Grundig 55 VLE 9270

Mycket för pengarna

För dig som vill ha en enkel TV med bra prestanda är Grundigs nya skärm ett intressant alternativ.

Grundig har blivit ett populärt märke på den skandinaviska marknaden, inte minst för att de prioriterat många av de funktioner som är viktigast för ”vanligt folk” i stället för mer gimmick-artade finesser. 55 VLE 9270 är en förhållandevis billig LED-modell med ganska så minimalistisk design, fast med en stilig glasfot som dessutom går att vrida. På sina ställen är TV:n lite tjockare än de allra tunnaste rivalerna, och några av kontakterna pekar bakåt. Detta är med andra ord inte den mest givna TV:n om du är sugen på väggmontering.

Användning och funktioner
Grundig har lagt stor tonvikt på att TV:n ska kunna användas med alla olika TV-format. 55 VLE 9270 har därför inbyggd MPEG4-mottagare för marknätet, kabel och parabol via den inbyggda kortläsaren. USB-inspelningsfunktionen kan pausa livesändningar och programmera inspelningar till USB-minnen (det går bara att spela in och titta på en kanal åt gången). Grundig-skärmen har även trådlös nätverksanslutning för streaming av musik, bilder och video, samt de vanligaste smart-tjänsterna som YouTube, Facebook och portalen interactive@tv.

Bildkvalitet
I likhet med de övriga testdeltagarna har Grundig-skärmen en modern LED-panel, som i detta fall kommer från LG. Det innebär att Grundig kör med passiv 3D-teknik, precis som LG och Philips.

Direkt ur kartongen har 55 VLE 9270 en kontrastrik och ljusstark bild. Jämfört med de övriga testdeltagarna är det inte mycket som skvallrar om att Grundigs TV kostar mindre. Här får du helt klart mycket bildkvalitet för pengarna. Färgåtergivningen är jämn och välnyanserad och bilden är rent allmänt skarp och fin. Den tydligaste skillnaden är en aning gråare svärta än de bästa. Som vanligt har Grundig prioriterat den ljusare änden av skalan framför att få fram så många detaljer som möjligt i svart. Detta är därför ingen utpräglad filmskärm, snarare en TV som har en bra bild i dagsljus, inte minst tack vare det matta frontglaset som inte plågas av mycket reflektioner.

När vi synar bilden mer kritiskt i sömmarna kan vi se att Grundig har marginellt mer brus i TV-sändningarna är Sony, LG och Panasonic, men skillnaden är inte stor. Skärpan i rörelser är också en smula sämre än de allra bästa. Sammantaget klarar sig dock Grundig väl mot de dyrare konkurrenterna.

Ljudkvalitet
Grundig är kända för att lägga lite extra möda på ljudet i sina TV-apparater och den här modellen har en egen inbyggd ”ljudlimpa” i underkant. Den är osynlig från framsidan men syns som en lite tjockare del nederst på baksidan. Tack vare större plats för högtalare har Grundig-skärmen det avgjort livligaste och mest kraftfulla ljudet i testet. Kommentatorsrösterna skär klart genom publikens sorl och låter mer engagerande. Definitivt något av det bättre vi har hört när det gäller inbyggt TV-ljud.

Slutsats
55 VLE 9270 är testets billigaste TV, men det skulle du inte ha gissat om du bara hade sett bilden. Vi har bara pyttesmå klagomål på bildkvaliteten jämfört med konkurrenterna, främst är det svärtan som är lite gråare än vi hade önskat. Bortsett från detta är prestanda höga, och allt lyfts av ett väldigt livligt ljud. Grundig kan rekommenderas till alla som vill ha en användarvänlig TV med rätt finesser och ett vettigt pris.

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.
Ingen bindningstid
Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?

Också i detta test:

Sharp LC-70LE836

Kolossal filmskärm

Sharps nya 70-tummare är en rekordstor drömskärm för film- och sportgalningar!

Stor och ljusstark bild Bra svärta och kontrast
Något ojämna rörelser Begränsad synvinkel

Samsung PS64E8005

Design-plasma

Samsungs stora plasma har rena linjer och en uppseendeväckande design.

Superb skärpa Fina färger
Svagt surrande skärm

Panasonic TX-P50VT50

Herre på täppan?

I åratal har Panasonics bästa plasmamodeller ansetts som referenser för bildkvalitet. Årets modell är ytterligare förbättrad, men nu börjar konkurrenterna flåsa Panasonic i nacken …

Färger av referensklass Djup svärta
Aningen begränsad ljusstyrka

Samsung UE55ES6805

Nästan komplett

Samsungs nya 6-serie bjuder på otroligt många finesser och hög bildkvalitet till ett rimligt pris.

Enastående färger Djup svärta
Visst ljusläckage

LG 55LM760T

Koreansk utmanare

LG ställer upp med en TV som påminner om rivalen Samsung när det gäller design – men hur är det med bilden?

Bra kontrast och färger
Skärmreflektioner

Sony KDL-55HX855

Superbra allroundare

Med den här modellen visar Sony att de fortfarande är att räkna med när det gäller. 55HX855 är helt enkelt förvånansvärt bra!

Mycket bra kontrast. Få reflektioner.
Tunt ljud

Panasonic TX-L55DT50

Japansk LED-satsning

Panasonic är mest kända för sina plasmaskärmar men i år släpper de också flera intressanta LED-modeller, inklusive mellanmodellen DT50.

Bra synvinkel. Bra skärpa.
Begränsad svärta

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.