: Infinity Beta 10

Betagande Beta

De här högtalarna är inte direkt de allra färskaste, och utseendet är inte heller sista skriket. Men ljudet är minsann allt annat än dussinvara! Infinitys hög-talare visar sig vara testets stora överraskning.

Beta 10 ser kanske lite trista och tråkiga ut, men kan mäta sig med vilken konkurrent som helst när det gäller tekniska lösningar. Infinity har hållit på med högtalare i närmare en mansålder, och med resursstarka Harman-koncernen i ryggen har ingenjörerna relativt fria tyglar när det gäller forskning och utveckling av ny teknik. Högtalarna i Beta-serien har element av CMMD, en speciell blandning av keramik och metall som ursprungligen användes i den mer exklusiva Prelude-serien. CMMD-membranen utmärker sig genom att vara både lätta och starka, så att de kan reagera blixtsnabbt utan att förvränga ljudet. Genom att använda samma material för både bas och diskant så garanteras också att de båda registren får en nästan identisk ljudsignatur.

Ljudkvaliteten
De små Beta-högtalarna målar upp en imponerande stor ljudbild. Stereoperspektivet sitter som gjutet, och rösterna känns nästan fastspikade mellan högtalarna. Röståtergivningen är mer naturtrogen än hos någon annan testdeltagare. Sarah McLachlans röst går nästan att ta på, trots det fylliga pianot i bakgrunden. Högtalarna präglas av en säregen homogenitet, sammanhållningen mellan diskant- och mellanregister är förbluffande god – tvärtemot exempelvis QLN och Klipsch som har gott om bas men som grötar till helheten. Diskanten är energisk, dock inte lika finkornig som hos Audiovector. Men detta är också det enda som danskarna är bättre på.

Vi skulle definitivt valt Beta 10 om energisk rock eller hiphop tillhörde favoritrepertoaren. Rockiga mansröster får precis rätt skrovlighet och skjuter ur högtalarna med full kraft. Infinitys högtalare har dessutom stenkontroll på Justin Timberlakes smörigare röst, för att inte tala om producenten Timbalands häftiga basrytmer. Så länge förstärkeriet är av rätt kaliber kan Beta 10 spela öronbedövande högt utan att ljudet bryter upp eller blir obehagligt. Och för alla som tror att testperioden sammanföll med redaktionens julbord så kan vi försäkra att så inte var fallet! Faktum är att Infinity Beta 10 är den klart bästa allroundhögtalaren den här gången.

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 49 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här

Också i detta test:

Slutsats

Sista akten

KEF IQ3

Kräset hifi-ljud

KEF:s smarta iQ-högtalare knep EISA-utmärkelsen för bästa kompakthögtalare 2006. De är förhållandevis stora och passar bäst på stativ, men belönar dig med ett tvättäkta hifi-ljud av hög klass.

Audiovector K1

Lätt välljud

Testets minsta högtalare kommer från Audiovector, som tillhör våra favoriter när det gäller lättplacerat välljud. Lever K1 upp till alla förväntningar?

Monitor Audio Bronze BR2

Stor och fin

Från brittiska Monitor Audio kommer BR2, den näst minsta modellen i nya Bronze-serien.

Klipsch RB-61

Rock ’n’ Roll

Vad vore väl ett högtalartest utan legendariska Klipsch? Det är ett märke som satsar på hög känslighet och dynamik och som har för vana att bygga mycket bra allroundhögtalare.

QLN Artech 5S

Billig outsider

Svenska QLN har kommit med en ny serie billiga högtalare som kallas för Artech. 5S är den billigaste av dem – och kostar bara en tredjedel av testets dyraste!

Har du den här produkten?
Sätt ditt betyg.

0 / 5. Antal röster: 0

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.
Annons
Annons

Läs också

Amazons strömningstjänst erbjuder mer exklusivt innehåll till nordiska kunder och påbörjar ett samarbete med ErosSTX.
Efter ett långt corona-uppehåll är väntan (snart) över – här är trailern till den fjärde säsongen.
Den nya internationella strömningstjänsten Paramount kommer snart till Sverige. Nu är månadskostnaden (och en del av innehållet) klart.
Efter lanseringen av STAR kan Disney+ erbjuda 300 ”nya” filmer och serier – inklusive Die Hard och Big Sky.
För somliga kommer Yamaha-förstärkaren att sakna något väsentligt, men då menar vi inte i ljudkvaliteten.
Mola Mola Kula är en helt unik förstärkare. Vi har nog aldrig hört ett sådant överflöd av detaljer!
Årets Samsung Galaxy S21-serie finns i tre olika versioner: S21, S21+ och S21 Ultra. Här kan du läsa om vilken modell som passar dig bäst.
Bang & Olufsen har hämtat inspiration från 1970-talet och skapat en förtroendeingivande musikmaskin som man kan ta med sig.
Med Samsungs nya projektorer kan du få en enorm bild direkt på väggen hemma i vardagsrummet.
Här är den moderna surroundförstärkaren för dig som vill ha riktigt bra ljud i hemmabion men som vill vara förnuftig med plånboken.
Med absolut alla funktioner man behöver ger Marantz NR1711 stora hemmabioupplevelser i ett slimmat och snyggt format.
Philips ultrabreda skärm placerar dig mitt i handlingen, oavsett om du ägnar dig åt spel, film eller kalkylblad.
Elbilen Volvo XC40 är en sagolik bil, framför allt i den här versionen.
JBL Bar 5.0 är en enkel och pigg soundbar som inte behöver någon subwoofer för att spela tillräckligt med bas.
DJI Mavic Air 2 är en flygande kamera som ger dig ett helt nytt perspektiv.
Jobba hemifrån eller bara vara hemma? Den här skärmen funkar till allt!