Klipsch RB-61

Rock ’n’ Roll

Vad vore väl ett högtalartest utan legendariska Klipsch? Det är ett märke som satsar på hög känslighet och dynamik och som har för vana att bygga mycket bra allroundhögtalare.

I decembernumret testade vi golvhögtalaren Klipsch RF-83 och den bjöd verkligen på ”rocking around the christmas tree”! Massiv musikåtergivning kombinerat med en riktigt bra upplösning flyttade in konsertupplevelserna i vardagsrummet.

Den billiga stativvarianten RB-61 kostar en sjättedel så mycket och är en betydligt mindre stativmodell. Man kan med andra ord inte förvänta sig lika massiva upplevelser från den här lilla krabaten, även om vi vet att Klipsch gillar att pressa ut all dynamik som finns i små kabinett. Tack vare horndiskanten ligger känsligheten på hela 95 dB, så RB-61 klarar sig med en ganska så liten förstärkare. Basreflexporten ser ut som ett brevinkast och sitter längst ned på fronten.

Ljudkvaliteten
Det kliade lite i fingrarna när vi kopplade upp Klipscharna. Efter att QLN hade gjort så bra ifrån sig med pigga rytmer så såg vi fram emot vad de tre gånger så dyra ”amerikanarna” skulle få till. Och det var bra drag i mellanregistret. Rytmerna på Justin Timberlake-skivan sprätte ut med fin attack. I basregistret var det däremot mindre väldefinierat. Basen är ganska så distinkt, men lite grov. Basgitarren på Sarah McLachlans låt är ett bra exempel, den är fysisk och stor, men har inte någon särskilt definierad tonstruktur. Den är lite monoton och alla strängarna låter nästan likadant. Samma sak händer med pianots mörka tangenter.

Gitarren på Valentourettes skiva är fin och fet i klangen och det är riktigt roligt att spela högt. Men på normal volym blir det lite tamt. Det finns också en liten kabinettfärgning i det lägre mellanregistret som hörs hela tiden och som förstör illusionen.

Ljudet är lite anonymt och tråkigt, och på en del områden är faktiskt de betydligt billigare QLN-högtalarna bättre – de är mer distinkta i basen och även om de inte är lika bra på röster i mellanregistret som Klipsch så får man råd med en tretusen kronor dyrare förstärkare om man satsar på QLN. Det är mycket pengar i den här prisklassen, vilket kan göra stort utslag.

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.
Ingen bindningstid
Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?

Också i detta test:

Slutsats

Sista akten

Infinity Beta 10

Betagande Beta

De här högtalarna är inte direkt de allra färskaste, och utseendet är inte heller sista skriket. Men ljudet är minsann allt annat än dussinvara! Infinitys hög-talare visar sig vara testets stora överraskning.

KEF IQ3

Kräset hifi-ljud

KEF:s smarta iQ-högtalare knep EISA-utmärkelsen för bästa kompakthögtalare 2006. De är förhållandevis stora och passar bäst på stativ, men belönar dig med ett tvättäkta hifi-ljud av hög klass.

Audiovector K1

Lätt välljud

Testets minsta högtalare kommer från Audiovector, som tillhör våra favoriter när det gäller lättplacerat välljud. Lever K1 upp till alla förväntningar?

Monitor Audio Bronze BR2

Stor och fin

Från brittiska Monitor Audio kommer BR2, den näst minsta modellen i nya Bronze-serien.

QLN Artech 5S

Billig outsider

Svenska QLN har kommit med en ny serie billiga högtalare som kallas för Artech. 5S är den billigaste av dem – och kostar bara en tredjedel av testets dyraste!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.