Panasonic TX-L55DT50

Japansk LED-satsning

Panasonic är mest kända för sina plasmaskärmar men i år släpper de också flera intressanta LED-modeller, inklusive mellanmodellen DT50.

Panasonics LCD-avdelning har alltid levt lite i skuggan av den storstilade plasmasatsningen, men i år slår det japanska märket verkligen på stora trumman. 2012 års LCD-LED-sortiment har fått en rejäl uppryckning, både när det gäller design, finesser och antalet storlekar.

L55DT50 har ett riktigt stiligt utseende, med trådsmal silverfärgad ram och en genomskinlig plastkant med Panasonic-logga på undersidan.

Användning och funktioner
Utöver det stiliga bordsstativet är det enkelt att väggmontera Panasonic-skärmen eftersom den har nedåt- och sidoriktade kontakter.

L55DT50 är laddad med molntjänsten VIERA Connect och internetportalen Smart VIERA. Med hjälp av den nya VIERA Remote-appen i en smartmobil eller surfplatta kan man växla mellan olika källor och program på ett enkelt sätt. Appen kan också fungera som ett tangentbord till webbläsaren, och till och med som spelkontroll. Sist men inte minst är det enkelt att ”dra” innehåll som bilder och video fram och tillbaka mellan mobilen och TV-skärmen.

Bildkvalitet
L55DT50 har en LCD-LED-bildpanel av IPS-typ (In-Plane Switching) som är berömd för sin fina synvinkel. Det ser vi omedelbart på 55-tummaren, färger och kontraster förblir klara och skarpa när vi tittar snett från sidan på skärmen.

Panasonic säger sig har arbetat mycket med de nya LED-modellernas färgåtergivning. Ändå är det en bra bit kvar till plasmamodellernas färgestetik – direkt ur kartongen är färgerna ganska så överdrivna och skiljer inte lika bra på nyanser som de bästa LED-rivalerna. Både fotbollsspelarna och det gröna gräset är lite väl färgglada. Panasonic har tyvärr ingen färgneutral THX-inställning på den här modellen, bara ett True Cinema-läge.

En annan besvikelse är avsaknaden av en riktig bra svärta, som är en av IPS-teknikens svagheter. Man kan naturligtvis inte förvänta sig riktigt samma svärta som på en plasmaskärm, men L55DT50 saknar även en del jämfört med de mest kontrastrika LED-konkurrenterna. På detta område utmärker sig särskilt Sony med bättre ljuskontroll och rent allmänt en svartare svärta.

På pluskontot har Panasonic-skärmen en genomgående god bildbehandling som motverkar störningar samtidigt som den får fram alla detaljer på fotbollsplanen. L55DT50 ger bra sportupplevelser eftersom skärpan bevaras i hastiga rörelser så att man slipper irriterande skuggor.

Ljudkvalitet
Ljudet är imponerande klart och tydligt. Dialog är distinkt och enkel att förstå, och basen är dessutom duglig. Sammantaget måste vi säga att vi är nöjda med ljudkvaliteten från en så tunn TV.

Slutsats
Panasonic har en klar avsikt att förstärka sin gröna profil de närmaste åren. Här spelar LED-skärmarna en viktig roll eftersom de ger en fenomenal ljusstyrka i kombination med låg strömförbrukning. L55DT50 saknar dock mycket av plasmamodellernas bildkvalitet, vi hoppas att den kommande toppserien WT50 kan komma ännu lite närmare.

Också i detta test:

Sharp LC-70LE836

Kolossal filmskärm

Sharps nya 70-tummare är en rekordstor drömskärm för film- och sportgalningar!

Stor och ljusstark bild Bra svärta och kontrast
Något ojämna rörelser Begränsad synvinkel

Samsung PS64E8005

Design-plasma

Samsungs stora plasma har rena linjer och en uppseendeväckande design.

Superb skärpa Fina färger
Svagt surrande skärm

Panasonic TX-P50VT50

Herre på täppan?

I åratal har Panasonics bästa plasmamodeller ansetts som referenser för bildkvalitet. Årets modell är ytterligare förbättrad, men nu börjar konkurrenterna flåsa Panasonic i nacken …

Färger av referensklass Djup svärta
Aningen begränsad ljusstyrka

Grundig 55 VLE 9270

Mycket för pengarna

För dig som vill ha en enkel TV med bra prestanda är Grundigs nya skärm ett intressant alternativ.

Bra synvinkel Bra skärpa
Begränsad svärta

Samsung UE55ES6805

Nästan komplett

Samsungs nya 6-serie bjuder på otroligt många finesser och hög bildkvalitet till ett rimligt pris.

Enastående färger Djup svärta
Visst ljusläckage

LG 55LM760T

Koreansk utmanare

LG ställer upp med en TV som påminner om rivalen Samsung när det gäller design – men hur är det med bilden?

Bra kontrast och färger
Skärmreflektioner

Sony KDL-55HX855

Superbra allroundare

Med den här modellen visar Sony att de fortfarande är att räkna med när det gäller. 55HX855 är helt enkelt förvånansvärt bra!

Mycket bra kontrast. Få reflektioner.
Tunt ljud

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.