Sony KDL-55HX855

Superbra allroundare

Med den här modellen visar Sony att de fortfarande är att räkna med när det gäller. 55HX855 är helt enkelt förvånansvärt bra!

55HX855 är Sonys näst bästa modellserie, efter 9-serien, och har Sonys vid det här laget välkända Monolithic Design-koncept med en ”kantlös” skärm med heltäckande glasfront och en sockel som löper längs hela bredden och som lutar allting svagt bakåt – perfekt om den ska stå på en låg TV-bänk. Nytt för i år är att Sony har gjort den stiliga sockeln standard till 55HX855 och att högtalarna har flyttats till den.

Användning och funktioner
Detta är en oerhört välutrustad TV. 4 HDMI, inbyggt Wi-Fi, USB-funktion med paus (stöd via CI). Extra praktiskt är att Sony har stoppat i en ”i-Manual” som förklarar TV:ns funktioner och inställningar på ett föredömligt sätt (på svenska).

En ljussensor ställer in bilden efter omgivningen och släcker bilden helt när ingen är i närheten.

Fjärrkontrollen är väldigt ”basic” och passar inte riktigt en TV i den här prisklassen. Däremot tycker vi att det är positivt att Sony övergivit förra årets tegelsten och satsat på en mindre variant.

På internetportalen har Sony ett ganska så begränsat urval av applikationer och tjänster. Här finns inte heller mycket lokal förankring av det slag vi hittar hos Samsung, LG och Panasonic. Vårt intryck är att det inte har hänt mycket med Sonys portal det senaste året. Genom Sony Entertainment Network (SEN) har man dock tillgång till enkla spel som Sudoku och Backgammon.

55HX855 är däremot förberedd för Google TV som enligt planerna ska lanseras senare i år. När Sony släpper sin Google TV-box ska den gå att ansluta till TV:n och integreras i menysystemet – och styras med samma fjärrkontroll. Vi får nog hoppas att den boxen uppväger för TV:ns aningen begränsade nätfunktioner i dagsläget.

Bildkvalitet
I likhet med konkurrenterna har Sony-skärmen en LED-panel med kantmonterade lysdioder. Sony har dock lyckats utnyttja tekniken bättre än övriga testdeltagare. Genom att ha ett mörkare och mattare glas framför skärmen reduceras reflektioner från omgivningen, samtidigt som onödigt bakljus dämpas på ett effektivt sätt. Resultatet är att 55HX855 har en markant bättre svärta, utan att det går ut över ljusstyrkan, och med mycket mindre ”speglingar” i skärmglaset.

Det leder i sin tur till väldigt konsekventa och höga prestanda i både ljusa och mörka omgivningar – perfekt till allroundbruk! TV:n har också en rad bra förhandsinställningar av bilden. Med hjälp av scenval-funktionen kan man välja allmänna inställningar som bio, sport, musik, animering, foto och spel, som alla har optimerade parametrar.

I standardläge använder Sony en hel del tung bildbehandling som inte hänger med när signalerna är högupplösta. Resultatet är eftersläpningar och vågiga rörelser i bilden. Cinema-läget ser betydligt bättre ut och med det är 55HX855 den TV som kommer närmast det helt optimala bland LED-skärmarna. Den har en briljant och färgstark bild med neutrala färger. Sony-skärmen utmärker sig också med ett mycket bra sportläge som behåller skärpan även i de snabbaste kamerapanoreringarna. Detta är helt klart vår favorit till fotboll och andra sportsliga aktiviteter!

Ljudkvalitet
Bilden är tung, men ljudet är tunt. Även om högtalarna har flyttats till den förhållandevis rymliga TV-sockeln så har det inte haft någon positiv inverkan på ljudet, som är väldigt tamt och livlöst.

Slutsats
KDL-55HX855 har inte lika imponerande smart-funktioner som Samsung, LG eller Panasonic, och vi saknar ljudkvaliteten som några av rivalerna kan uppvisa. Sony-TV:n får däremot bra betyg på det som räknas mest: bildkvaliteten är väldigt bra och konsekvent oberoende av TV-material och ljusförhållanden, och svärtan är imponerande.

Med bra bildlägen för sport, film och vanliga program är detta en strålande bra allround-TV som vi rekommenderar å det varmaste. Kom bara ihåg att para ihop den med en separat ljudanläggning.

Också i detta test:

Sharp LC-70LE836

Kolossal filmskärm

Sharps nya 70-tummare är en rekordstor drömskärm för film- och sportgalningar!

Stor och ljusstark bild Bra svärta och kontrast
Något ojämna rörelser Begränsad synvinkel

Samsung PS64E8005

Design-plasma

Samsungs stora plasma har rena linjer och en uppseendeväckande design.

Superb skärpa Fina färger
Svagt surrande skärm

Panasonic TX-P50VT50

Herre på täppan?

I åratal har Panasonics bästa plasmamodeller ansetts som referenser för bildkvalitet. Årets modell är ytterligare förbättrad, men nu börjar konkurrenterna flåsa Panasonic i nacken …

Färger av referensklass Djup svärta
Aningen begränsad ljusstyrka

Grundig 55 VLE 9270

Mycket för pengarna

För dig som vill ha en enkel TV med bra prestanda är Grundigs nya skärm ett intressant alternativ.

Bra synvinkel Bra skärpa
Begränsad svärta

Samsung UE55ES6805

Nästan komplett

Samsungs nya 6-serie bjuder på otroligt många finesser och hög bildkvalitet till ett rimligt pris.

Enastående färger Djup svärta
Visst ljusläckage

LG 55LM760T

Koreansk utmanare

LG ställer upp med en TV som påminner om rivalen Samsung när det gäller design – men hur är det med bilden?

Bra kontrast och färger
Skärmreflektioner

Panasonic TX-L55DT50

Japansk LED-satsning

Panasonic är mest kända för sina plasmaskärmar men i år släpper de också flera intressanta LED-modeller, inklusive mellanmodellen DT50.

Bra synvinkel. Bra skärpa.
Begränsad svärta

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.