TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

sex stativhögtalare

Litet som ger mycket för pengarna

Man kan få mer för pengarna om man satsar på en mindre högtalare. Stora högtalare kostar ju mer, men behöver inte låta bättre bara för det.

forfatter
Publicerad 2007-02-21 - 14:48
Produkter i testet
 • Slutsats
 • Infinity Beta 10
 • KEF IQ3
 • Audiovector K1
 • Monitor Audio Bronze BR2
 • Klipsch RB-61
 • QLN Artech 5S
 • Gamla sanningar, som att små högtalare inte kan spela bas, har redan motbevisats många gånger av moderna stativhögtalare. Små kompaktmodeller mäktar visserligen inte med någon imponerande djupbas eller kan skryta med en dynamik som kan välta blomkrukor, men de kan ha gott om andra inbjudande egenskaper.

  De sex paren vi testar här är relativt billiga och vi har handplockat dem eftersom vi hoppas att de ska kunna ge ett bättre ljud för pengarna än stora högtalare som kostar lika mycket. Och små högtalare är ju långt enklare att handskas med. Bortsett från den djupaste basen har stativhögtalare ofta ett renare ljud, särskilt i mellanregistret. Och i många fall även en stramare basåtergivning. Orsaken är att kabinetten är små och styva och har mindre ytor, som inte ger ifrån sig lika mycket vibrationer. Mindre element reagerar fortare och i små kabinett stöter de på mindre ”luftmotstånd”, vilket gör att de kan starta och stoppa mer exakt.

  En mindre front – eller baffel – är också en fördel. Den ger nämligen ifrån sig färre reflektioner, och därför anser många att små högtalare har ett mer stabilt stereoperspektiv som inte är lika diffust som med större högtalare. Man kan alltså helt enkelt få en högre ljudkvalitet, om än inte i samma kvantitet som i större högtalare. Musiken kan låta mer levande i en liten högtalare – så länge man väljer rätt modell.

  Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

  Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

  I LB+ ingår:
  • Fler än 6 000 produkttester
  • Undvik felköp med våra tips och guider
  • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
  • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
  • Alltid uppdaterad med senaste nytt
  • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
  • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
  • L&B TechCast – en podcast med L&B
  • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

  Vi testar för dig!

  Produkter i testet

  Slutsats

  Sista akten

  Infinity Beta 10

  Betagande Beta

  De här högtalarna är inte direkt de allra färskaste, och utseendet är inte heller sista skriket. Men ljudet är minsann allt annat än dussinvara! Infinitys hög-talare visar sig vara testets stora överraskning.

  KEF IQ3

  Kräset hifi-ljud

  KEF:s smarta iQ-högtalare knep EISA-utmärkelsen för bästa kompakthögtalare 2006. De är förhållandevis stora och passar bäst på stativ, men belönar dig med ett tvättäkta hifi-ljud av hög klass.

  Audiovector K1

  Lätt välljud

  Testets minsta högtalare kommer från Audiovector, som tillhör våra favoriter när det gäller lättplacerat välljud. Lever K1 upp till alla förväntningar?

  Monitor Audio Bronze BR2

  Stor och fin

  Från brittiska Monitor Audio kommer BR2, den näst minsta modellen i nya Bronze-serien.

  Klipsch RB-61

  Rock ’n’ Roll

  Vad vore väl ett högtalartest utan legendariska Klipsch? Det är ett märke som satsar på hög känslighet och dynamik och som har för vana att bygga mycket bra allroundhögtalare.

  QLN Artech 5S

  Billig outsider

  Svenska QLN har kommit med en ny serie billiga högtalare som kallas för Artech. 5S är den billigaste av dem – och kostar bara en tredjedel av testets dyraste!

  forfatter

  Audun Hage

  (f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

  Kommentarer


  Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

  Subscribe
  Notify of
  0 Kommentarer
  Inline Feedbacks
  View all comments
  HiFi-ikoner byter ägare Riskkapitalbolaget Highlander Partners har förvärvat McIntosh Group, som även står bakom Sonus faber.
  Letar du efter en ny soundbar? Kolla in vår topp 10-lista. Vill du ha bättre ljud från din TV? Här hittar du de 10 bästa soundbar-högtalarna just nu!
  Marshall förnyar sina trådlösa högtalare Uppdatering av Acton, Stanmore och Woburn.
  Den trådlösa favoriten får en efterlängtad funktion KEF LSX II blir ännu bättre och ännu mer praktiska.
  Gatufest med handtag från Sony Sony lanserar tre nya högtalare i X-serien, XG300, XE300 och XE200 för dig som vill ta festen med dig.
  Bärbara sommarhögtalare från Philips Philips S4807 och S7807 är vatten-, sand- och stötsäkra Bluetooth-högtalare
  Följ Ljud & Bild
  Send this to a friend