Herre på täppan?

I åratal har Panasonics bästa plasmamodeller ansetts som referenser för bildkvalitet. Årets modell är ytterligare förbättrad, men nu börjar konkurrenterna flåsa Panasonic i nacken …

Färger av referensklass Djup svärta
Aningen begränsad ljusstyrka

Grundig 55 VLE 9270

Mycket för pengarna

För dig som vill ha en enkel TV med bra prestanda är Grundigs nya skärm ett intressant alternativ.

Bra synvinkel Bra skärpa
Begränsad svärta

Samsung UE55ES6805

Nästan komplett

Samsungs nya 6-serie bjuder på otroligt många finesser och hög bildkvalitet till ett rimligt pris.

Enastående färger Djup svärta
Visst ljusläckage

LG 55LM760T

Koreansk utmanare

LG ställer upp med en TV som påminner om rivalen Samsung när det gäller design – men hur är det med bilden?

Bra kontrast och färger
Skärmreflektioner

Sony KDL-55HX855

Superbra allroundare

Med den här modellen visar Sony att de fortfarande är att räkna med när det gäller. 55HX855 är helt enkelt förvånansvärt bra!

Mycket bra kontrast. Få reflektioner.
Tunt ljud

Panasonic TX-L55DT50

Japansk LED-satsning

Panasonic är mest kända för sina plasmaskärmar men i år släpper de också flera intressanta LED-modeller, inklusive mellanmodellen DT50.

Bra synvinkel. Bra skärpa.
Begränsad svärta
forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.
forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend