sex stativhögtalare

Litet som ger mycket för pengarna

Man kan få mer för pengarna om man satsar på en mindre högtalare. Stora högtalare kostar ju mer, men behöver inte låta bättre bara för det.

Gamla sanningar, som att små högtalare inte kan spela bas, har redan motbevisats många gånger av moderna stativhögtalare. Små kompaktmodeller mäktar visserligen inte med någon imponerande djupbas eller kan skryta med en dynamik som kan välta blomkrukor, men de kan ha gott om andra inbjudande egenskaper.

De sex paren vi testar här är relativt billiga och vi har handplockat dem eftersom vi hoppas att de ska kunna ge ett bättre ljud för pengarna än stora högtalare som kostar lika mycket. Och små högtalare är ju långt enklare att handskas med. Bortsett från den djupaste basen har stativhögtalare ofta ett renare ljud, särskilt i mellanregistret. Och i många fall även en stramare basåtergivning. Orsaken är att kabinetten är små och styva och har mindre ytor, som inte ger ifrån sig lika mycket vibrationer. Mindre element reagerar fortare och i små kabinett stöter de på mindre ”luftmotstånd”, vilket gör att de kan starta och stoppa mer exakt.

En mindre front – eller baffel – är också en fördel. Den ger nämligen ifrån sig färre reflektioner, och därför anser många att små högtalare har ett mer stabilt stereoperspektiv som inte är lika diffust som med större högtalare. Man kan alltså helt enkelt få en högre ljudkvalitet, om än inte i samma kvantitet som i större högtalare. Musiken kan låta mer levande i en liten högtalare – så länge man väljer rätt modell.

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.
Ingen bindningstid
Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?

Produkter i testet

Slutsats

Sista akten

Infinity Beta 10

Betagande Beta

De här högtalarna är inte direkt de allra färskaste, och utseendet är inte heller sista skriket. Men ljudet är minsann allt annat än dussinvara! Infinitys hög-talare visar sig vara testets stora överraskning.

KEF IQ3

Kräset hifi-ljud

KEF:s smarta iQ-högtalare knep EISA-utmärkelsen för bästa kompakthögtalare 2006. De är förhållandevis stora och passar bäst på stativ, men belönar dig med ett tvättäkta hifi-ljud av hög klass.

Audiovector K1

Lätt välljud

Testets minsta högtalare kommer från Audiovector, som tillhör våra favoriter när det gäller lättplacerat välljud. Lever K1 upp till alla förväntningar?

Monitor Audio Bronze BR2

Stor och fin

Från brittiska Monitor Audio kommer BR2, den näst minsta modellen i nya Bronze-serien.

Klipsch RB-61

Rock ’n’ Roll

Vad vore väl ett högtalartest utan legendariska Klipsch? Det är ett märke som satsar på hög känslighet och dynamik och som har för vana att bygga mycket bra allroundhögtalare.

QLN Artech 5S

Billig outsider

Svenska QLN har kommit med en ny serie billiga högtalare som kallas för Artech. 5S är den billigaste av dem – och kostar bara en tredjedel av testets dyraste!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.