Panasonic TX-P50VT50

Herre på täppan?

I åratal har Panasonics bästa plasmamodeller ansetts som referenser för bildkvalitet. Årets modell är ytterligare förbättrad, men nu börjar konkurrenterna flåsa Panasonic i nacken …

Alla som bryr sig om bildkvalitet har säkert noterat att Panasonics plasmatoppmodeller brukar få höga betyg i våra tester. Nu har VT30-modellen fått en efterträdare, och eftersom talet 4 är impopulärt i Japan så har Panasonic hoppat upp till beteckningen VT50. Med förbättrad plasmapanel och kraftigare bildmotor utlovas högre prestanda rakt igenom, men Panasonic har dessutom skärpt till det rent kosmetiska: TX-P50VT50 har blivit betydligt smalare, ramen runt skärmen har krympt och dessutom har bordsstativet blivit tunnare så att allt påminner mer om en LED-TV än en plasma.

Användning och funktioner
Minimalismen fortsätter i Panasonics fjärrkontroll och menysystem, som i stort sett är oförändrat de senaste åren. Varför ändra på något som fungerar? De viktigaste förändringarna ligger i Panasonics nätportal, som numera kallas Smart Viera.

P50VT50 har trådlöst nätverk. Det ingår också en extra fjärrkontroll med touch-panel vilket förenklar navigeringen i olika applikationer och framför allt webbläsaren. Denna är numera HTML5-kompatibel och tack vare dual core-processorn ombord går det också väsentligt snabbare att ladda sidorna, så mycket att surfning faktiskt har blivit en användbar funktion. Surfar du runt i webbläsaren kan du till exempel få videofönster i fullskärm, med betydligt högre videokvalitet än vad många laptopar kan få till.

Bildkvalitet
Bilden sitter som vanligt i högsätet i denna toppmodell. Panasonic har arbetat aktivt med att maximera plasmateknikens fördelar, som är utmärkt färgåtergivning, kontrast och svärta, och minimera svagheterna, som är begränsad ljusstyrka och hög strömförbrukning.

Och efterträdaren P50VT50 gör ingen besviken. Det är ingen tvekan om saken, bortsett från OLED-skärmar är bilden på P50VT50 något av det allra bästa vi har sett. Direkt ur kartongen, utan att ändra en endaste inställning – förutom den förslöande strömbesparingsfunktionen – är bilden rätt och slätt av referensklass, med otroligt briljanta och naturliga färger och en kontrast som verkligen har en förmåga att få fram alla små detaljer.

Plasmapanelen har nu en tillräckligt kraftig ljusstyrka för att de allra flesta inte ska sakna tryck i bilden i ett vanligt vardagsrum. Ändå är det ingen tvekan om att LED-skärmarna alltjämt har en fördel i dagsljus. Dagtid måste man ofta ta till det dynamiska bildläget för att få tillräcklig intensitet i bilden, och då kan färgerna bli övermättade och bruset mer framträdande. Trots förbättringarna trivs Panasonics TV fortfarande bäst i normal/dunkel belysning – men då är den å andra sidan i sitt esse. Svärtan är förbättrad ännu lite mer från föregående år, även om det fortfarande finns lite att hämta om man jämför med Pioneers gamla Kuro-skärm, som vi hade som referens en gång i tiden.

Renheten i färgerna framträder tydligt när vi tittar på TV i HD. Gräset är knallgrönt utan att se syntetiskt ut. En annan viktig egenskap för sportälskare är den fina synvinkeln. Till skillnad från LED-skärmarna så ser bilden precis likadan ut oavsett om man sitter mitt framför den eller en bra bit ut mot sidan – praktiskt när man har många fotbollstokiga vänner på besök.

Sport och fotboll är aldrig stillastående, och eftersom Panasonic-skärmen är väldigt snabb så plågas den inte av eftersläpningar och ”hackningar”, men det bör påpekas att man tappar en smula skärpa i konturerna när kameran panorerar. Plasma är inte värre än LED på detta område, men på grund av bildens renhet kan orenheterna uppfattas som mer synliga.

Ljudkvalitet
Även om den här TV:n har ett betydligt smalare kabinett än sin föregångare så verkar det inte ha haft någon negativ inverkan på ljudet. P50VT50 har ett rent och tydligt ljud, men är inte utpräglat kraftfull i basen och har långtifrån det mest dynamiska ljudet i testet.

Slutsats
Panasonic P50VT50 fortsätter att vara det bästa alternativet för dem som först och främst vill ha bästa möjlig bild från Blu-ray och högupplösta TV-sändningar.

Också i detta test:

Sharp LC-70LE836

Kolossal filmskärm

Sharps nya 70-tummare är en rekordstor drömskärm för film- och sportgalningar!

Stor och ljusstark bild Bra svärta och kontrast
Något ojämna rörelser Begränsad synvinkel

Samsung PS64E8005

Design-plasma

Samsungs stora plasma har rena linjer och en uppseendeväckande design.

Superb skärpa Fina färger
Svagt surrande skärm

Grundig 55 VLE 9270

Mycket för pengarna

För dig som vill ha en enkel TV med bra prestanda är Grundigs nya skärm ett intressant alternativ.

Bra synvinkel Bra skärpa
Begränsad svärta

Samsung UE55ES6805

Nästan komplett

Samsungs nya 6-serie bjuder på otroligt många finesser och hög bildkvalitet till ett rimligt pris.

Enastående färger Djup svärta
Visst ljusläckage

LG 55LM760T

Koreansk utmanare

LG ställer upp med en TV som påminner om rivalen Samsung när det gäller design – men hur är det med bilden?

Bra kontrast och färger
Skärmreflektioner

Sony KDL-55HX855

Superbra allroundare

Med den här modellen visar Sony att de fortfarande är att räkna med när det gäller. 55HX855 är helt enkelt förvånansvärt bra!

Mycket bra kontrast. Få reflektioner.
Tunt ljud

Panasonic TX-L55DT50

Japansk LED-satsning

Panasonic är mest kända för sina plasmaskärmar men i år släpper de också flera intressanta LED-modeller, inklusive mellanmodellen DT50.

Bra synvinkel. Bra skärpa.
Begränsad svärta

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.