LG 55LM760T

Koreansk utmanare

LG ställer upp med en TV som påminner om rivalen Samsung när det gäller design – men hur är det med bilden?

55LM760T är tredje modellen från toppen i LG-hierarkin, under 860 och toppmodellen 960. Den har en heltäckande glasfront där bilden nästan går hela vägen ut mot kanterna – bara en centimeters ram återstår runtomkring. När vi ser frontglaset tycker vi dock att designavdelningen har fått lite för fria händer under utvecklingsarbetet, den blanka ytan orsakar mycket reflektioner i ljusa rum.

Användning och funktioner
LG har inte sparat på krutet när det gäller finesser i den här mellanmodellen. 55LM760T har visserligen inte någon dual core-processor som toppmodellerna har, men däremot två fjärrkontroller, den ena är en så kallad ”magic wand” som bland annat används för att styra pekaren när du navigerar i TV:ns webbläsare och andra smartfunktioner.

Trots standardprocessor är LG:s smartportal betydligt snabbare och samtidigt mer överskådlig. Antalet tjänster kommer nära Samsungs, med sociala medier och lokala tjänster som Viaplay bland de mest intressanta. Via LG:s Smartshare-applikation är det enkelt att få tillgång till bilder och video som ligger lagrat i nätverket. Totalt sett kommer LG på en delad andraplats (tillsammans med Panasonic) när det gäller smart-tjänster.

Bildkvalitet
55LM760T har en LCD-bildpanel av IPS-typ med kantmonterade lysdioder, vilket är standard i den här klassen. Förstaintrycket är att skärmen är väldigt spegelblank och därför har lätt för att spegla ljuskällor i rummet. Inte helt idealiskt när TV:n ska användas kvällstid och det finns tända lampor i närheten.

Bildpanelen har en kanonfin ljusstyrka och kontrast direkt ur kartongen och bilden är väldigt imponerande när man slår på TV:n för första gången. Som vanligt är färgerna dock väldigt överdrivna, med en lite för kall färgtemperatur i standardläget som får bilden att se blåaktig ut. Lyckligtvis är det enkelt att ändra till ett mer neutralt bildläge: bioläget ger mycket bra och neutrala färger, och LG har dessutom utrustat skärmen med ett fullt kalibreringsbart ISF-läge med olika inställningar för dag- och kvällstid.

LG-skärmen utmärker sig med oerhört god ljusstyrka/kontrast, utan att bilden blir för hård eller ansträngande att titta på tack vare den goda ljusfördelningen. Därför känns bilden mer briljant och levande än hos många av konkurrenterna. 55LM760T kan däremot inte uppbringa riktigt samma svärta som Sony och Samsung, och i rörelser är inte skärpan heller på samma nivå. LG tycks däremot ha bättre kontroll på sin IPS-panel än Panasonic, för svärtan är märkbart bättre än hos japanen.

Ljudkvalitet
I LG:s minimalistiska skärm finns inte mycket plats över till högtalare, resultatet är ett tämligen instängt och tunt ljud.

Slutsats
Rent designmässigt är 55LM760T en läcker TV som har många spännande funktioner, samtidigt som bildkvaliteten håller en hög nivå. Riktigt lika bra som testets allra bästa är LG-skärmen dock inte, den saknar den allra sista skärpan och svärtan för att kunna slåss i toppen. En bonus för 3D-älskare är att LG-skärmen har passiva 3D-glasögon, vilket ger en mer behaglig tredimensionell upplevelse än många av de aktiva lösningarna.

Också i detta test:

Sharp LC-70LE836

Kolossal filmskärm

Sharps nya 70-tummare är en rekordstor drömskärm för film- och sportgalningar!

Stor och ljusstark bild Bra svärta och kontrast
Något ojämna rörelser Begränsad synvinkel

Samsung PS64E8005

Design-plasma

Samsungs stora plasma har rena linjer och en uppseendeväckande design.

Superb skärpa Fina färger
Svagt surrande skärm

Panasonic TX-P50VT50

Herre på täppan?

I åratal har Panasonics bästa plasmamodeller ansetts som referenser för bildkvalitet. Årets modell är ytterligare förbättrad, men nu börjar konkurrenterna flåsa Panasonic i nacken …

Färger av referensklass Djup svärta
Aningen begränsad ljusstyrka

Grundig 55 VLE 9270

Mycket för pengarna

För dig som vill ha en enkel TV med bra prestanda är Grundigs nya skärm ett intressant alternativ.

Bra synvinkel Bra skärpa
Begränsad svärta

Samsung UE55ES6805

Nästan komplett

Samsungs nya 6-serie bjuder på otroligt många finesser och hög bildkvalitet till ett rimligt pris.

Enastående färger Djup svärta
Visst ljusläckage

Sony KDL-55HX855

Superbra allroundare

Med den här modellen visar Sony att de fortfarande är att räkna med när det gäller. 55HX855 är helt enkelt förvånansvärt bra!

Mycket bra kontrast. Få reflektioner.
Tunt ljud

Panasonic TX-L55DT50

Japansk LED-satsning

Panasonic är mest kända för sina plasmaskärmar men i år släpper de också flera intressanta LED-modeller, inklusive mellanmodellen DT50.

Bra synvinkel. Bra skärpa.
Begränsad svärta

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.